Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cătălin Creţu, VISA: Creşterea cu 10% a tranzacţiilor cu cardul ar reduce economia din umbră cu 5%

1
21 Oct 2014 09:46:16
Autor: Daniel Ionascu
O analiză a Consiliului Concurenţei a descoperit că în România comisioanele la plăţile cu cardul sunt mult mai mari decât cele la nivel european   FOTO Shutterstock
O analiză a Consiliului Concurenţei a descoperit că în România comisioanele la plăţile cu cardul sunt mult mai mari decât cele la nivel european   FOTO Shutterstock

O creştere a tranzacţiilor cu cardul de numai 10% ar reduce economia din umbră cu 5%, această ridicându-se în acest moment la 28% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai ridicat din Uniunea Europeană, a declarat  Cătălin Creţu, manager regional pentru România, Croaţia şi Slovenia în cadrul VISA Europe.

El a mai afirmat că economia subterană se ridică acum la 30 de miliarde de euro anual. În acest moment 3 milioane de români au acces la internet banking, iar 14 milioane de carduri au fost emise în ţară noastră.
 
"Acum un an, Croaţia avea tot 28%. Dar în 2013 a implementat un program de reducere a tranzacţiilor cu cash. În prima luna s-a constatat o creştere cu 30% a veniturilor încasate din baruri şi restaurante, iar în 7 luni s-au adunat la buget venituri suplimentare de un miliard de euro", a mai zis el.
 
Creţu a precizat că statul trebuie să dea exemplu cetăţenilor, dar că nu trebuie să inventeze roată, ci să preia modelele care au fost deja implementate cu succes în altă parte.
 
Guvernul are un proiect de act normativ prin care doreşte limitarea tranzacţiilor cu cash, dar a impus comisioane mici la plata, jucătorii din industria financiară nefiind de acord cu acest lucru.

O analiză a Consiliului Concurenţei a descoperit că în România comisioanele la plăţile cu cardul sunt mult mai mari decât cele la nivel european.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

radu bradeanu
21.10.2014, 12:19:16

Și cu cât ar crește veniturile băncilor de pe urma comisioanelor de transfer electronic(nici măcar fizic) a banilor de colo-colo,nejustificat dealtfel,de ce nu pomenește Dl. Cretzu?Ce grijă suspectă pt. bunul mers al banilor...câtă ipocrizie prost mascată.Dacă tot sunteți așa de grijulii de ce nu aranjați cu băncile să nu mai perceapă nici-nu comision la mișcarea banilor de pe carduri,iar costul cardurilor să fie suportat exclusiv de bănci,și o dobândă pt. faptul că mișc banii exclusiv prin carduri ca să-mi aducă un profit caci pe mine mă doare în cot de avantajele și dezavantajele voastre de mișcare a banilor?

Modifică Setările