Cât se mai dezumflă bula imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care intenţionează să-şi cumpere o locuinţă n-au motive să se grăbească. Analiştii imobiliari se aşteaptă la ieftiniri uşoare în prima parte din 2011. Preţul caselor noi a scăzut cu peste 42% în ultimii doi ani. Ieftiniri sunt aşteptate şi în prima parte a anului viitor, dar în special pentru imobilele vechi.

Efectele crizei economice au fost resimţite din plin de piaţa imobiliară din România, în ultimii doi ani. Numărul tranzacţiilor a scăzut semnificativ, iar preţurile au cunoscut lună de lună noi minime.

Mai citeşte şi:

Timişoara oferă cele mai ieftine apartamente din ţară. Preţurile sunt în cădere liberă

Apartamentele la vilă, soluţia locuinţelor de criză

Locuinţe şi terenuri executate silit la preț chilipir, publicate online

Cât se mai dezumflă bula imobiliară

De exemplu, pentru casele şi vilele noi, preţurile au scăzut cu peste 42% faţă de 2008, potrivit celei ami recente analize a portalului imobiliare.ro. Se va dezamorţi piaţa în 2011? Cum vor evolua preţurile?

Analiştii imobiliari sunt de părere că uşoare reduceri de preţ s-ar putea resimţi şi în prima parte a anului viitor, însă pe segmentul caselor vechi. „Pentru locuinţele vechi, preţurile se vor mai reduce şi în 2011, cel puţin în prima jumătate a anului viitor, însă scăderea va fi de câteva procente", explică expertul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.

Preţul caselor noi, ţintuit de credite

În ceea ce priveşte imobilele rezidenţiale noi, Zilişteanu spune că dezvoltatorii care şi-au derulat proiectele prin credite bancare nu-şi mai permit să opereze reduceri de preţ.

„Mulţi au ajuns la limita suportabilităţii şi există riscul de blocaj. Dacă şi-au dezvoltat proiectele numai din fonduri proprii, ar mai putea înregistra mici reduceri", a explicat expertul imobiliar. De aceeaşi părere este şi Adrian Sişchin, country manager al companiei imobiliare RE/MAX, care consideră că dezvoltatorii şi-au cam epuizat discounturile.

„Realitatea este că majoritatea dezvoltatorilor imobiliari au renunţat la profitabilitatea care le-a fost erodată de creditele bancare. Deja au ajuns la limită cu discounturile şi încearcă să-şi finalizeze proiectele cu mână de lucru şi cu finisaje mai ieftine", a explicat Adrian Sişchin.

Cu toate acestea, diminuarea cererii de pe piaţa imobiliară lasă doar două soluţii pentru dezvoltatori cu credite: fie mai reduc preţurile, fie riscă să intre în insolvenţă. Numai în Bucureşti există proiecte imobiliare abandonate în ultimii doi ani a căror valoare depăşeşte un miliard de euro, potrivit lui Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al Sectorului 3 din Capitală.

Climatul economic, un factor important

Zilişteanu spune că evoluţia pieţei imobiliare din 2011 va depinde foarte mult de climatul economic general. „După cum se vede, nu se întrevăd lucruri bune. Dacă economia va da semne că-şi revine, atunci şi numărul de tranzacţii imobiliare va înregistra o creştere", a explicat expertul imobiliar.

La rândul său, Sişchin este de părere că singurul element care ar putea dezamorţi piaţa imobiliară este creşterea puterii de cumpărare, însă majoritatea populaţiei are deja credite contractate.

Proiecte pândite de faliment

Proiecte imobiliare în valoare de 500 de milioane euro ar putea intra anul viitor în insolvenţă sau în faliment, cele mai multe pe segmentul rezidenţial, potrivit Coldwell Banker. De asemenea, pândite de dificultăţi sunt şi companiile care deţin terenuri, dar nu au început încă dezvoltarea de proiecte. În prezent, există proiecte cu valoare de peste 200 de milioane de euro care se află într-una din cele două situaţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite