Câţi bani primesc angajaţii aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Autorităţile române au stabilit că, la sosirea pe teritoriul României, toţi călătorii asimptomatici din zonele afectate de coronavirus vor intra direct în carantină sau în izolare la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, măsurile fiind necesare pentru a limita cât mai mult riscul de răspândire a coronavirusului.

Cei care ajung în această situaţie e bine să ştie că beneficiază de concediu medical în caz de carantină, fapt ce nu le afectează numărul de zile de concediu medical la care au dreptul legal. 

Cât stă în carantină sau izolare, persoană vizată va avea venitul diminuat. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul. Altfel spus, românii aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu vor încasa mai mult decât dacă s-ar fi dus la serviciu, având în vedere că taxele şi impozitele plătite de salariaţi sunt de peste 41% din salariu brut. 

În situaţia concediului pentru carantină, nu se aplică restricţia privind durata maximă de 10 zile calendaristice a concediului medical pe care îl poate eliberă medicul de familie. Această restricţie este prevăzută doar pentru concediul şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afară muncii. 

  

Iată ce paşi trebuie să urmeze şi ce drepturi au cei vizaţi: 

  

Potrivit instrucţiunilor pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină, "în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, asiguraţii pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină". 

  

Regulile îi vizează pe cei asiguraţi medical în România. 

Întâi, se merge la direcţia de sănătate publică pentru eliberarea unui certificat în care vor menţiona durată perioadei de carantină. 

Apoi, medicul curant eliberează certificatul de concediu medical pentru carantină, pe durată stabilită în certificatul eliberat de DSP. 

Desigur, aceste demersuri vor fi întreprinse după perioadă de carantină/izolare. Certificatele de concediu medical în caz de carantină se pot eliberă şi la o data ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară. 

Durata concediilor pentru carantină nu diminuează zilele de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni 

Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite