Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Câţi bani a făcut Banca Naţională în 2011

0
29 Mar 2012 13:56:53
Autor: Ioana Oancea

Banca Naţională a României a obţinut anul trecut un profit brut de aproape cinci ori mai mic decât rezultatul raportat pentru 2010.

Profitul a fost de 301,4 milioane lei (70 de milioane de euro) potrivit datelor neauditate. Banca centrală a virat la bugetul de stat suma de 241,1 milioane de lei (56 milioane de euro), reprezentând, potrivit legii, 80% din câştig, astfel că profitul net rămas la dispoziţia băncii a fost de 60,3 milioane lei (circa 14 milioane euro), potrivit datelor obţinute de Mediafax.

Suma rămasă va putea fi distribuită de banca centrală pentru majorarea rezervelor statutare, pentru constituirea unor surse proprii de finanţare, pentru fondul de participare a salariaţilor la profit şi pentru rezerve la dispoziţia Consiliului de Administraţie, în condiţiile în care nu are de acoperit pierderi din alţi ani.

Deşi pe piaţa internă BNR s-a poziţionat ca creditor net în 2011, profitul a fost afectat, cel mai probabil, de scăderea randamentelor pentru obligaţiunile suverane ale statelor şi entităţilor cu rating AAA, pricipalul instrument de plasament pentru fructificarea rezervelor internaţionale.

Rezervele valutare la BNR au crescut în decembrie cu aproape 1,5 miliarde euro, pe fondul intrărilor de valută de la Banca Mondială şi Comisia Europeană, şi au închis anul trecut la un nivel de 33,2 miliarde euro, uşor mai sus decât valoarea din decembrie 2010, când totalizau 32,4 miliarde euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările