Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ce bugetari vor fi exceptaţi de la şomajul tehnic

28
9 Apr 2020 15:54:43
Autor: Elena Deacu
Orban susţine că profesorii nu vor intra în şomaj tehnic
Orban susţine că profesorii nu vor intra în şomaj tehnic

Profesorii nu vor fi afectaţi de noul cadru pe care Guvernul îl gândeşte pentru sectorul bugetar, care prevede o perioadă de lucru de 15 zile urmată de alte 15 zile de şomaj tehnic, a anunţat premierul Ludovic Orban la Radio România.

„În ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an (şcolar) şi pentru pregătirea tuturor examenelor” acest mecanism „nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Orban.

Vor mai face excepţie sectoarele „din prima linie” precum Sănătate, ministerul de Interne, Ministerul Apărării, zonele din Ministerul Muncii care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susţinere a companiilor şi cetăţenilor.

Acest mecanism, care nu a fost încă adoptat, a fost anunţat de premierul Orban în urmă cu o zi. „Ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii în două – angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice. Jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic – plătiţi la fel cum sunt plătiţi cei din şomaj tehnic, cu 75% - restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi, care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă”.

Ludovic Orban a argumentat acest mecanism spunând că este „nevoie de solidaritatea românilor în faţa crizei”. „Principiul solidarităţii trebuie să fie valabil pentru toţi angajaţii, inclusiv în sectorul public”, a spus Orban, care a invocat atât „considerente epidemiologice”, legate de limitarea pandemiei, cât şi resursele mult diminuate ale bugetului. „Este o măsură de bun simţ ca şi în sectorul public să existe o formă de a restrânge activitatea, mai ales unde se poate”, printr-un „mecanism de bun simţ” în care „angajaţii se împart în două jumătăţi”, urmând ca jumătate să lucrează 15 zile iar următoarele 15 zile să stea acasă în şomaj tehnic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Ionel Marcu
9.04.2020, 16:25:32

„Orban minte când afirmă: „...plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomajul tehnic...” Îi e jenă să spună că pentru bugetari nu a pus limita de maxim 2.300 lei. De ce discriminarea asta pozitivă pentru bugetari, poate vrea să rămânem numai cu ei?! Sunt curios cât va pierde acum Orban în sondaje, câți potențiali alegători ai PNL vor trece acum la electoratul PMP și mai ales la USR-Plus.

-1 (7 voturi)
Radu Mircea
9.04.2020, 16:38:36

# De ''bun simt'' ar fi sa mai taiem din banii parlamentarilor care nici in vremuri normale nu muncesc mai mult de 2-3 zile pe saptamina . Si daca ma gindesc la ''speciali'' ma apuca greata si parca si berea se acreste cind ma gindesc ca pina acum nu i-a atins nimeni nici macar cu o floare .

+6 (6 voturi)
samurai _x
9.04.2020, 16:53:33

daca tot discutam de economie: INTREBARI pentru Guvern si ministrul `mediului`/ garda de mediu, prefectiii judeteni, MAI INTREBARE 1: Romania tine in spate austria ? prin exportul de lemn brut in mare parte taiat ilegal in regim de 300% fara de inceputul anul ? Lemn brut insemnan paduri si oxigen - care ar amelioar efectul ppoluarii care potenteaza expomnential covid. INTREBARE 2 :sunteti ok cu faptul ca romania vine materie prima lemnoasa BRRUTA si TAIATA ILEGAL si fara plus valoare ???? catre Kronospan, Schweinhopfer chiar in conditiile in care isi incalca propriile legi ( taieri in amsa in toate parcurile natiobale, si zonele proteje, si situl natura 2000). in conditiile in care de acesta vanzare nu beneficiaza decat patronul firmei care face taierea si spagarul de la romsilva ? INTREBARE 3: credeti ca electoratul interesat de mediu si cei de 18-45 de ani va vor mai vota data viitoare, avand in federe TIMIDITATEA intentionata a mistrului mediului - de a tergiversa si olcolii problema accelerarii taireilor inlegale in peiroada starii de urgenta ? INTREBARE 4 : Romsilva si firmele capusa conduse de taximetristi din iasi si silvicultori corupti , consilieri de la primarii satesti, au imunitate in perioada starii de urgenta ? adica vor fi bagati la racaore imediat in timpul starii de urgenta sau cand va treziti la 2 saptamani dupastarea de urgenta ? Vrem CARANTINA PENTRU PADURI

+1 (1 vot)
samurai _x
9.04.2020, 17:16:02

INTREBARE 6: vreti sa acoperiti gaurile din buget prin vazarea de materii prime? amuzat dar banii nu ajung la buget, sau e vorba de bugete private

leuldinpanjshir99
9.04.2020, 16:58:13

Trantorii de la Stat sa fie multumiti ca nu sunt dati afara de tot ... Deh, pana la urma sunt pilele un gangsteri din politica ...

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările