Cât de bune sunt panourile radiante. Avantajele şi dezavantajele acestor sisteme de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât de bune sunt panourile radiante.Panourile radiante sunt de diferite mărimi, încâlzind spaţii cu o anumită capacitate, sunt de diferite culori şi pot fi incluse în decor sub formă de tablouri FOTO lafetishpride.com
Cât de bune sunt panourile radiante.Panourile radiante sunt de diferite mărimi, încâlzind spaţii cu o anumită capacitate, sunt de diferite culori şi pot fi incluse în decor sub formă de tablouri FOTO lafetishpride.com

Panourile radiante sunt o nouă modalitate de a încălzi o încăpere fără să mai fie necesară o centrală şi fără să mai consume gaze naturale, fiind o sursă de încălzire a locuinţei mai ieftină. Aceste sisteme prezintă însă atât avantaje, cât şi dezavantaje. „Adevărul“ vă prezintă cât de bune sunt panourile radiante.

Panourile radiante funcţionează pe curent electric, folosesc radiaţii cu infraroşu (invizibile ochiului uman) pentru a încălzi corpurile din jurul nostru, inclusiv pereţii care păstrează căldura şi o emană la rândul lor pentru a ne da senzaţia de cald. 

Părţile componente, inclusiv suprafaţa activă a unui panou radiant nu ar trebuie să depăşească temperatura de 80 de grade Celsius, numai în cazuri speciale - până la 120 de grade Celsius - pentru panourile montate la înălţime mare sau în locuri neaccesibile, având în vedere riscul atingerii lor de către persoane sau în încăperi cu risc ridicat de incendiu.

Pentru panouri radiante montate în locuinţe, pe tavan, se acceptă o temperatură maximă de 65-70 de grade Celsius, iar pentru cele montate pe pereţi, la care riscul sau posibilitatea atingerii lor este foarte mare - inclusiv de către copii - temperatura maximă nu trebuie să depăşească 35-40 de grade Celsius, potrivit portalului cheso.ro.

Foarte important, trebuie avut în vedere faptul că, dacă pentru încălzirea unei locuinţe se folosesc numai panouri radiante infraroşu (electrice), costul lunar cu încălzirea pentru acelaşi confort – temperatură de 20-22 de grade Celsius şi umiditate de 70-75%, este mult mai mare decât în cazul încălzirii cu o centrală termică pe lemne sau gaz. 

Panourile radiante sunt de diferite mărimi, încâlzind spaţii cu o anumită capacitate, sunt de diferite culori şi pot fi incluse în décor sub formă de tablouri. 

Cât de bune sunt panourile radiante. Preţuri

Preţul unui panou radiant de 400 W pleacă de la 500 de lei. De exemplu, un panou cu o putere de 300W la 85-90 de grade Celsius şi 400W la 20 de grade Celsius, cu dimensiuni de 600X600X21 mm şi cu o greutate de 3 kilograme încălzeşte un volum de 9-15 metri cubi, adică o suprafaţă de 3,6-6 metri pătraţi într-un timp de 5-10 minute, potrivit panouri-radiante-infrarosii.ro

panou radiant pictat tablou

În cazul unui panou radiant de 600W pictat, adică sub forma unui tablou, preţul pleacă de la 800-1.000 de lei. De exemplu, un panou cu o putere de 500W la 85-90 de grade Celsius şi 600W la 20 de grade Celsius, cu dimensiuni de 600X900X21 mm şi cu o greutate de 4,5 kilograme încălzeşte un volum de 20-285 metri cubi, adică o suprafaţă de 8-11,2 metri pătraţi într-un timp de 5-10 minute, potrivit panouri-radiante-infrarosii.ro. 

Pentru panourile cu putere mai mare, care, implicit, încălzesc un volum mai mare, preţurile cresc, depăşind 1.400-1.500 de lei. 

Portalul cheso.ro, al Cheso Energy, distribuitor şi instalator autorizat pentru turbine eoliene, a realizat o analiză privind avantajele şi dezavantajele panourilor radiante în comparaţie cu alte sisteme de încălzire a locuinţei. 

Cât de bune sunt panourile radiante. Avantaje

- Costurile cu achiziţia şi montarea panourilor radiante sunt mult mai mici în comparaţie cu instalarea unui sistem clasic de încălzire cu centrală termică şi radiatoare (calarifere). Punerea în funcţiune a panourilor radiante se face într-un timp relativ scurt, 2-3 ore, şi nu necesită lucrări complexe de construcţii şi de instalaţii.

- Dacă nu aveţi contraindicaţii medicale, încălzirea cu panouri radiante infraroşii poate avea efecte benefice asupra corpului uman: stimulează circulaţia sângelui - hipotensivi, nu există mişcare/ circulaţie de aer în cameră, deci nici mişcare de praf, mirosuri, nu se usucă aerul: astm bronşic sau afecţiuni reumatice severe. 

- Sunt recomandate în special pentru încăperi/spaţii cu înălţime mare, mai mare de 4-6 metri, acolo unde încălzirea cu surse convenţionale/clasice nu este eficientă deoarece s-ar încălzi inutil un volum foarte mare de aer, implicit cu costuri ridicate.

- Încălzirea cu panouri radiante infraroşu este sigură atât în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea persoanelor, cât şi în ceea ce priveşte siguranţa şi stabilitate în funcţionare: nu lucrează cu lichide sau abur sub presiune, risc scăzut la incendiu şi nu poluează. 

- Au o durată de viaţă de 10-15 ani şi nu necesită întreţinere specială. 

- Instalarea de panouri radiante nu este supusă/limitată de existenţa unor prescripţii tehnice legislative, deci nu sunt necesare/oligatorii avize sau autorizaţii, iar montajul poate fi făcut chiar de către beneficiar fără a fi nevoie de experienţă în instalarea de sisteme şi instalaţii termice.

- Sunt ecologice: nu degajă fum, noxe, CO, etc.

Cât de bune sunt panourile radiante. Dezavantaje

- Un panou radiant nu încălzeşte aerul. Încălzeşte numai mobilă, pardoseală sau persoanele din spaţiul respectiv, dar numai suprafeţele pe care „le vede“ panoul radiant. 

- La încălzirea cu panouri radiante într-o locuinţa obişnuită (2,5 - 2,8 metri înălţime) nu se face economie la... factură de energie electrică. Pentru 1 kW termic se consumă cel puţin 1 kW electric. Panourile radiante se pretează mult mai bine în încăperi/ spaţii comerciale, hale de producţie cu înălţime mare (4-6 metri). 

- Nu optaţi pentru încălzire cu panouri radiante dacă nu aveţi în casă şi o instalaţia clasică de încălzire cu calorifere. Un panou radiant încălzeşte numai ce vede, astfel că tavanul sau peretele din spatele lui - pe care este montat - rămâne rece şi există riscul să se depună igrasie.

- Din cauza puterii reduse - cele mai multe panouri radiante au 300-500 W-  se pretează numai pentru încălzirea spaţiilor mici de până la 4 metri pătraţi pentru fiecare panou, astfel că un singur panou este eficient doar într-o baie, bucătărie sau hol de acces. Pentru un salon de apartament de 20 de metri pătraţi, sunt necesare până la patru panouri radiante. 

- Inerţia termică este, practice, inexistentă. Un calorifer rămâne cald 30-40 de minute după oprirea centralei, pardoseala încălzită rămâne caldă 2-4-6 ore, spre deosebire de panouri radiante care se răcesc instantaneu după ce au fost oprite/decuplate. 

Mai puteţi citi:

   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite