Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Câţi bani vor primi angajaţii în şomaj tehnic

1
31 Mar 2020 14:42:49
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Alin Ignat, responsabil cu coordonarea activităţii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi a agenţiilor judeţene de resort a completat marţi informaţiile furnizate de ministrul Muncii, precizând câţi bani vor primi cei aflaţi în şomaj tehnic.

Oficialul a enumerat categoriile de persoane care pot intra în şomaj tehnic, pornind de la profesionişti, inclusiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, dar şi alte tipuri de activităţi cum sunt cabinetele individuale de medicină dentară, cabinetele psihologice şi alte astfel de activităţi.
 
„Cât priveşte cuantumul indemnizaţiei pentru această categorie, vorbim despre 75% din câştigul salarial mediu brut, mai exact de o sumă de 4.072 de lei. Din această sumă, se vor plăti contribuţiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate şi impozit. Felul în care se vor plăti aceste contribuţii, termenul la care se vor plăti şi modalitatea vor fi reglementate în zilele următoare printr-un ordin comun al ministrului Muncii cu ministrul Finanţelor Publice", a spus Ignat, într-o conferinţă de presă.
 
Banii vor fi viraţi în contul bancar al angajatorului, în termen de10 zile de la data primirii solicitării.
 
Potrivit oficialului, depunerea solicitărilor se va efectua exclusiv online, iar contribuabilii pot solicita informaţii suplimentare printr-un Infoline organizat la ANPIS, cu cinci numere de telefon la care cetăţenii interesaţi şi vizaţi de aceste acte normative pot suna, pot pune orice fel de întrebare şi pot primi orice fel de lămurire. 
 
Documentele se depun pentru perioada 16 - 31 martie în perioada 1 - 10 aprilie, iar pentru perioada 1 - 16 aprilie se vor depune în perioada 1 - 10 mai.
 
Condiţiile care trebuie îndeplinite, din punct de vedere al primei categorii de care vorbeam, sunt să fi întrerupt activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus în România. Pentru această categorie de indemnizaţii, documentele necesare sunt o declaraţie pe proprie răspundere şi formularul de solicitare. 
 
O altă categorie care poate beneficia de prevederile legale privind acordarea şomajului tehnic este cea care desfăşoară activitate sportivă.
 
"A doua categorie de persoane sunt cele care îşi desfăşoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă. Aici vorbim de sportivi, de antrenori, de arbitri şi toate persoanele care sunt prevăzute de Legea 69/2000. Cuantumul la această categorie este de 75% din banii aferenţi contraprestaţiei sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. Şi aici vorbim de plata contribuţiilor aferente şi de plata impozitului. Declaraţia se depune la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în modalitate electronică, plata se face în contul bancar în maximum zece zile de la depunere. Condiţia este ca aceste contracte să fi fost suspendate ca urmare a epidemiei de coronavirus. O menţiune specială este că structura sportivă poate negocia cu persoana al cărei contract de activitate sportivă a fost suspendat şi alte forme de compensaţie pentru diminuarea contraprestaţiei financiare", a explicat Alin Ignat.
 
Acesta a adăugat, totodată, că, nu în ultimul rând, persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe pot solicita indemnizaţie de şomaj tehnic în aceleaşi condiţii prevăzute la categoriile prezentate anterior.
 
"O ultimă categorie este a persoanelor fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe. Aici vorbim de persoanele prevăzute de Legea 8/1996 - scriitori, fotografi, artişti plastici, compozitori şi alte categorii care câştigă astfel de venituri. În privinţa cuantumului indemnizaţiei, vorbim tot de indemnizaţie fixă de 75% din câştigul salarial mediu brut, din care se plătesc contribuţiile aferente şi impozitul. În cazul acestei categorii de beneficiari se depune o declaraţie pe propria răspundere, o solicitare şi un extras de cont bancar din care să rezulte contul unde se face plata, în maxim zece zile de la depunerea documentelor", a afirmat secretarul de stat.
 
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, că şomajul tehnic nu va fi plătit de angajatori, ci Executivul va pune la dispoziţie fonduri din care se vor face plăţile către angajaţi. Aceasta a făcut un apel către angajatori să evite situaţia încheierii brutale a contractului de muncă cu angajaţii lor, cu atât mai mult cu cât există acum această posibilitate de a-şi acoperi "perioada delicată" prin care trec din fondurile guvernamentale.
 
Ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic a fost publicată, luni seara, în Monitorul Oficial. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Jenkins Ann
31.03.2020, 15:57:04

Comentariu considerat abuziv.