Cât de util mai este programul „Prima casă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul „Prima casă” ar trebui să se deruleze fără sincope în următorii cinci ani
Programul „Prima casă” ar trebui să se deruleze fără sincope în următorii cinci ani

Până acum, cei mai mulţi români au luat credite „Prima casă” datorită avansului scăzut. Fiind persoane cu venituri medii, cel mai probabil nu şi-ar fi permis acum un împrumut dacă nu exista programul. Pe viitor, programul poate deveni mai util pentru piaţa construcţiilor, încurajând dezvoltarea de locuinţe noi


2016 va deveni, probabil, cel mai bun an pentru programul „Prima casă”, de la lansare încoace. Asta în condiţiile în care Ministerul de Finanţe a suplimentat de multe ori plafoanele de garanţii, propunând chiar recent o suplimentare, pentru final de an.

Până  acum, Prima casă” este un program cu o rată mică de credite nerambursate, accesat de românii cu venituri medii. Este preferat de români datorită avansului redus, de numai 5% din valoarea achiziţiei. Cu toate astea, majoritatea clienţilor au încercat să vină cu un aport propriu peste minimul solicitat, potrivit datelor furnizate ziarului „Adevărul” de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Astfel , potrivit datelor FNGCIMM, circa 63% dintre debitori au achitat un avans cuprins între 5 şi 10% din valoarea achiziţiei, alte 15% au achitat un avans de 5%, iar aproape 1% (0,88%) au adus chiar, ca aport propriu 50% din valoarea achiziţiei. Chiar dacă un procent mic de români a apelat la un avans de 5%, se observă că majoritatea s-au îndreptat spre un avans scăzut. Asta înseamnă că, probabil, aceste persoane nu ar fi putut accesa un credit standard din portofoliile băncilor, cu avans de 20 – 25%.  Altă concluzie ar fi că aceştia constituie o clasă de clienţi destul de vulnerabili.

Cel mai vârstnic client are 64 de ani

Majoritatea clienţilor au vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani. Cu toate astea, programul a fost accesat de persone de toate vârstele, cel mai tânăr client având în prezent 19 ani. Clientul cel mai  vârstnic este o doamnă de 64 de ani. Rata de credite neperformante „Prima casă” este de 0,3% din totalul creditelor acordate.  Per total, puţin peste 650 de împrumuturi n-au mai fost rambursate. 10% din total sunt credite nerambursate în acest an.

Încă 250 de milioane de lei în 2016

De la lansare şi până acum, circa 200.000 de persoane şi-au luat credite „Prima casă”. Numai în 2016 se vor fi dat aproximativ 30.000 de credite, cu o valoare medie de circa 40.000 de euro, echivalent în lei. În urmă cu două luni, Ministerul Finanţelor a suplimentat plafonul de garanţii cu 500 de milioane de lei.

Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a spus că programul ar putea fi suplimentat cu garanţii de încă 250 de milioane de lei pentru 2016. Dragu a mai spus că Guvernul va aproba, curând, printr-un memorandum, o strategie pe 5 ani pentru acest program, prin care vor fi alocare garanţii suficiente aşa încât să nu se mai confrunte cu sincope.

Programul, ce se dorea a fi şi un stimul pentru economie, ar putea încuraja mai mult achiziţia de locuinţe noi şi, implicit, dezvoltarea pieţei construcţiilor. Pe viitor, împrumuturile pentru locuinţe noi ar putea beneficia de un avans de 50%, în timp ce creditele pentru locuinţe vechi de un avans mai mic, de 40%. Odată cu scăderea garanţiilor, şi dobânzile creditelor pentru locuinţe vechi ar putea creşte.

Alte date despre „Prima casă”, ce ne-au fost furnziate de FNGCIMM

15 finanţatori au primit o majorare de plafon, în urma suplimentării plafonului alocat Programului „Prima casă” pentru anul 2016,  cu suma de 500 milioane de lei,  acordată  prin HG nr. 703, din 28 septembrie 2016. Băncile care au primit plafoane suplimentare sunt : Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank, Garanti Bank, ING, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi Unicredit Bank.

În luna noiembrie 2016, ritmul zilnic de aprobare a dosarelor Prima Casă a fost de peste 150 dosare pe zi, în creştere cu circa 40% faţă de media ultimelor 10 luni.

Cele mai multe credite garantate prin programul Prima Casă au fost accesate de beneficiari din judeţele Bucureşti, Ilfov, Cluj, Braşov, Iaşi, Sibiu, Timiş, Constanţa Prahova şi Bacău.

La data de 20 noiembrie 2016, valoarea medie a creditelor acordate prin programul  „Prima casă” este de 181.336 de lei. Din punct de vedere al vârstei beneficiarilor, cele mai multe credite au fost accesate de către tineri cu vârsta cuprinsă între 26-35 ani, într-un procent de peste 66%, urmaţi de beneficiarii aflaţi în grupa de vărstă 36-45 de ani, care reprezintă peste 18% dintre participanţi. Cel mai tânăr “ membru” al programului Prima Casă este în vârsta de 19 ani, iar seniorul programului este o doamnă în vârstă de 64 de ani.

În anul 2016, un procent de peste 63% dintre beneficiari au achitat un avans care depăşeşte pragul minim stabilit prin program, alegând să depună un avans cuprins între 5-10%, un procent de peste 15% au achitat un avans de 5%, în timp ce doar 0,88% dintre beneficiari au achitat un avans mai mare de 50%.

De la implementarea programului până în prezent, a fost executat un volum de circa 0,3% din totalul garanţiilor acordate. Astfel, în cadrul programului se înregistrează un număr de  673 de credite neperformante, 72 dintre acestea fiind înregistrate în anul 2016.

Executarea silită a debitorilor beneficiari ai creditelor garantate în cadrul Programului Prima Casă se realizează de către ANAF, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.92/2003, privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru mai multe informaţii privind modalitatea în care sunt valorificate imobilele puse garanţie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite