Ce se întâmplă cu pensiile private, dacă unii administratori decid să plece din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibilitatea ca unii dintre cei şapte administratori de pensii private obligatorii să plece din ţara noastră, din cauza condiţiilor impuse de Ordonanţa 114, stârneşte în continuare îngrijorare în rândul celor peste 7 milioane de contributori.

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a explicat care vor fi efectele.

„Dacă unul sau doi administratori de pensii private se retrag şi ies de pe piaţa din România, fondurile vor rămâne în ţară şi se vor distribui către administratorii existenţi. Lucrurile s-ar complica însă dacă vor ieşi mai mulţi administratori de pe piaţă. Nu ştiu ce se va întâmpla, suntem într-un teritoriu necunoscut”„, a spus Radu Crăciun pentru Digi24.

Potrivit lui Radu Crăciun, o astfel de situaţie a mai fost.

Preşedintele Asociaţiei a vorbit  şi despre impactul pe bursă al existenţei fondurilor private: „În decembrie, a existat o reacţie negativă a bursei, când s-a pus problema ca noi să dăm cash celor care vor să se retragă. Ulterior, a fost impactul ordonanţei. Bursa e un barometru foarte fin al deciziilor şi bune, dar şi proaste legate de o economie. Când deciziile nu sunt fericite, automat bursa va reacţiona în sensul scăderii. Scăderea bursei nu-i va lovi doar pe cei investiţi în fondul de pensii, ci şi pe cei investiţi direct în bursă sau fonduri de investiţii. Orice scădere a bursei înseamnă o distrugere de avuţie a multor români, a economiilor lor”.

Radu Crăciun: Decizia pentru administratorii de pensii private e dacă mai merită să continue sau nu

Radu Crăciun a subliniat că, dacă nu au randament, administratorii nu au de ce rămâne:

"Ideea e următoarea: oricine aduce capital suplimentar, dacă acesta generează venituri. Problema e că şi veniturile au scăzut substanţial, din cauza ordonanţei, cu peste 16%, din cauza micşorării comisioanelor. Acţionarii sunt în faţa unei situaţii extraordinar de delicate, prin care li se cere să aducă mai mult capital, dar fără ca acesta să producă venituri. Decizia e dacă mai merită să continue sau nu, în condiţiile în care unii dintre ei nu şi-au recuperat investiţia iniţială."

Citeşte şi:

Fondurile Pilonului II depăşesc 48 de miliarde de lei în ianuarie. Economiştii spun că încetarea plăţii contribuţiilor va micşora pensiile viitoare

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite