Ce se întâmplă în România cu taxa de coronavirus, percepută de restaurante din state europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restricţiile de circulaţie au adus pierderi considerabile industriei restaurantelor, dar şi afacerilor ce ţin de înfrumuseţare, ceea ce i-a determinat pe unii patroni să perceapă „taxe de pandemie”.

În tot mai multe state europene a apărut o nouă taxă, percepută deocamdată de patronii de restaurante, frizerii şi coaforuri sau în cabinetele stomatologice, existând însă şi propuneri de taxare a pensiilor bătrânilor pentru susţinerea tinerilor.

Italia a fost prima ţară în care saloanele de înfrumuseţare au introdus "taxa Covid" pentru a îşi acoperi "gaura" din buget cauzată de pandemie. 

O decizie similară a fost luată şi de patronii din Danemarca: patronii restaurantelor, cabinetelor stomatologice şi frizeriilor au introdus "taxa Covid" de îndată ce au primit undă verde de la autorităţi.

Aceştia au spus că este singura soluţie prin care pot reveni la normal, plângându-se că sunt obligaţi să cumpere cantităţi importante de dezinfectanţi şi materiale de protecţie, iar această cheltuială ajunge să fie suportată de clienţi.

Cei de la publicaţia Finans i-au luat un interviu lui Jacob Nieburh, şef al unui restaurant din Silkeborg. Acesta a explicat de ce percepe o taxă de 10 coroane daneze (1.3 euro).

„Am angajat o persoană care se ocupă doar de dezinfecţie. Trebuie să îi plătesc salariul. Fără această taxă ar trebui să suport singur această cheltuială. Nu am auzit niciun client să se plângă că este nevoit să achite această sumă modică", a declarat Nieburh.

Patronii restaurantelor au ţinut să specifice că nu sunt singurii care au luat această decizie şi că, în curând, aceasta va deveni o regulă în toate afacerile. 

Panait, HORA: O astfel de taxă i-ar putea alunga pe români

Contactată telefonic, Anita Panait, director executiv al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a declarat pentru „Adevărul” că la nivelul industriei nu s-a discutat despre includerea unei astfel de taxe.

„E adevărat că unii patroni de restaurante au crescut costurile, dar este vorba despre costurile legate de livrare, adică omul care face livrarea, ambalajul, transportul şi altele. Restaurantele nu-şi doresc să recupereze brusc investiţiile cerute de siguranţa consumatorilor şi angajaţilor în perioada pandemiei, ci să îşi înceapă odată activitatea. Plus că, românii au o mentalitate diferită de Occident.

O astfel de taxă i-ar putea alunga pe români. Mai degrabă ne concentrăm pe vouchere, aşa cum au decis autorităţile din Viena când le-au dat vienezilor câte 50 euro pe lună de familie să meargă la restaurant. O astfel de taxă e pe planul doi. Vom şti probabil joi sau vineri când vom redeschide terasele, după ce ne va anunţa Guvernul. Aşteptăm şi măsurile clare de distanţare pe care ni le va impune ANSVSA”, a declarat Anita Panait.

La rândul său, Octav Dură, secretar general al Organizaţiei a afirmat că este prematur să se pronunţe în privinţa unei astfel de taxe. „Este evident că sunt nişte costuri suplimentare legate de siguranţa angajaţilor şi a consumatorilor din restaurante şi terase, dar este prematur să ne pronunţăm asupra lor. Nu ştim dacă am putea să decontăm măcar o parte din aceste taxe, nu ştim nici măcar când se vor deshide terasele”, a declarat Dură.

Jianu: Consumul trebuie stimulat în România, nu taxat

Intervenţia statului în sprijinul industriei restaurantelor ar putea elimina posibilitatea introducerii unei astfel de taxe pe consum, a declarat pentru „Adevărul” Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Nu este o soluţie în România, având în vedere că încă de dinaintea pandemiei, românii aveau o putere scîzută de cumpărare. Nu uitaţi că peste 1 milion de români au fost în şomaj tehnic şi alte câteva sute de mii de oameni sunt în cautarea unui loc de muncă după ce au fost concediaţi. La noi ar trebui stimulat consumul, nu suprataxat”, a spus Florin Jianu.

De altfel, preşedintele CNIPMMR a explicat că, în România, patronatele sunt în tratative cu autorităţile pentru obţinerea unui sprijin financiar. „Se discută despre alocarea unor fonduri europene de circa 350 de milioane de euro pentru stimularea HoReCa”, a afirmat Jianu.

În Belgia s-a propus „taxa de pandemie” pe pensii 

Un economist belgian a propus o taxă specială pentru persoanele în vârstă pentru a ajuta tinerii să depăşească problemele economice cauzate de coronavirus (Covid-19).

Persoanele în vârstă de peste 65 de ani suferă disproporţionat de efectele medicale ale virusului, susţine Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie la universitatea din Oxford, sugerând că efectele economice ale pandemiei îi afectează mult mai mult pe tineri.

 „Generaţia mai în vârstă ar trebui să realizeze că tinerii se sacrifică, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al sănătăţii mintale”, a spus economistul la un post belgian de televiziune.

 Sugestia lui: un impozit pentru generaţia mai în vârstă, eventual o taxă unică, care va fi folosită pentru a amortiza lovitura pandemiei asupra tinerilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite