Ce se întâmplă cu asiguraţii Astra? Când şi cum vor fi despăgubiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce se întâmplă cu asiguraţii Astra? Falimentul companiei Astra este mai mult ca sigur, însă decizia Tribunalului Bucureşti nu este încă definitivă, societatea de asigurări având în continuare posibile căi de atac.

Decizia de faliment pronunţată de Tribunalul Bucureşti nu este suficientă ca păgubiţii să poată să încaseze banii de la Fondul de Garantare. Ei trebuie să aştepte până când decizia va fi definitivă, iar Astra nu mai poate ataca hotărârea judecătorilor.

Cu toate acestea, Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) primeşte dosarele celor ce au de recuperat daune. Instituţia este singura care va decide ce se întâmplă cu asiguraţii Astra.

„ Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, Fondul de garantare este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului”, se arată într-un comunicat al FGA.

Potrivit fondului, până la data de 03.12. 2015, FGA a primit  7500 de solicitări, inclusiv pentru dosarele noi, din care 700 de dosare au fost înaintate Comisiei Speciale a FGA, entitate care emite avizul final de plată. Aprobarea pentru plată a fost avizată pentru 100 de dosare.

„Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat de la societatea Astra Asigurări 57.200 de dosare de daună la data de 01.10.2015”, se mai arată în comunicatul FGA.

Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de un miliard de lei, acoperind necesarul Astra.

Ce se întâmplă cu asiguraţii Astra – Ghid de procedură

Lista potenţialilor creditori de asigurări (asigurat, beneficiar al asigurării sau persoană păgubită în cazul asigurării de răspundere civilă – cei îndreptăţiţi a solicita compensaţii de la FGA), rezultate din evidenţele transmise de asigurator, se publică de către FGA după 30 de zile de la apariţia în Monitorul Oficial a deciziei ASF. Persoanele care nu se regăsesc în lista publicată se pot adresa direct FGA în vederea includerii pe lista potenţialilor creditori de asigurări, pe baza documentelor care să susţină cererea.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de către o instanţă judecătorească, iar FGA va efectua plăţile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal, de 450.000 lei/creditor de asigurare.

Creditorii de asigurări pot solicita plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativă, în situaţia încetării contractului de asigurare; despăgubirile/indemnizaţiile cuvenite creditorilor de asigurări pentru evenimente produse până la maxim 90 de zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, în situaţia în care contractele de asigurare nu au încetat până la acea dată.

În situaţia unor daune produse anterior deciziei ASF şi pentru care a fost deschis dosar de daună la asigurator, dar şi în situaţia producerii în viitor a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asiguraţii/beneficiarii asigurării/persoanele păgubite se pot adresa FGA.

FGA a fost constituit prin lege pentru protejarea asiguraţilor, beneficiarilor asigurării, precum şi terţelor persoane păgubite, în cazul în care societatea asiguratoare se află în stare de faliment.

Destinaţia principală a sumelor, aflate la dispoziţia FGA, este plata indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii, către creditorii de asigurări îndreptăţiţi ai societăţii de asigurare aflată în faliment, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege.

Ce se întâmplă cu asiguraţii Astra – Cum s-a ajuns la faliment

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară  (ASF) a cerut la sfârşitul lunii august intrarea în faliment a Astra Asigurări,  după ce compania nu a reuşit să-şi majoreze capitalul.

Problema care se punea atunci era ce se va întâmpla cu asiguraţii ASTRA. Răspunsul a venit chiar de la preşedintele Autorităţii, Mişu Negriţoiu, care a precizat că toate daunele vor fi plătite iar Fondul de Garantare are suficienţi bani pentru a acoperi cererile.

Aflată în plin proces de redresare financiară, Astra a încercat să strângă capitalul suplimentar de 425 de milioane de lei (aproximativ 94,4 milioane de euro) care să-i confere posibilitatea de a atinge limitele legale de lichiditate şi solvabilitate.

Din păcate, societatea de asigurări nu a reuşit până la data limită de 19 august să strângă capitalul necesar redresării, fapt ce a condus la demararea procedurilor de faliment.

Astra, o societate cu aproape trei milioane de clienţi, a trecut de la o pierdere de 917,3 milioane de lei în 2013, la un profit de 30,7 milioane de lei în 2014, însă indicatorii de lichiditate şi solvabilitate s-au înrăutăţit.

După cifrele de afaceri de anul trecut, Astra asigurări este al treilea mare jucător din asigurările româneşti.

Astra a apărut în 1990, după divizarea fostului monopol de stat ADAS (Administraţia Asigurărilor de Stat) în Astra şi Asirom. Societatea a preluat divizia de reasigurări a ADAS şi a funcţionat ca instituţie de stat până în 2000. A urmat apoi includerea în procesul de privatizare, care a fost finalizat de Fondul Proprietăţii de Stat în 2002.

În cele din urmă, compania a intrat în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, care mai deţine şi Unirea Shopping Center, societatea de construcţii Mega Construct, complexul de birouri International Business Center şi ziarul România Liberă.

Acţionarii săi majoritari sunt The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, companii controlate de Adamescu, dar în acţionariat există şi mai multe persoane fizice şi juridice care deţin un procent de 0,3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite