CE aşteaptă observaţii la propunerea de revizuire a normelor UE privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier şi pescăresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană invită toate părţile interesate să îşi prezinte observaţiile cu privire la normele revizuite propuse privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier şi pescăresc.

Potrivit datelor transmise de Executivul comunitar, scopul revizuirii propuse este de a alinia normele actuale la priorităţile strategice actuale ale UE, în special la politica agricolă comună (PAC), la politica comună în domeniul pescuitului (PCP), precum şi la Pactul verde european. 

Astfel, statele membre şi alte părţi interesate pot răspunde la consultare până la 13 martie 2022.

„Propunerile vizează să asigure faptul că normele noastre privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier şi pescăresc sunt adecvate pentru tranziţia verde. Normele revizuite vor facilita furnizarea mai rapidă a finanţărilor de către statele membre, fără a cauza denaturări nejustificate ale concurenţei pe piaţa unică. Încurajăm toate părţile interesate să ne transmită punctele lor de vedere", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Consultarea se referă la propunerile de revizuire a diferitelor seturi de norme privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier şi pescăresc, şi anume Orientările din 2014 privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale, Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare în sectorul agricol („ABER"), Orientările pentru examinarea ajutoarelor de stat în sectorul pescuitului şi acvaculturii, Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare în sectorul pescăresc („FIBER") şi Regulamentul privind ajutoarele de minimis în sectorul pescuitului.

Comisia a realizat o evaluare a normelor existente aplicabile sectoarelor agricol şi forestier, iar o evaluare a normelor aplicabile sectorului pescăresc este în curs. Contribuţiile colectate se reflectă în propunerile care fac obiectul consultării.

Pe această bază, Executivul comunitar consideră că normele care fac obiectul examinării funcţionează bine şi sunt, în linii mari, adecvate scopului. Potrivit reprezentanţilor CE, într-adevăr, ele răspund în mare măsură nevoilor sectoarelor în cauză, contribuind în acelaşi timp la realizarea obiectivelor de politică mai ample ale UE, cum ar fi protecţia mediului, precum şi sănătatea plantelor, a animalelor şi, în general, sănătatea publică.

În acelaşi timp, evaluarea a scos în evidenţă faptul că normele existente necesită anumite revizuiri specifice, inclusiv clarificări ale unor concepte, o mai mare raţionalizare şi simplificare, precum şi o serie de ajustări pentru a reflecta într-o mai mare măsură atât evoluţiile pieţei şi cele tehnologice, cât şi priorităţile strategice actuale ale UE, inclusiv, în special, Pactul verde european, Strategia „De la fermă la consumator" şi Strategia în domeniul biodiversităţii. 

Conform datelor CE, în plus, normele trebuie adaptate pentru a permite statelor membre să pună rapid în aplicare politica agricolă comună (PAC) reformată şi noul Fond european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură (FEAMPA).

În acest context, Comisia propune o serie de modificări ale diferitelor seturi de norme, cum ar fi:

Orientările privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale

Comisia propune să se considere că acţiunile statelor membre din cadrul PAC reformate, desfăşurate ca parte a planurilor lor strategice PAC, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, astfel încât procedura necesară de aprobare a ajutoarelor de stat să poată fi efectuată rapid.

Propunerea introduce, de asemenea, noi categorii de ajutoare care trebuie să fie evaluate şi aprobate în temeiul orientărilor, de exemplu, ajutoarele pentru prevenirea, controlul şi eradicarea infestării cu specii alogene invazive şi cu boli emergente, în vederea protejării sănătăţii plantelor şi a animalelor, precum şi a sănătăţii publice.

În plus, orientările revizuite propuse oferă mai multe stimulente pentru măsurile de gestionare a pădurilor care sunt favorabile mediului şi climei (aşa-numitele servicii de silvomediu şi servicii climatice), prin creşterea intensităţii maxime a ajutorului la 120 % din costurile eligibile pentru serviciile legate de biodiversitate, climă, apă sau sol şi pentru schemele de sechestrare a carbonului în solurile agricole.

- Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare în sectorul agricol

Comisia propune alinierea intensităţilor ajutoarelor necesare pentru ca o măsură să intre sub incidenţa ABER la cele prevăzute în planurile strategice PAC din cadrul politicii agricole comune (PAC) reformate.

Comisia propune, de asemenea, introducerea unor noi categorii de măsuri de ajutor care să fie exceptate pe categorii, de exemplu ajutoarele destinate reparării daunelor cauzate de speciile protejate de animale şi ajutoarele pentru compensarea costurilor suplimentare suportate atunci când terenurile agricole sunt situate în zone Natura 2000.

- Orientările pentru examinarea ajutoarelor de stat în sectorul pescuitului şi acvaculturii

Comisia propune introducerea unor noi categorii de ajutoare care să fie evaluate de Comisie în temeiul orientărilor, printre care ajutoarele pentru prevenirea, controlul şi eradicarea infestării cu specii alogene invazive şi boli emergente şi ajutoarele pentru compensarea daunelor cauzate de speciile protejate de animale (cu excepţia cazului în care acestea sunt exceptate pe categorii).

De asemenea, proiectul de orientări propus clarifică şi raţionalizează normele dintr-o serie de domenii, de exemplu cele referitoare la ajutoarele pentru reînnoirea flotei de pescuit în regiunile ultraperiferice. Scopul este de a spori lizibilitatea proiectului de orientări, facilitând astfel aplicarea acestora şi oferind mai multă claritate statelor membre, ţinând seama şi de experienţa dobândită.

Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare în sectorul pescăresc

Comisia propune exceptarea unor noi categorii de măsuri de ajutor de la obligaţia de notificare către Comisie şi de aprobare de către aceasta, în special ajutoarele pentru compensarea pagubelor cauzate de speciile protejate de animale şi ajutoarele pentru compensarea pagubelor cauzate de anumite condiţii meteorologice nefavorabile.

Regulamentul privind ajutoarele de minimis în sectorul pescuitului

Comisia propune o actualizare a sumelor cumulate maxime ale ajutoarelor de minimis care pot fi acordate fiecărui stat membru pe baza unor date sectoriale mai recente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite