Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ce câştigă România după „marşul“ lui Victor Ponta prin Asia

37
5 Jul 2013 18:40:37
Dan Străuţ
FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Turneul susţinut de Victor Ponta în Asia Centrală şi de Est a deschis un drum deosebit de interesant pentru România într-o zonă efervescentă din punct de vedere economic şi geopolitic. Apropierea de Asia este o mişcare inteligentă în politica externă a oricărui stat din Europa - cu atât mai mult, în abordarea unei ţări ca România.

Prin Europa, la „încălzire“

Trebuie amintit că turneul asiatic a fost întreprins după o prezenţă externă foarte consistentă a premierului Victor Ponta, în plan extern, de la începutul acestui an. Primul-ministru al României s-a aflat în aceste luni în state importante ale Uniunii Europene, fie în vizite oficiale, fie la evenimente ale socialiştilor europeni, care au ajuns la rândul lor să-l privească pe Ponta drept unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai stângii.

Franţa, Danemarca, Germania sunt ţări în care Victor Ponta a avut întâlniri la cel mai înalt nivel, la foarte puţin timp una după alta, ceea dă o anvergură acestui turneu european, aproape fără precedent pentru diplomaţia românească a ultimilor ani. De asemenea, să nu uităm faptul că Victor Ponta a fost invitat să susţină candidaţi socialişti în ţări precum Italia, Ungaria sau Bulgaria, ceea ce arată că partenerii săi din familia politică a socialiştilor europeni îl percep ca pe un atu electoral. Asta spune multe despre modul în care Ponta a crescut în ochii partenerilor externi politici sau statali ai României.

În fine, merită remarcată şi prezenţa lui Victor Ponta la Consiliul European, într-un moment foarte important pentru UE. Acest eveniment a consfinţit acceptarea lui Victor Ponta în rândul liderilor politici europeni şi faptul că premierul poate fi un bun apărător al intereselor României în cadrul UE.

După acest turneu european amplu, au urmat vizitele din Asia, ceea ce într-un fel punctează de o manieră simbolică modul în care România îşi poate folosi atuurile oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană, dar şi de poziţia sa geostrategică.

Azerbaidjanul, pe lista scurtă a partenerilor de cursă lungă

Relaţiile bilatereale româno-azere sunt ridicate la nivel de Parteneriat strategic. De altfel, observăm că Azerbaijan este singurul stat din regiune cu care România a dezvoltat un astfel de parteneriat şi devine limpede motivul pentru care România a investit atât de mult în relaţia cu azerii şi anume interesele energetice pe care noi, dar şi UE, le are în zonă.

Victor Ponta a avut parte de o primire bună în Azerbaidjan. Prima întrevedere pe care premierul Ponta a avut-o a fost cu preşedintele republicii, Ilham Aliyev.

Ulterior, premierul României a mai avut loc o întrevedere cu prim vicepremierul Yagub Eyyubov. La nivel diplomatic este foarte important să realizăm că vizita reprezintă un succes pentru România. Primirea premierului de către preşedinte şi prim-vicepremier este un semnal clar că guvernul României se bucură de un nivel de încredere ridicat la nivelul administraţiei Republicii Azerbaijan.

Statisticile oficiale, centralizate la Ministerul Afacerilor Externe, ne prezintă balanţa relaţiilor economice româno-azere: 76,41 de milioane de dolari este valoarea la care se ridică totalul schimburilor economice. Importul nostru de la ei, în 2009, era de 58,3 miloane de euro, iar exportul nostru către ei - de doar de 20,3 milioane de euro.

Obiectivele cu care premierul Victor Ponta a intrat în Azerbaidjan sunt foarte importante pentru dezvoltarea strategică a relaţiilor noastre externe în zonă. În primul rând, eşecul Nabucco nu a fost în nici un fel o piedică în dezvoltarea colaborării româno-azere în domeniul energiei. Noi ne-am arătat disponibilitatea de a păstra Azerbaidjanul pe lista scurtă a partenerilor pe termen lung în ceea ce priveşte proiectele energetice.

Atragerea de investiţii azere în România dar şi deschiderea pieţei azere pentru firmele româneşti relevă un alt obiectiv pe care guvernul de la Bucureşti l-a înaintat în vizita efectuată. Vorbim despre consolidarea relaţiilor comerciale şi, având în vedere balanţa import-export din prezent, putem să încurajăm exportul românesc în zonă, mai ales datorită faptului că avem această posibilitate şi în domeniul petrochimiei.

Cert este că interesul bilaterial România-Azerbaidjan pentru AGRI (iniţiativa românească prin care propunem crearea unei rute alternative pentru transportul gazelor naturale azere către piaţa europeană, prin tranzitarea Georgiei şi apoi - sub formă lichefiată,pe vapoare - peste Marea Neagră până la Constanţa.) dar şi pentru SOCAR consfinţesc continuarea, consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic româno-azer. Interesul ambelor părţi pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale se vede şi prin prisma deschiderii la Baku a Camerei de Comerţ bilaterală România-Azerbaijan.

Vorbim de o nouă abordare în politica externă a României. La prima vedere se poate spune că această abordare este bazată pe pragmatism economic şi principalele obiectivele care se desprind vizează în principal o creştere a prezenţei companiilor româneşti în zonă, dar şi o creştere a investitorilor din zonă în România.

Premieră în Kazakhstan

O premieră pentru politica externă a României este vizita la nivel de prim-ministru în Kazakhstan. De asemenea ca şi la vizita în Azerbaidjan, premierului Victor Ponta i s-a făcut o primire la nivel de preşedinte şi de premier. Acest lucru denotă privirea cu seriozitate a vizitei, dar şi interesul pentru cooperare bilaterală.
Interesul nostru pentru relaţiile bilaterale cu Kazahstan este bine cunoscut. România a recunoscut prompt independenţa de stat a republicii, imediat după ce aceasta a fost proclamată pe 17 decembrie 1991.

Vizita susţinută de prim-ministrul Victor Ponta este practic o reconfirmare a relaţiilor foarte bune pe care le avem cu republica kazahă. Şi aici, relaţiile comerciale trădează un deficit pentru România, dar trendul acestui decalaj este descendent. Premierul a anuţat că există loc de îmbunătăţire şi consolidare a relaţiilor comerciale bilaterale, iar mesajele au vizat câteva elemente interesante pentru analiză.

În principal, premierul Ponta a lansat mesaje de consolidare a relaţiilor bilaterale cu Kazahkstanul, dar ceea ce iese în relief este cel prin care România poate reprezenta o poartă de intrare în Europa pentru investiţiile kazahe.

Similar cu Republica Azerbaijan, interesul României şi implicit al UE în zonă este legat de energie, şi asta datorită rezervelor kazahe şi poziţiei geografice a republicii.

În urma întrevederilor cu premierul Serik Ahmetov, cât şi cu preşedintele Nursultan Nazarbaev, se desprind câteva linii noi de acţiune externă. Spre exemplu s-a propus creşterea investiţiilor kazahe în infrastructuă, dar şi turismul din România. De asemenea propunerile de colaborare au vizat şi creşterea importanţei şi prezenţei companiilor româneşti în Kazahstan. Domeniile în care se poate observa un potenţial de colaborare sunt IT, energie, construcţii şi chiar arhitectură. De asemenea, s-a abordat şi subiectul producţiei de tehnică şi echipamente militare. România are un potenţial important în acest domeniu şi va participa la Expoziţia „KADEX 2014“ de la Astana, în primăvara anului viitor.

Pentru noi, oportunităţile de dezvoltare sunt numeroase în zonă şi, în acest context, încheierea cu succes a Memorandumului Rompetrol va contribui în mod cert la consolidarea relaţiilor noastre economice cu unul din cei mai importanţi parteneri pe care pe care îi avem în Asia Centrală.

Relaţia cu Uzbekistan poate fi amplificată

Un alt actor important în zona Asiei Centrale este Uzbekistanul. Ceea ce trebuie observat în relaţiile bilaterale româno-uzbece este că după Revoluţie am fost puşi în situaţia să regândim relaţia diplomatică şi comercială din zonă.\

Acum, la peste 10 ani de la ultima vizită la nivel înalt, se observă nevoia de a reinventa relaţia diplomatică dintre cele două ţări. Planul de acţiune al României în acest sens conţine câteva evenimente importante, cum ar fi invitaţia premierului uzbek, Shavkat Myrzyioev, în România şi invitaţia pe care România a lansat-o Uzbekistanului de a deschide o reprezentanţă diplomatică permanentă în România, ca simbol al relansării relaţiilor.

Priorităţile enunţate de administraţia de la Bucureşti vizează în principal cooperarea economică şi dezvoltarea relaţiilor în domeniul turismului, al educatiei dar şi în domeniul cultural. Revitalizarea exporturilor româneşti în zonă  este foarte importantă şi schimburile comerciale au un caracter istoric între cele două state.

Domeniul energetic este, de asemenea, prezent între obiective. Companiile româneşti au destulă experienţă, dar şi personal calificat şi utilaje necesare, pentru a efectua în Uzbekistan prospectiuni geologice (Prospectiuni SA) şi lucrari de foraj şi extracţie (Upetrom 1 Mai). În trecutulapropiat, companii româneşti erau prezente în Uzbekistan (Rompetrol, Petrom, Oil Terminal), dar până astăzi prezenţa a scăzut.

Evenimentul principal din turneul asiatic: vizita în China

China este partener privilegiat pentru România. În scurt timp, din punct de vedere geopolitic, China va ocupa prima poziţie în topul superputerilor economice pe plan global, dacănu cumva o şi ocupă.\

Anul viitor sărbătorim 65 de ani de relaţii diplomatice şi 10 ani de la semnarea Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi China. Va fi un moment de bilanţ şi va trebui să-l valorificăm pe deplin.

China este principalul partener economic al României din Asia. Abordarea pragmatică, bazată pe proiecte de investiţii in infrastructură, agricultură, energie, inclusiv sectorul nuclear, poate releva oportunitatea dezvoltării considerabile a relaţiilor economice româno-chineze.

Oportunităţile de investiţii prezentate partenerilor chinezi, precum unităţile 3 si 4 de la Cernavodă sau termocentrala Mintia sunt noi zone în care pot veni, pe această cale, şi bani, şi locuri de muncă.

Există deja rezultate concrete în relaţia cu China: construcţia de către compania China Huadian a unui grup termo-energetic de 500 MW la Centrala Rovinari, investiţie în valoare de aproximativ un miliard de euro. Au fost discuţii concrete, de asemenea şi cu reprezentanţii campaniilor care doresc să investească în România: HUAWEI, China Nuclear, ZTE. Linia directă aeriană Beijing-Bucureşti şi deschiderea unei filiale a unei bănci chineze la Bucureşti sunt alte două puncte concrete de discuţie cu Beijingul.

Foarte important, Victor Ponta a propus organizarea în România, în toamna acestui an, a  celei de-a treia ediţii a Forumului Europa Centrală şi de Est şi China, la nivel de prim-miniştri (după Budapesta şi Varşovia). Ar mai fi de menţionat, de asemenea, prezenţa ministrului Dan Şova în cadrul întâlnirilor, lucru care a făcut posibilă abordarea subiectelor ce ţin de proiecte mari de infrastructură.

Pentru Romania este importantă consolidarea dialogului UE-China atât în plan politic, cât şi economic, tocmai din acest motiv Victor Ponta a propus ridicarea relaţiei dintre România şi China la nivelul cel mai înalt pe care România îl are, acela de parteneriat strategic.

Întrevederea premierului român cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a reprezentat un real succes în materie de relaţii diplomatice bilaterale. Modelul vizitelor din restul turneului asiatic a fost menţinut şi în China, premierul român fiind primit, de asemenea, de omologul său Li Keqiang.

Strategia diplomatică în cazul Chinei are drept obiectiv creşterea considerabilă a investiţiilor chineze în România, dar şi – prin România - în Uniunea Europeană. Domeniile principale care ar determina o augmentare a relaţiilor economice româno-chineze ţin în principal de infrastructură şi energie.

În urma acestor vizite, se pare că semnalele primite din partea chineză privind posibile investiţii în reactoarele nucleare de la Cernavodă sau în dezvoltarea reţelei de autostrăzi din România sunt pozitive. Există o mare posibilitate, reală, ca Parteneriatul Stategic între România şi China să se bazeze pe aceste două componente bine stabilite.

O vizită care trebuia să aibă loc mai demult

Vicepreşedinte Rompetrol: „Memorandumul nu este un compromis. În acest caz nici compania noastră, nici statul român nu au de pierdut“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Corneliu Todireanu
5.07.2013, 19:19:48

" ...Turneul lui oricum bate re­cordul de bizarerie, măcar şi pentru aceea că nu i s-a comunicat deloc poporului sco­pul şi durata vizitei prin Asia Centrală. Fo­tomontajele cvasi-turistice de pe site-ul gu­vernului sunt bune pentru reportajele lui Aristide Buhoiu, dar nu ne lămuresc de­loc care a fost treaba cu Uzbekistan, Hong Kong, Macau ş.a.m.d. D-l Ponta a folosit în acest turneu bă­trâ­nul avion al lui Băsescu, ăla vechi şi mare consumator de kerosen, după ce tot el fă­cuse caz de existenţa aeronavei şi spusese că o taie din bugetul pe 2013 – unde, la drept vorbind, nici nu există, fiind în­chi­ri­ată de preşedinte cu ziua, exact cum a fă­cut acum şi premierul. Inconsecvenţa asta pe fleacuri n-are consecinţe electorale la noi, însă arată o dată în plus cu câtă na­tu­raleţe tinerii noştri politicieni sunt gata la propagandă neruşinată pe mize minore. Gafele de substanţă sunt mai greu de jus­ti­ficat însă: pentru ce s-a mai dus în Azer­baidjan, dacă la ora aceea ştia că Nabucco nu mai e, iar pe azeri nu-i in­teresează Arpechim-Olt­chim? Că astea se bat în cu­ie dinainte, de delegaţii teh­nice, premierii nefăcând de­cât să parafeze un succes atunci când el există. Doar ca să ne facem de râs cu o vizită asimetrică – gazdele fiind reprezentate de vice-premier – în care noi în­cer­căm să-i încălzim cu glu­mi­ţe despre Eurovision, iar ăia stau ca sfinc­şii şi zic, nu, nu ne interesează oferta? La fel în Kazahstan şi Uzbekistan: nu ştim ce căutam de fapt, în afară de poze pentru Facebook-ul guvernului prin capitalele futurist-deprimante, ca din Jocurile Foa­mei, ale dictatorilor post-sovietici de pe drumul mătăsii. În cel mai straniu episod al vizitei, premierul Ponta a stat un sfert de oră pe telefon ca să anunţe tele­vi­ziu­nilor române, direct din Taşkent, un plan strategic de reformă a administraţiei pu­blice până la finalul lui 2013, „cum n-a mai fost altul de 23 ani“. Nu cred că USL are vreun plan sau dorinţă să reformeze administraţia; dar dacă ar avea, asta era tema de discuţie acum, din Asia Centrală? Primăriile lui Dragnea se reformează pe roaming, din ţinuturile lui Ghingis Han?"...Sorin Ionita

+8 (16 voturi)
Corneliu Todireanu
5.07.2013, 19:30:37

"Ca si pe vremea lui Nastase, acum au inceput cu memorandumul cu Rompetrol. Sau iei un institut de cercetari din Insula Mare a Brailei si il dai Consiliului Judetean. Adrian Nastase, ca sa fie primit la Casa Alba, a semnat cu Bechtel si a facut-o prin lege. Si a fost suficient de las sa nu-si asume responsabilitatea ca guvernul lui a hotarat sa semneze un contract dezastruos cu Romania, dar el sa ajunga pana la Casa Alba. Petromul cum fost privatizat? Prin lege. Pentru ca nimeni sa nu-l poata intreba pe Adrian Nastase: "Cum ai dat si resursele pe 30 ani, mai omule, care ai pretentia ca servesti Romania?". Dar a construit o relatie foarte buna cu socialistii austrieci. Am cumparat fregatele, da? Si ne-am vazut cu Tony Blair. Incepe acelasi lucru, s-a facut un aranjament cu Rompetrol. Si in loc sa ne dea 580 de mil. de dolari, ne da doar 200 mil. Nu e in regula. M-am intalnit cu presedintele Kazahstanului acum doi ani si i-am spus ferm ca trebuie sa ne plateasca 580 mil. dolari. Premierul s-a dus si a zis "Am rezolvat-o mai ieftin". Furtul cu legislatie s-a mostenit, a facut arc peste timp si a venit de la Guvernul Nastase la Guvernul Ponta. Tolerarea furtului prin lege. Eu nu spun ca a furat Victor Ponta, a fost pacalit de destui. Spre exemplu, turneul catastrofal, din punct de vedere al imaginii si al eficientei, din Asia este un lucru care, pe buna dreptate, ar trebui sa ma supere. Catastrofal ca eficienta. Pai, te-ai dus in Azerbaidjan: "Nene Alyiev, am in traista un combinat. Vrei sa-l cumperi? Am venit cu el la pachet". Te-ai dus in Kazahstan: "Domnu' presedinte, eu am rezolvat problema cu Rompetrolul, nu mai platiti 580 de milioane, ci numai 200 de milioane". Te duci in China: "Vrem sa ne faceti reactoare". Mai omule, cata minte trebuie sa-ti lipseasca sa nu intelegi ca avem tehnologii diferite? China utilizeaza uraniu imbogatit, iar Romania utilizeaza uraniu neimbogatit. China daca ti le-ar face - desi nu o sa vedem reactoare construite de China in Romania, dar, prin absurd, sa spunem ca Ponta a fost atat de convingator, ca de maine navalesc chinezii si ne construiesc reactorarele 3 si 4 - suntem dependenti de importul de combustibil, pentru ca Romania nu produce uraniu imbogatit, iar a produce uraniu imbogatit e o poveste intreaga. 20 de ani de acum inainte, daca am incepe azi, probabil am ajunge sa-l producem. Apoi, mai au putin si fac parteneriat strategic, probabil vor sa il inlocuiasca pe cel cu SUA. Sunt doua parteneriate strategice care n-ar merge unul cu altul in acelasi Cabinet. (V-a consultat Ponta inaintea acestui turneu?) Nu, a plecat fara mandat. Deci sunt lucruri care nu pot fi tolerate doar pentru ca avem un acord de cooperare institutionala. O vizita de prim-ministru sau de presedinte se pregateste. Ponta si-a luat Oltchimul in traista si a spus ca acopera esecul UE si al nostru pe Nabucco lansand tema Oltchim. Mai bine o trata altfel, pentru ca lucrurile par neserioase. Deci sunt aceste trei chestiuni: te duci in Azerbaidjan cu un combinat in traista, te duci in Kazahstan si spui "v-am taiat 380 de mil. de dolari din datorii" si te duci in China si spui "vrem reactoare de la voi; si facem si un parteneriat strategic". Nu ne mai intelege nimeni, iar consecventa in politica externa este importanta. Romania a putut parea putin penibila, greu ajungi la asemenea performanta. Plus ca sunt niste regului, sa te duci in Kazahstan dupa ce ai facut escala in Azerbaidjan e ca si cum ai face escala la Beijing si apoi te duci la Tokyo, sau invers...." Traian Basescu

+9 (15 voturi)
herr_
5.07.2013, 21:01:10

Korrekt. Bine scrie si d-l Sionitza si altii, fara numar. Ce cauta Ponta printre barbarii aia extrem-asiatici? Sa se duca la Brucsel ca sa se adape de la fantana cea renumita, Manneken Ops, cumva? Mai ales ca a plecat de capul lui, fara sa spuna nimic lui Bassafon...

-5 (9 voturi)
jula ion
5.07.2013, 19:50:16

Cornelus dragule capul tau nu gindeste de unul singur de te facusi trompeta lui Baselu.La un singur neuron si ala ............................

-5 (9 voturi)
Popa Japca
5.07.2013, 21:22:48

Nu ai sansa sa ne impresionezi..Cornel a punctat totul .iar tu nimic..Tu ai un singur neuron

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările