Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Câştigul salarial mediu a crescut în iunie la 1.818 lei. Cele mai mari salarii sunt în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale

2
6 Aug 2015 12:07:48
Autor: Adina Vlad
Angajaţii din extracţia petrolului şi a gazelor naturale aveau în iunie salarii medii nete de peste 5.000 de lei
Angajaţii din extracţia petrolului şi a gazelor naturale aveau în iunie salarii medii nete de peste 5.000 de lei

Câştigul salarial mediu a crescut în iunie cu 12 lei (0,7%) faţă de luna anterioară, la 1.818 lei net, cele mai mari valori fiind înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.019 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.032 lei), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

„În luna iunie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)“, arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.
 
Cele mai mari creşteri au fost raportate în fabricarea băuturilor (16,5%) şi în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor - între 10% şi 14,5%.
Scăderi semnificative au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - cu 23,1% şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de servicii anexe extracţiei- între 9,5% şi 14,5%.
 
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare fluctuaţii ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă - plus de 0.4% în administraţia publică şi scăderi în învăţământ (cu 0,6%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,8%).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Pisica Neagra
6.08.2015, 16:08:00

Aceasta crestere salariala medie, se datoreaza fara nici o exceptie, maririi salarilor procurorilor, judecatorilor, ministrilor, parlamentarilor si presedintelui Iohannis. Cu toate acestea romanii sunt informati ca le-a crescut salariul mediu de la 1700 lei la 1818 lei. ... Urrraaaa !!!

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
7.08.2015, 00:07:07

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările