Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ce se scumpeşte de la 1 ianuarie 2013

7
30 Dec 2012 20:17:24
Autor: Dan Străuţ
De la 1 ianuarie se vor scumpi atât ţigările, cât şi carburanţii auto, cu cel puţin 5%  FOTO ADEVĂRUL
De la 1 ianuarie se vor scumpi atât ţigările, cât şi carburanţii auto, cu cel puţin 5%  FOTO ADEVĂRUL

Prima zi din 2013 înseamnă noi scumpiri: creşterea accizelor şi deprecierea leului vor aduce preţuri mai mari pentru ţigări şi carburanţi, taxele locale ar putea creşte, iar factura la curent se va majora.

Scumpiri pe bandă rulantă, mai mult de muncă pentru economişti şi întreprinzători la calculul impozitelor, posibile (dar nu obligatorii) creşteri ale taxelor locale sau îngheţarea ori majorarea veniturilor la anumite categorii de salariaţi – acestea ar fi, pe scurt, schimbările aduse de legislaţia ce va intra în vigoare din 1 ianuarie 2013. „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a noilor reglementări.

Val de scumpiri din cauza accizelor
 
Aderarea României la UE presupune, între altele, o aliniere graduală a taxelor pe produsele considerate de lux (accize) la nivelul comunitar şi, în acelaşi timp, calcularea acestora după un curs oficial care se schimbă în fiecare an. Pentru România, data de 1 ianuarie vine cu un val de scumpiri din cauza majorării accizelor din două motive: creşte suma de plată ca taxă şi, în acelaşi timp, cursul oficial de calcul urcă de la 4,30 la 4,52 de lei/euro. 
 
Vom avea de plătit mai mulţi euro – şi, simultan, mai scumpi – pentru accizele la produse precum benzină, motorină, ţigări, cafea, băuturi alcoolice ca bere, vin sau spirtoase pe care le vom cumpăra în anul viitor. De asemenea, GPL-ul cu care se alimentează cele mai multe taxiuri şi kerosenul din avioane vor fi mai scumpe din cauza accizelor, ceea ce înseamnă că este de aşteptat ca tarifele pentru aceste categorii de transporturi să crească proporţional. Per ansamblu, majorările de costuri induse numai de accize sunt estimate la 5%, dar există şi creşteri posibile de peste 35% ale unor preţuri.
 
Comentând aceste schimbări, Marian Duşan, preşedintele Asociaţiei Romanian Business Accelerator (RBA), spune că Guvernul ar putea să atenueze impactul accizelor asupra preţurilor. 

„Majorarea accizelor face parte dintr-un calendar stabilit la nivelul UE, iar România trebuie să-l respecte. Dar Guvernul poate să atenueze efectul acestei majorări prin diminuarea altor taxe şi impozite. Spre exemplu, scăderea TVA poate contrabalansa majorarea accizelor. Evident, o eventuală relaxare fiscală pe anumite paliere trebuie contrabalansată printr-o creştere a veniturilor la bugetul de stat, prin combaterea marii evaziuni fiscale, prin investiţii publice de mari dimensiuni care generează noi locuri de muncă şi dezvoltă economia pe orizontală, dar şi prin atragerea investiţiilor străine prin politici publice stimulative. De asta are nevoie România în următoarea perioadă“, a conchis Marian Duşan.
 
Carburanţii se vor scumpi cel mai mult
 
Calculele „Adevărul“ arată că, în urma creşterii accizelor, carburanţii se vor scumpi cel mai mult. Benzina se va apropia de pragul de 7 lei/litru, iar motorina îl va depăşi. Ţigările se vor scumpi cu 50 de bani, iar cafeaua – cu mai mult de 2 lei.
 
Curentul se scumpeşte cu 10%
 
Consumatorii de energie electrică în regim reglementat - populaţia şi instituţiile publice - vor plăti de la 1 ianuarie 2013 cu 6% mai mult, după ce ANRE a majorat cu 6% costurile pe care le recunoaşte producătorilor de profil, incluse în tarife. Pe lângă această scumpire, pe factură se va trece, însă, şi ajutorul pentru energia regenerabilă.
 
„Pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creşterea de la 1 ianuarie va fi de 4 lei, adică 10%“, au explicat reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
Autoritatea a acceptat majorarea acestor preţuri pentru a permite producătorilor care vând pe piaţa reglementată să recupereze pierderi din anii anteriori, generate de faptul că vindeau către consumatorii casnici la preţuri reduse, sub costurile de producţie.
 
În plus, preţul final, achitat de consumatori, va include şi sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, prin sistemul certificatelor verzi. 
 
Taxele locale cresc dacă vor primarii
 
Impozitele pe case, terenuri şi maşini – taxele locale – pot să crească de la anul cu maximum 16%, potrivit unor prevederi comunitare, iar Guvernul a adoptat deja legislaţia internă aferentă acestei majorări, care intră în vigoare la 1 ianuarie.
 
Majorarea taxelor locale este lăsată, însă, la latitudinea consiliilor comunale, orăşeneşti şi municipale şi cei mai mulţi edili au anunţat deja că nu vor să-i împovăreze inutil pe cetăţeni, pentru că „românii îşi plătesc la timp dările“.
 
O dată la trei ani, fiecare ţară membră UE poate majora taxele locale într-o proporţie egală cu inflaţia cumulată în perioada respectivă, dar nu mai mult de 20%. 
 
Acum, că a sosit un astfel de termen (1 ianuarie 2013) şi pentru România, iar inflaţia cumulată din 2010 până la zi este de 16,05%, de la anul taxele locale pot fi majorate cu această proporţie.
 
Plafonul de majorare este, aşadar, de 16,05% pentru taxele pe locuinţe, terenuri şi autoturisme (impozitele locale) şi se aplică şi în cazul amenzilor. Dar cei mai mulţi primari şi-au exprimat deja intenţia de a nu introduce astfel de majorări, motivând că o astfel de măsură 
i-ar împovăra inutil pe contribuabili. 
 
Firmele vor plăti TVA la încasarea banilor
 
Dacă aveţi o firmă de dimensiuni mai mici, care realizează cifre de afaceri sub 500.000 de euro anual, veţi putea plăti taxa pe valoarea adăugată (TVA) în momentul încasării banilor trecuţi pe facturi (nu la emiterea facturii, ca în prezent), şi asta se va întâmpla de la 1 ianuarie 2013. Pentru a beneficia de această facilitate va trebui să mergeţi la Fisc cu dovada că în ultimele 12 luni aţi avut o cifră de afaceri de până la 2,25 milioane de lei şi că, desigur, sunteţi plătitor de TVA. Potrivit estimărilor oficiale, peste 93% din totalul agenţilor economici din România au cifre de afaceri sub 500.000 de euro, astfel că vor intra în regimul de plată a TVA la încasare. 
 
Atenţie la termenul de 90 de zile!
 
Politicienii au prezentat, în 2012, plata TVA la încasare ca pe o facilitate extraordinar de bună, menită să deblocheze mediul de afaceri, dar din punctul de vedere al contabililor lucrurile nu stau tocmai aşa.

De fapt, avem de-a face doar cu o amânare cu trei luni a plăţii TVA, pentru că legea spune că neachitarea poate dura cel mult 90 de zile de la emiterea facturii. În ziua a 91-a tot va trebui să plăteşti TVA, indiferent dacă ai încasat sau nu banii trecuţi pe factură“, ne-a declarat consultantul fiscal Emilian Duca.
 
În opinia specialistului, pentru contabili aceste proceduri vor fi un coşmar, va trebui să ia mereu la mână toate facturile emise, „asta e achitată, asta nu“, pentru că „dacă nu ai încasat suma nu poţi nici să deduci TVA“, ne-a mai spus consultantul. Dacă la sfârşitul anului constataţi că aţi depăşit plafonul de 500.000 de euro al cifrei de afaceri, puteţi cere retragerea din registru. 
 
Rambursările fictive nu mai sunt posibile
 
 „Pentru ieşirea din sistem, documentaţia se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care persoana impozabilă a depăşit plafonul“, se arată în legislaţia care guvernează regimul de plată a TVA la încasare. În replică la opiniile consultanţilor fiscali, oficialii Finanţelor au afirmat că TVA la încasare e conceput la nivel european şi construit în aşa fel încât să nu mai fie posibile rambursările fictive. Liviu Voinea, actualul ministru al Bugetului şi fost secretar de stat la Finanţe, a declarat recent pentru „Adevărul“ că vor creşte încasările prin aplicarea acestui sistem, dar „nu am trecut asta în prognozele oficiale pe 2013“.
 
Concret, „numai cei care vor plăti efectiv TVA – prin bancă, şi aş vrea să subliniez asta – vor avea de câştigat de pe urma noului sistem. Cei care vor să se folosească de «fantome» şi să ceară rambursări la sfârşitul unui lanţ de firme care dispar înainte să plătească nu o vor mai putea face“, a precizat Voinea.
 
El a mai explicat că momentul plăţii TVA este data de 25 a fiecărei luni de sfârşit de trimestru. „Dacă ai o factură emisă la 2 ianuarie şi neîncasată la 2 aprilie, atunci plăteşti TVA nu la 25 aprilie, ci la 25 iulie, respectiv data de plată din următorul trimestru după emiterea facturii. Altfel spus, ai 90 de zile plus un trimestru, ceea ce nu cred că e puţin“, a mai spus Liviu Voinea. ;
 
Alba-neagra cu taxa auto
 
Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situaţie. Zilele trecute, premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, să prezinte Guvernului o informare pe această temă în prima sau a doua şedinţă de anul viitor.
„Primul-ministru i-a cerut ministrului Mediului să vină în prima sau a doua şedinţă de guvern din 2013 cu o informare şi o propunere pentru subiectul acesta“, a spus ministrul vicepremierul Liviu Dragnea, la finele şedinţei de joi a Guvernului. „Acum nu ştiu câte maşini se vor vinde pe 1 şi 2 ianuarie, nu mi se pare ceva foarte grav“, a adăugat Dragnea.
 
Salariile minime cresc în sectorul privat şi îngheaţă la bugetari
 
Mai multe federaţii patronale şi sindicale din sectorul privat, cum ar fi cele din transporturi şi servicii, au semnat contracte colective de muncă în care se prevăd creşteri ale salariului minim pe ramură. Contractele respective intră în vigoare de la 1 ianuarie 2013, iar pentru sectorul de transporturi majorarea salarială este de 33%, respectiv de la 750 la 1.000 de lei lunar. Muncitorii calificaţi şi personalul TESA (activităţi administrative), tot cu studii medii, vor avea un coeficient de ierarhizare de 1,55, adică vor avea un salariu de cel puţin 1.550 de lei. Angajaţii cu studii superioare care ocupă funcţiile de conducere din companiile de transport sau de servicii publice vor beneficia de un coeficient de ierarhizare 3,00 – echivalentul unui salariu minim de 3.000 de lei.
 
În schimb, în cazul bugetarilor, salariul minim pe economie pare să fie îngheţat în 2013, dacă ne luăm după ultimele declaraţii oficiale. Oricum, pentru data de 1 ianuarie nu se ştie nimic sigur, întrucât salariile din sectorul public se stabilesc odată cu definitivarea bugetului de stat pe 2013, care deocamdată nu este conturat.
 
Cât despre diversele bonusuri salariale sau tichete de masă pentru bugetari, Guvernul a dat ca sigur că acestea nu se vor acorda nici în 2013, aşa cum nu s-au dat nici în 2012.
 
Cu alte cuvinte, dacă scumpirile anului 2013 sunt mai mult ca sigure, creşterea veniturilor este nesigură cel puţin pentru o parte din salariaţi, fapt care va reduce din nou puterea de cumpărare a populaţiei. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Radu Baldea
31.12.2012, 05:53:45

Titanicul USL e sustinut de 4.5 milioane de voturi...acum se distreaza dar in 2013 va veni factura si pt demagogia, dezinformarea si minciunile de la Antena 3. de abia astept sa vad cum va explica Mircea Badea dezastrul care va veni...sau poate ca acum ca si-a instalat guvernul va face emisiuni folclorice

+5 (5 voturi)
Cornel Barbu
31.12.2012, 11:38:41

Ati crezut ca va fi bine,ca nu vom mai fi datori? Au promis marea cu sarea,vom trai in sarbatori,vine insa majorarea,cam la toate,visatori!!!! Numai un nebun isi putea imagina ca 2013 va fi cum l-au prezis vasnicii usl-ti. Ne vom aminti cu nostalgie de perioada actuala,si asa sumbra.....De fapt,daca stai putin si studiezi cam ce-au promis guvernantii nostri din 90 incoace,iti vine sa nu mai votezi decat pe laburisti si pe ultra-schimbisti,partide inexistente,sau sat-ti vezi de ale casei,e inutil votul tau,ca individ. Locuri de munca,d-le Ponta ??? Da,am inteles,vreo 980 posturi de directori in administratia centrala,cu secretara,masina,,cu tot dichisul,plus alte 11.ooo de ,,joburi,,tot pt,cei ce trebuie rasplatiti pt.efortul depus la alegeri> Bineinteles,totul facut noaptea,sub clar de luna,prin ord.de urgenta,la numai cateva zile dupa ce anuntati restructurari la nivel central,organigrama multor ministere fiind supradimensionata...Mamaia Aglaia,nenea Mutu,din Zbuciumatii de Vale tot cu PSD merg pana la moarte,tatucu Iliescu le-a dat ogoarele inapoi,chiar daca acum stau parloagaScumpirea motorinei nu-i va afecta,tot atelajul cu boi e baza in mediul rural. Daca numele de pensionar va spune ceva,va amintesc ca imediat dupa Ponta 1 am prevazut ce se va intampla...2013 VA FI SUMBRU pt.cei ce muncesc CINSTIT pt.o bucata de paine,pe restul,multi al naibii,nu-i vaitati,mai dau un tun,mai o afacere cu statul,mai o banca,,daramata,,. Va multumeste cu ceva faptul ca Ponta ne spune acum,in prag de an nou,ca vin vremuri grele???Oare,din cei aproximativ 54% ce n-au votat,cati ar fi mers pe mana lui???Vom manca ghiveci pe mamaliga,compus din antonescieni,pontisti,udristi,vidanjeristi,cu o crema siropoasa de colaborationisti ai vechii secu,voiculesti si badite anteniste...N-am pomenit nici un liberal,astia mai tin la traditiile liberale,cum sunt eu fiu de beduin... Ati vazut circ mai mare in PNL??? Antonescovicius se si vede presedinte,vinde postul actual oierului(in limbaj-gandire e cioban),da de pamant cu toti criticii din partid,care mai au ceva samanta de liberali in ei... Din pacate,factura o vom plati toti,si scusica,repejor,din primele zile,nu luni,ale lui2013.... Daca-s atatia tampi si panglicari pe pamantul asta,vom importa si apa pe care o mai bem,nu mai vorbesc de painea cea de toate zilele....

Cornel Barbu
31.12.2012, 11:58:03

Si,oricum,comentariile noastre pro-contra TRIPLEI INTELEGERI sunt inutile,abia am scapat de niste alegeri unde cei destepti,inteligenta poporului nostru,spuma,au decis,ei sunt cei ce ne vor conduce spre cele mai inalte culmi de progres si civilizatie,spre un comunism cu fata umana....De fapt ,din tot esicherul politic actual,nu aveai ce alege,statul acasa era cea mai buna alegere. De votat eu voi vota,dar la anul ce voi manca???? Mancati PROMISIUNI PE MAMALIGA,cu malai unguresc,porumbul a devenit raritate,pe asa seceta ce-am avut.!!!A avut grija primul prezident de dupa 89 sa nu vanda tara,ci sa dea gratis aproape totul,strainilor. E nevoie de dovezi??? Daca erati mici in acele vremuri,cititi manualul de istorie,nu cel actual,ci peste vreo 35-40 ani,cand intregul adevar va fi asternut pe hartie de cineva care va risca,totusi... Multora li s-a astupat gura,definitiv,e ceva ce noi nu trebuie sa aflam,in viata asta... Probabil asta-i cauza pt.care suntem asa cum suntem,unii mai saraci ca in 89,ne-am complacut sa traim in minciuna,sa faca altii dreptate.........

+2 (2 voturi)
dracon
31.12.2012, 12:38:30

Mancati si pupati ce ati votat. A inceput sa curga lapte si miere de la ,,robinetul lui Ponta,Antonescu Dragnea,Iliescu,Voiculescu, sarutati-va , iesiti in piata universitatii, aduceti-l pe locotenentul lui peste, sa va tina o prelegere cum este cu ,,democratia" USL.

+4 (4 voturi)
Cornel Barbu
31.12.2012, 20:53:54

Acum e liniste,suntem in sarbatori,mai vin ceva sfinti si apoi sa vedem ce mai comenteaza actualii petrecareti,uni au facut imprumuturi pe la CAR-l pensionarilor( cati dintre ei strigau,ca apucatii,ca animalele,prin vara,JOS BASESCU!!!) Dar vor manca perje pe paine, cei mai in varsta stiu ce inseamna...Cand n-ai neuroni,gandesti ca un neghiob,ca sa nu fiu prea dur. Astia acaparau,schimbau tot,daca nu intervenea UE,ferm,daramau si Curtea Constitutionala,schimbau tot ce mai mergea bine la DNA, au penali,cu dosare stufoase,SUNT SI ACUM PARLAMENTARI,PROSTIMII II CONVINE SITUATIA !! Ponta 1 nu avea treaba cu ,,greaua mostenire ,,economica,promitea cate-n luna si-n stele,mariri de pensii,salarii,uitand sa ne spuna de unde ia sumele necesare.Va mai amintiti de cele un milion locuri de munca ce vor fi create de somnorila si penalii lui ,cel ce viseaza cai verzi pe pereti si acum,uitand un amanunt esential: nu toti vad in el un geniu,ci un mascarici??? Ce sa priceapa nea Ion,care sta numai in carciuma,i-a zis primarul unde sa stampileze,atata stie.....Si au fost cu zecile de mii,ba i-au dus si cu masina la sectie,sa nu cumva sa,, fenteze,,votul... Si ce-a iesit,am vazut,tov,fenechius mare ministru mare,el,certat rau cu legea!! Nea Ioane,acum sa vezi drumuri si ulite asfaltate la mata in sat,te duci la crasma in pantofi,arunci cizmele!! HA,HA,HA, ca multi prosti mai sunt pe lumea asta,dar nu asa ca pe la noi...Mi-a fost greata de Udrea,Videanu si alti cativa din,,gruparea Boc,,-nu pot fi acuzat ca fac politica cuiva,astia de acum,mai numerosi(de parca am fi in plin avant economic,nu intr-o situatie dramatica) intrec insa orice inchipuire... Lumea n-are ce manca,ei nu au unde monta scaune,pardon,fotolii pt.surplusul de ,,intelectuali,,alesi,plus cheltuieli uriase sa poata gandi si compune versuri pt.adormit copiii...Vine acusica Anul Nou, mai sunt 3 ore,va las,SA AUZIM NUMAI DE BINE!!!!

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările