Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cât timp nu pot fi concediaţi angajaţii, după reîntoarcea din şomajul tehnic şi câţi bani le va plăti statul. Regulile, modificate „din mers”

2
30 May 2020 13:44:08
Autor: Afrodita Cicovschi

Regulile privind plata unei părţi din salariu de după şomajul tehnic au fost modificate pe ultima sută de metri de Executiv, astfel încât prevederile publicate în Monitorul Oficial cuprind alte termene şi alte cuantumuri ale plăţilor.

Astfel, Ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial, prevede suportarea de către stat a unui procent de 41,5% din salariul brut al angajatului care se reîntoarce din şomajul tehnic, faţă de 45% cât era propunerea iniţială prezentată de premierul Ludovic Orban î naintea şedinţei de Guvern de joi.
 
Concret, statul va plăti pentru fiecare angajat care se întoarce din şomajul tehnic un procent de 41,5% (maxim 2.253 lei), timp de trei luni, angajatorul urmând să deconteze această parte din salariu care echivalează exact cu taxele pe salariu, respectiv impozit pe venit şi contribuţiile la pensii şi sănătate.
 
Pe de altă parte, angajatorii trebuie să menţină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020, excepţie făcând lucrătorii sezonieri.
 
Această prevedere se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile pe perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de indemnizaţii.
 
O altă modificare extrem de importantă se referă la perioada ulterioară reîncadrării persoanelor care au fost în şomaj tehnic, perioadă în care acestea nu pot fi concediate.
 

Ce trebuie să facă angajatorii

 
În vederea decontării, angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaţilor care beneficiază, iar începând cu data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, trebuie să depună prin mijloace electronice, la agenţiile judeţene în raza căror îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere.
 
De asemenea, mai trebuie să transmită şi lista persoanelor care beneficiază de această sumă. (modelul urmează să fie aprobat prin ordin al preşedintelui ANOFM în 5 zile).
 
 
Decontarea se face din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.
 
Plata se va face prin virament către angajatori de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
 

Bani pentru angajarea vârstnicilor şi tinerilor

 
Cei care angajează până la finalul anului, pe perioadă nedeterminată, persoane de peste 50 de ani care au rămas în perioada stării de urgenţă fără loc de muncă, şi care sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, vor primi pentru fiecare persoană din această categorie, lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.
 
De aceeaşi facilitate vor beneficia şi angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârşitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 şi 29 de ani. Măsura de sprijin menţionată se aplică, în aceleaşi condiţii, şi în cazul încadrării în muncă a cetăţenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile, prin concediere.
 
Angajatorii care vor opta pentru sprijin în vederea încadrării în muncă din categoriile mai sus-menţionate vor fi obligaţi să menţină raporturile de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea celor 12 luni pentru care se asigură sprijin.
 
Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale salariaţilor, anterior perioadelor pentru care sunt obligaţi să le menţină, vor restitui agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă.
 
Procedura urmează să fie stabilită prin ordin al şefului ANOFM în 5 zile.
 
Pentru domeniile de activitate în care se menţin restricţii pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, acordarea indemnizaţiilor de şomaj tehnic se prelungeşte de la data de 1 iunie 2020, fără întrerupere, până la ridicarea restricţiilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Tomescu Tom
30.05.2020, 14:54:50

Morala ar fi că ... dacă accepți " ajutorul " statului ... te-ai ars .. :))) Modificarea regulilor în timpul jocului este apanajul guvernanților ... și o fac frecvent, după interesele de moment ale partidului ...ale fanilor partidului ...susținătorilor partidului ... De ce nu iau măsuri care să încurajeze la propriu munca ... ? Mai trebuie cumva , să vin cu bani de acasă dacă vreau un contract part time ? Poate pot munci o oră ..două ...cinci sau zece pe săptămână ... Și vreau să fiu în cadrul legal ... De ce trebuie să fiu taxat , impozitat , jupuit ....ca un mare dealer de droguri ? Poate spăl geamuri și fațade .. și-mi iese pe nas munca aia ...doar ca să nu-mi moară familia de foame ... De ce trebuie să fiu taxat și impozitat la fel ca cei care câștigă averi ..în fiecare lună ? . Până la urmă ...decât să muncesc pe degeaba ..pentru bunăstarea unor infractori ...mai bine stau degeaba acasă... Sau plec în puii meii, la muncă peste hotare ...

CARMEN FlOREA
30.05.2020, 16:58:02

Sa fie concediati managerii de kkt ,patronii si altii dar nu muncitorii .

Modifică Setările