Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

CCR: Facilităţile fiscale introduse de PSD în legea pentru amânarea ratelor sunt neconstituţionale

1
15 Jul 2020 14:39:38
Autor: Elena Deacu

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că facilităţile fiscale introduse de PSD în legea pentru aprobarea Hotărârii de Guvern privind amânarea ratelor sunt neconstituţionale. Actul normativ nu a respectat principiului bicameralismului.

Curtea Constituţională a dezbătut, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate privind prevederile Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Obiecţia a fost formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, după de social-deocraţii au introdus în lege numeroase facilităţi fiscale.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituţie”, a transmis CCR.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunţa, la momentul dezbaterii legii, că au fost ”corectate” ordonanţele Guvernului PNL.

Ciolacu a prezentat amendamentele votate în comisiile de specialitate şi care au intrat la votul final:

- eliminarea dobânzii la dobândă pentru toate tipurile de credit;

- posibilitatea ca şi restanţierii – care sunt cei mai vulnerabili - să beneficieze de amânarea ratelor;

- extinderea măsurilor de amânarea a ratelor la creditele bancare şi pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu 15% din cauza crizei (nu cu 25% aşa cum prevăzuse Guvernul PNL);

- posibilitatea amânării ratelor, cu până la 18 luni, pentru producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei;

- extinderea, până la 25 octombrie, a termenului de plată pentru impozitului pe profit;

- acordarea unei bonificaţii de 10% tuturor firmelor care achită la scadenţele normale impozitul de profit (corectând discriminarea făcută de PNL).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Neagu
15.07.2020, 18:24:02

Deci, CCR nu e pe mana PSD. QED (pentru analfabeti: ce era de demonstrat), pentru idioti.

Modifică Setările