Casa Verde Fotovoltaice. Când începe instalarea panourilor şi cum poţi afla dacă ţi-a fost admis dosarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi ministerul de resort au informat instalatorii autorizaţi că în programul Casa Verde Fotovoltaice au fost depuse 26.300 de dosare, a informat instalatorul autorizat e-acumulatori.

 „În acest moment, în Programul Naţional Casa Verde Fotovoltaice 2019 au fost depuse 26.300 de dosare la nivel naţional, cele mai multe pentru Regiunea Nord-Est (4116 de cereri, pentru finanţări în valoare de 81.980.000 de lei), iar numărul cel mai mic a fost înregistrat pentru Regiunea de Vest (cu 2643 de cereri, în valoare de 52.200.000 de lei)”, a informat e-acumulatori.ro - instalator autorizat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) prin firma P Plus 2002 SRL.

Se mai pot depune dosare pentru zona Bucureşti - Ilfov

Potrivit instalatorului autorizat, deşi fondurile pentru celelalte regiuni s-au epuizat, pentru zona Bucureşti-llfov se mai pot încă depune dosare. Pentru această regiune au fost înscrise în platforma AFM, până acum, 3257 de dosare, în valoare totală de circa 65 de milioane, dintr-un total de 80 de milioane de lei alocate. 

 „După sistarea şi reluarea Programului Naţional Casa Verde Fotovoltaice în toamna anului trecut, suntem activ interesaţi de stadiul dosarelor şi derularea programului, mai ales că E-acumulatori.ro - instalator autorizat AFM prin firma P Plus 2002 SRL - are sute de dosare înregistrate în platforma virtuală dedicată”, susţin reprezentanţii companiei. 

Toate dosarele vor fi evaluate până în aprilie

În ceea ce priveşte calendarul etapelor pe care AFM trebuie să le parcurgă până la efectuarea plăţilor, societatea susţine că până la finalul lunii aprilie toate dosarele vor fi evaluate.

„Am fost asiguraţi de AFM şi Ministerul Mediului că toate dosarele vor fi evaluate corect, iar cele care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate vor primi şi finanţarea dorită. Mai mult, ni s-a menţionat că, se doreşte publicarea la finalul fiecărei luni a dosarelor analizate, iar până la finalul lunii aprilie să se finalizeze evaluarea tuturor dosarelor. Aşteptăm cu interes aceste acţiuni pentru a putea începe instalarea propriu-zisă a panourilor fotovoltaice şi pentru a ajuta clienţii noştri şi românii din toată ţara să devină prosumatori. Considerăm că sunt paşi importanţi către o Românie mai verde şi mai sustenabilă energetic”, a declarat Dan Tudose, Manager e-acumulatori.ro. 

Stadiul dosarelor se poate verifica online

Panourile fotovoltaice asigură persoanelor fizice proprietari de imobile independenţă energetică (70-80 % din ce consumă este generat de panouri) şi, în plus, acesta se va bucura de o economie importantă la factura de energie. Programul AFM asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Stadiul dosarelor înscrise în program se poate verifica la adresa: https://fotovoltaice.afm.ro/#/login

Înscrieri cu scandal

Administraţia Fondului pentru Mediu a suspendat în data de 10 septembrie 2019 înscrierile persoanelor fizice în programul denumit generic „Casa Verde Fotovoltaice”, în vederea efectuării unei analize a modului de funcţionare a acestui proces.

Înscrierile au fost reluate abia la data de 6 noiembrie, după ce AFM a sesizat organelle abilitate în legătură cu posibile fraude, având în vedere că în prima zi de  înscriere, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni.

O anchetă a fost deschisă şi de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), dar până acum nu a fost făcut public niciun fel de rezultat.

De altfel, Greenpeace România a informat recent că programul Casa Verde Fotovoltaice al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat încă niciun cetăţean să devină prosumator, adică să îşi producă singur energia din surse curate.

„Prosumatorii aşteaptă de un an şi jumătate ca această finanţare să ajungă la ei. Acest program a fost măcinat de promisiuni, amânări repetate şi chiar de suspiciuni de fraudă şi, din păcate, nu înregistrează niciun progres real. Suntem surprinşi de costurile mari ale proiectului, le considerăm nejustificate ţinând cont de rezultatele slabe. AFM trebuie să explice pentru ce a bugetat aceste fonduri şi care au fost realizările de până acum”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanie la Greenpeace România.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite