Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

CE solicită României şi altor 7 state să transpună normele UE de combatere a fraudei care aduce atingere bugetului Uniunii

0
2 Dec 2021 19:31:12
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, Letoniei, Luxemburgului, Portugaliei, României şi Spaniei, deoarece nu au transpus corect normele UE privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal.

Aceste norme, care fac parte din strategia globală antifraudă a Comisiei, protejează bugetul UE prin armonizarea definiţiilor, a sancţiunilor, a normelor privind competenţa şi a termenelor de prescripţie legate de fraudă şi de alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. 
 
Potrivit datelor transmise de CE, pentru a permite Parchetului European să efectueze investigaţii şi urmăriri penale eficace este nevoie de o transpunere corespunzătoare a acestor norme de către statele membre.
 
Termenul limită pentru transpunerea directivei respective în legislaţia naţională a fost 6 iulie 2019. În raportul său de transpunere a directivei din 6 septembrie 2021, Comisia a identificat o serie de probleme de conformitate. 
 
Acesta arată că este nevoie de îmbunătăţiri, în special pentru a asigura transpunerea consecventă a definiţiilor infracţiunilor şi a răspunderii persoanelor juridice şi a persoanelor fizice, precum şi a sancţiunilor aplicabile acestora. 
 
„Cele opt state membre notificate astăzi au acum la dispoziţie două luni pentru a clarifica măsurile pe care le-au luat pentru a asigura transpunerea corectă şi completă a directivei.”, informează CE.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările