Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cât de bine se trăia pe timpul lui Ceauşescu: comparaţie cu prezentul şi cum va fi peste 10-15 ani

18
30 Jul 2018 14:27:36
Autor: Afrodita Cicovschi

Într-o dezbatere din acest weekend, la care au participat mai mulţi economişti, s-a pus la un moment dat problema traiului din timpul dictaturii comuniste, comparată cu ce ni se întâmplă în prezent.

"Ideea că înainte de 1989 se trăia bine este falsă şi asta se poate demonstra cu cifre. Impresia asta ţine mai degrabă de nostalgie. În general, avem tendinţa sa vorbim despre cât de rău merg lucrurile. E o frustrare pentru că ne-am dorit foarte multe şi nu le avem", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
 
"Înainte de '89, produceam mult, planificat. Cele mai multe dintre cele produse nu se vindeau. Acum producem exclusiv ce cere piaţa", a adăugat economistul.
 
Acesta a explicat că România a pierdut 10 ani. „Practic, abia din 1999-2000, având perspectiva integrării în UE şi NATO, a existat o creştere susţinută. Până atunci, făceam 2 paşi inainte, 3 înapoi. Economia noastră s-a dezvoltat uneori în ciuda politicilor fiscal-bugetare, care mai mult ne-au încurcat. Nu există reţeta care să spună că pentru dezvoltare ai nevoie de deficite mari”, a adăugat economistul.
 
Acesta a amintit de deficitul uriaş înregistrat în primele şase luni, de aproape 15 miliarde de lei şi de faptul că UE ne permite un maximum de 3%, în condiţiile în care s-au redus dramatic investiţiile: „cad poduri, se moare în spitale, dar noi mărim pensiile şi trăim bine pe termen scurt. Dar peste 10-15 ani?”
 
„De ce nu suntem în stare, în nici un fel, să recuperăm decalajele faţă de Polonia? Pentru că, de-a lungul ultimelor decenii, Polonia a avut o creştere economică mai mare ca noi, cu deficite mai mici. Dacă gândesc creşterea ajustată cu volatilitatea, adică cu riscul, diferenţa e foarte mare. Volatilitatea creşterii economice, faptul că, după un an cu creştere mare, putem să avem un an cu scădere mare, e o mare problema a României. Polonia nu a avut politică fiscală prociclică, nu a turnat gaz pe foc când economia creştea, nu a avut deficit mare când avea şi creştere mare. Asta le-a permis să aibă spaţiu de manevră când a urmat un an de scădere. Al doilea motiv al modelului economic de succes polonez este rata foarte mare de absorbire a fondurilor europene", a explicat analistul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Lucifer
30.07.2018, 14:55:14

Polonezii ne-au spus-o chiar la Bucureşti: decât doi ani cu creştere de 6% pe an, mai bine 10 ani cu creştere anuală de 3,5%. Asta ne spun toţi, inclusiv FMI şi UE care au calculat că potenţialul optim de creştere al României este de 3,5% pe an. NU avem capital şi nici competenţă administrativă pentru a susţine o creştere de 5% pe an pe o durată de 10 ani.

+2 (4 voturi)
Radu Mircea
30.07.2018, 16:55:25

# Lucifer Adica sa nu mai fim noi '' tigrul Europei '' macar un an de zile si sa baltim ca o pisica jigarita 10 ani ??? Leshii sa ne mai lase in pace ca noi il avem pe colectionarul Vilcov drept far calauzitor prin economia de piata si ne merge mishto , au crescut pensiile speciale si salariile demnitarilor de doua ori . Suntem asa de mindri de clasa noastra politica incit au ajuns si galeriile de fotbal sa scandeze mesaje de dragoste la adresa iubitilor conducatori .

+4 (8 voturi)
MadWolf
30.07.2018, 16:24:53

Acum o sa apara tot felul de imbecili functionali care o sa sustina sus si tare ca "pe vremea impuscatului era mai bine".

+1 (9 voturi)
Radu Mircea
30.07.2018, 17:01:22

# MadWolf Era minunat Lupuletule !!! Eram cu 30 de ani mai tineri , frumosi , sanatosi , injurind maruntel printre dinti , cu urechea pilnie la '' Europa Libera '' . Nu era mai mishto ca acum ??? Batrini , oleaca bolnavi , pensionari , injurind in gura mare guvernu' , cu urechea bleaga de la atita propaganda de toate culorile , niste moshnegi pe care nu-i mai baga nimeni in seama .

+4 (6 voturi)
un motan intransigent
30.07.2018, 16:27:26

O problema de foarte mare gravitate sta in lipsa totala a raspunderii celor care conduc "trebile" tarii . Coruptia nu "ucide" cat o face incapacitatea , aventurismul , dezinteresul ori interesul viciat al conducatorilor politici . Nu ajunge sa fii "ales" democratic , de un popor analfabet functional , trebuie sa mai ai , tu , conducatorule , si buna cuviinta in a-ti oferi "serviciile" in conducerea societatii . Intre aventurism si capacitate de conducere trebuie sa stea sentimentul nobil al raspunderii .

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările