Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ce pensii speciale au foştii angajaţi ai Serviciilor Secrete

1
3 Aug 2020 10:55:07
Autor: Afrodita Cicovschi

Pensiile speciale ale foştilor angajaţi ai Serviciilor Secrete au crescut cu 5,5% în ultimul an, conform datelor centralizate de economica.net.

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete se apropie de 5.385 de lei brut lunar în primul semestru din 2020 şi este cu doar 5,5% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din informaţiile trimise exclusiv pentru Economica.net de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a SRI. În total, CPS a SRI a plătit pentru pensiile de serviciu acordate în prima jumătate a anului 2020 peste 338 de milioane de lei, cu 6,84% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată datele primite de Economica.net de la instituţie.
 
Potrivit datelor analizate de „Adevărul” în ce priveşte celelalte şase categorii de pensii speciale, plătite prin Casa Naţională de Pensii Publice, cea mai mare creştere au înregistrat-o pensiile foştilor judecători şi procurori, de la 19.039 lei în luna mai, la 19.221 lei în luna iunie, respectiv 182 de lei în plus, de peste 45 de ori mai mult decât creşterea înregistrată de pensiile de rând.
 
O altă categorie de pensii speciale care a înregistrat creştere în luna iunie este cea a foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi, unde pensia media s-a majorat de la 8.147 lei în mai, la 8.164 lei în iunie.
 
De creşterea veniturilor medii lunare au beneficiat şi foştii grefieri, pensia medie din luna iunie fiind de 4.703 lei, cu 24 de lei mai mare decât în luna precedentă.
 
Celelalte trei categorii de poensii speciale plătite de Casa de Pensii Publice au înregistrat scăderi: foştii diplomaţi au luat o pensie medie cu 5 lei mai mică în iunie, faţă de iulie; foştii parlamentari şi alţi funcţionari din Parlament, au încasat în iunie cu 2 lei mai puţin decât în luna mai; iar foştii piloţi din Aviaţia Civilă au luat în medie cu 9 lei mai puţin în iunie, faţă de luna precedentă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Popescu
3.08.2020, 15:14:28

Ce jeguri, ce paduchi ! L unii maresc pensia speciala nemuncita cu citeva sute de li iar la altii scad pensia cu .... 5 lei. Intr-un stat mafiot 101% este ceva normal Dar grav est pt. restul cetatenilor care muncsc cinstit si tin lipitoril astea in spate din munca lor. Si astia primesc pensii normale, dupa contributie, de mizerie.

Modifică Setările