Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cât de puternice sunt radiaţiile emise de antene. ANCOM a publicat harta cu nivelurile de câmp electromagnetic

11
17 May 2021 13:58:45
Autor: Afrodita Cicovschi

ANCOM a lansat o nouă versiune a platformei www.monitor-emf.ro, unde toţi cei interesaţi pot vizualiza rezultatele măsurărilor privind nivelul de câmp electromagnetic emis de antenele utilizate în benzi de frecvenţe de până la 7 GHz (radio-TV, Wi-Fi, toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G etc).

“Platforma Monitor- EMF, unde până acum utilizatorii puteau consulta doar rezultatele nivelului de radiaţii măsurat cu cei 150 de senzori ficşi plasaţi de ANCOM în anumite zone urbane cu trafic intens, a fost reproiectată, dezvoltată intern şi actualizată cu rezultatele celor peste 20 de mii de măsurări realizate până în prezent cu echipamente portabile în diverse puncte de pe întreg teritoriul ţării. Publicul larg are acum acces facil la informaţii cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice şi permanent actualizate, cei interesaţi putând analiza inclusiv variaţiile în timp ale acestora”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM, prezent la un eveniment organizat în cadrul Muzeului de Telecomunicaţii al ANCOM expus la Sun Plaza cu ocazia Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor.
 

Harta interactivă Monitor EMF

 
Prin actualizarea platformei, ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor un instrument obiectiv unde pot fi consultate atât rezultatele obţinute din măsurările permanente ale câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficşi EMF, cât şi rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM cu echipamente portabile de măsurare a câmpului electromagnetic raportate la nivelurile de referinţă.
 
Pentru fiecare măsurare, pe site-ul www.monitor-emf.ro sunt precizate locaţia, perioada şi nivelul de expunere la câmp electromagnetic înregistrat la momentul măsurării şi apoi calculat procentul din nivelul maxim de referinţă stabilit de cadrul legal în vigoare.
 
 
Măsurările se fac în spaţii publice, în vecinătatea cărora există aglomerări de surse de câmp electromagnetic. Până în prezent, toate măsurările realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidenţiat depăşiri ale limitelor prevăzute de legislaţia naţională.
 

Harta măsurărilor cu senzori EMF amplasaţi în puncte fixe

 
Secţiunea hărţii dedicată măsurărilor realizate prin senzorii ficşi oferă detalii cu privire la rezultatele măsurărilor realizate de cei 150 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi alte 103 de oraşe din ţară, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio - şcoli, centre universitare, pieţe publice etc. Senzorii funcţionează permanent, transmiţând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore. Astfel, utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an şi pot descărca rezultatele în format PNG. 
 
Pentru măsurare, fiecare senzor foloseşte o sondă izotropică triaxială de măsurare a intensităţii câmpului electric în patru benzi de frecvenţe - 100 kHz - 7 GHz, 925 MHz - 960 MHz, 1805 MHz - 1880 MHz şi 2110 MHz - 2170 MHz.  
 

Harta măsurărilor EMF cu echipamente portabile

 
În această secţiune a hărţii interactive, pot fi consultate rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM, prin intermediul sistemului autonom naţional de măsurare a câmpului electromagnetic. Pe pagina de internet sunt publicate rezultatele celor 20.541 măsurări realizate de ANCOM din anul 2012 şi până în prezent şi va continua să fie actualizată permanent. 
 
Măsurările au fost realizate cu echipamente portabile specializate pe o bandă largă de frecvenţă cuprinsă între 9KHz şi 6 GHz, cu antene triaxiale de măsură instalate la o înălţime de 1,5 m faţă de sol, rezultatele fiind mediate pe intervale de timp de şase minute şi ulterior comparate cu nivelurile de referinţă.
Utilizatorii pot vedea cum realizează ANCOM măsurările cu echipamentele mobile aici.
 

Reglementări şi atribuţii

 
În România, expunerea la câmp electromagnetic este reglementată prin lege, conform practicilor adoptate şi în Uniunea Europeană. Astfel, Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz are la bază Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice (de la 0 Hz până la 300 GHz), document de referinţă pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internaţională de protecţie la radiaţii neionizante (ICNIRP). 
 
În acest context, instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, precum Institutul Naţional de Sănătate Publică, sunt entităţile în măsură să interpreteze din perspectiva sănătăţii publice rezultatele buletinelor ANCOM de măsurători ale câmpului electromagnetic. Conform atribuţiilor legale care îi revin, activitatea ANCOM este de a analiza şi expertiza tehnic utilizarea frecvenţelor radio pentru asigurarea compatibilităţii radioelectrice dintre staţiile şi reţelele de radiocomunicaţii autorizate şi pentru prevenirea apariţiei interferenţelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare neguvernamentală.
 

17 mai – Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor

 
Pe perioada expoziţiei de la Sun Plaza, se aniversează şi Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor. Ziua de 17 mai a fost declarată Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în urmă cu 156 de ani odată cu semnarea la Paris, la 17 mai 1865, a primei Convenţii Internaţionale privind Telegrafia, ocazie cu care a fost creată Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT). România este stat membru UIT încă din 1866, iar în prezent este membru al Consiliului UIT, pentru perioada 2018 – 2022, fiind al şaptelea mandat consecutiv în structura de conducere a organizaţiei internaţionale.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Dem Cristi
17.05.2021, 14:17:10

Ar fi util sa se masoare poluarea electromagnetica a antenelor GSM si amplificatoarelor de semnal montate pe blocuri incepand cu sfarsitul anilor 90 timp de 20 de ani. Proprietarii apartamentelor care locuiesc la etaje inferioare acestor antene s-au bucurat de beneficii gen acoperire procent cheltuieli intretinere. Merita? A facut cineva o masuratoare a dozelor incasate sau a efectelor poluarii electromagnetice in timp asupra creierului?

+2 (10 voturi)
Andrei Bruma
17.05.2021, 15:40:23

Radiatiile EM de la antene GSM ar explica multe dintre comentariile pe care le vad aici... inclusiv acesta :). Intr-o nota mai serioasa, toate emitatoarele/repetoarele samd trebuie sa respecte anumite niveluri maxime de putere radiata in spatiu. Aceasta putere este mica, iar antenele montate pe blocuri, in special cele sub 7 GHz au o directivitate mica, ceea ce inseamna ca puterea radiata scade si mai mult deoarece este transmisa intr-un "unghi larg". Antenele la frecvente mai mari (de exemplu in mm-wave >24 GHz) sunt cu mult mai directionale, tocmai pentru ca puterea ce poate fi generata este cu mult mai mica din cauza limitarilor fizice/tehnologice. Deci, se urmareste sa se compenseze problema ridicata de puterea limitata la aceste frecvente. In fine, la nivel international exista consortii care urmaresc si fac studii serioase referitoare la efectul radiatiilor EM asupra corpului uman. De aceea exista reguli clare referitoare la puterea maxima ce poate fi radiata. Nu este nicio conspiratie mondiala pe tema asta. Punct. Eu zic ca ar fi mai interesant sa se faca un studiu al radiatiilor EM asupra oamenilor care vin cu tot felul de teorii conspirationiste, e clar ca ii afecteaza pe acestia in special :).

+2 (10 voturi)
The Fog
17.05.2021, 14:28:48

Esentialul e ca in institutiile de stat sunt radiatii mai "grele" decat la Cernobal in centru, si acestea se pot neutraliza numai cu sporuri porcesti.

+3 (5 voturi)
Adrian Panaitescu
17.05.2021, 14:42:30

Este nevoie de intensitate mai mare pentru ca doar asa se pot activa cipurile din vaccinuri. SI mai mult, odata activate cipurile, vaccinatii pot infecta cu imunitate si nevaccinati si in felul acesta apare imunitatea de grup. Deci si nevaccinatul, desi a fost abil si nu s-a vaccinat este infectat cu vaccin prin picatuirle fine ale vaccinatului. De aceea toti membrii aur/psd, pentru a se proteja, ar trebui sa poarte masca.

-4 (8 voturi)
Popescu Virgilius
17.05.2021, 15:18:49

Am intrat pe saitul respectiv si am testat vreo 3 punte de masurare din Ploiesti (2) si Bucuresti in centru ; nu pare sa fuctioneze vreo masurare

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările