Cât va fi acciza pe zahăr şi cine o va plăti. Proiectul a fost înregistrat la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect iniţiat de senatorul Adrian Wiener şi alţi trei politicieni USR, care propune instituirea unei accize pe fiecare hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere, a fost înregistrat marţi la Senat.

Potrivit proiectului, o astfel de acciză pe zahăr a fost introdusă deja în Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia şi în Ungaria, fiind vorba de un consens la nivel european în sensul reducerii consumului zaharurilor. 

Documentul, pus în dezbatere la Senat, propune un model de accizare în funcţie de copncentraţia de zahăr. Astfel, nu va fi percepută acciză pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut mai mic de 5 g de zaharuri libere la 100 ml de băutură răcoritoare. 

Pe de altă parte, acciza va fi în cuantum de 70 lei/ hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere cuprins între 5 şi 8 g/ 100 ml produs şi de 100 lei/ hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere de peste 8 g/ 100 ml produs. 

Potrivit iniţiatorilor, impactul bugetar pozitiv estimat este de peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro), sume care vor fi folosite  pentru finanţarea Acţiunilor Prioritate din cadrul Sistemului Naţional Integrat al Marilor Urgenţe şi finanţarea Programului Naţional de Diabet. 

 În acest scop, proiectul modifică, pe lângă Codul Fiscal, şi prevederile Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu privire la nivelul contribuţiilor pentru flnanţarea cheltuielilor de sănătate. 

Astfel, persoanele juridice care produc, importă sau achiziţionează intracomunitar băuturi răcoritoare cu un conţinut ridicat de zaharuri libere vor contribui cu: 56 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere cuprins între 5-8 g/ 100 ml produs; 80 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere de peste 8 g /100 ml produs. 

De asemenea, persoanele juridice care realizează încasări din activităţi publicitare la produse de băuturi răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere de peste 5g/ 100 ml produs vor contribui cu o cotă de 12% din valoarea acestor încasări, după deducerea taxei pe valoarea adăugată. 

Băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr sunt extrem de populare printre români, iar consecinţele se văd: suntem pe primul loc în Europa la incidenţa diabetului zaharat. Proporţia persoanelor adulte (pe segmentul de vârstă 20-79 ani), afectate de diabet, este de 11,6% (aproximativ 1.700.000 de persoane). Tot din cauza alimentaţiei nesănătoase suntem pe a doua poziţie în Europa, după Lituania, în privinţa mortalităţii din cauza bolilor cardio-vasculare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite