Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

CCR a decis: Noi persoane cu handicap vor putea beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare

0
11 Oct 2018 16:38:29
Autor: Elena Deacu

Curtea Constituţională a constatat că sintagma „preexistent calităţii de asigurat” cuprinsă în Legea privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituţională. Astfel, şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap ulterior calităţii de asigurat vor putea beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcţie de gradul de handicap.

Marţi, plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor a art.58 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut:

„Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:

a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;

c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare”.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „preexistent calităţii de asigurat” cuprinsă în art.58 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituţională.

În motivarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea Constituţională a statuat că sintagma „preexistent calităţii de asigurat” încalcă articolul 16 alin.(1) din Constituţie referitor la egalitatea în faţa legii şi a autorităţilor publice, întrucât nu permite şi persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap ulterior calităţii de asigurat să beneficieze de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcţie de gradul de handicap.

În opinia majorităţii judecătorilor Curţii Constituţionale, nu există nicio deosebire obiectivă şi relevantă între categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat şi categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap ulterior calităţii de asigurat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii