Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ce spune ministrul Mediului despre taxa auto: Putem vorbi despre o taxă de poluare

3
10 Feb 2021 15:13:39
Autor: Elena Deacu
Ministrul Mediului Barna Tanczos
Ministrul Mediului Barna Tanczos

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat că nu va fi lansată o dezbatere despre introducerea unei taxe auto, în România, dar se poate discuta despre o taxă de poluare care este aplicabilă în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

„Obiectivul nostru este să completăm lista de programe începând 2021, să folosim Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă pentru a venit în sprijinul cetăţenilor şi UAT cu alte programe, nu vom renunţa la niciun program care a fost derulat de Ministerul Mediului şi facem tot posibilul să majorăm bugetele sau cel puţin să asigurăm bugetul pe 2020 pe fiecare program”, a declarat ministrul Medului, miercuri.

Barna Tanczos a adăugat că ar putea fi introdusă o taxă potrivit căreia poluatorul plăteşte acolo unde există poluare.

„Putem vorbi despre o taxă de poluare, putem vorbi despre o formă de taxă care este aplicabilă în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, o formă prin care poluatorul plăteşte acolo unde există poluare. Şi această dezbatere publică cred că trebuie să aibă loc în cursul anului 2021. Am avut o primă discuţie cu dealerii şi producătorii auto, dar nu despre taxa auto, ci despre programele de susţinere a înlocuirii parcului auto. După aprobarea bugetului şi după finalizarea discuţiilor pe baza Programului de Rezilienţă şi Relansare, vom lansa dezbateri publice, atât cu autorităţile publice locale unde avem infrigement pe poluarea aerului, despre soluţiile care sunt propuse de UAT-uri, cât şi cu cetăţenii, dealerii auto şi producătorii auto pentru a vedea în ce măsură România trebuie să se alinieze în rândul statelor care aplică diverse forme de taxare a poluării sau trebuie să rămânem în grupul celor 3-4 state membreale UE care nu aplică nicio formă de taxare a poluării aerului”, a mai declarat Barna Tanczos.

Întrebat dacă personal este de acord cu introducerea unei taxe auto, Barna Tanczos a explicat că acest lucru nu este decis de ministru.

„În niciun caz nu poate decide ministrul Mediului dacă aplicăm sau nu o taxă. Am văzut ce s-a  întâmplat în ultimii zece ani, când deciziile au fost luate pe grabă, au fost luate fără o dezbatere publică şi fără a analiza situaţia juridică a acestor decizii şi am ajuns  la procese pierdute la Curtea Europeană de Justiţie. În niciun caz nu ministrul Mediului nu decide, de aceea am lansat ideea de a avea o dezbatere publică cu decidenţii pe plan local şi naţional”, a declarat ministrul Mediului.

Potrivit lui Barna Tanczos aceste dezbateri despre taxa de poluare ar putea începe în luna aprilie a acestui an.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Realist
10.02.2021, 15:20:11

Puteati sa mai scurtati putin din articol, de pilda: Titlu: "Ce spune ministrul Mediului despre taxa auto ?" Introducere, cuprins si incheiere: "Nimic."

+5 (5 voturi)
Calin
10.02.2021, 18:11:39

Taxa? De cand un sac cu bani reduce poluarea? Mai bine ati veni cu ceva concret si dupa aceea ati cere bani. O sa va faceti ceva vile, concedii de lux si silicoane la amante, dar poluarea o sa fie tot aia.

+1 (1 vot)
eu doar constat
10.02.2021, 19:03:50

Poluarea este un fenomen complex si integral. Nu priveste doar poluarea auto. In realitate, cel mai ridicat nivel de poluare se inregistreaza in cadrul transportului aviatic si nu in cel auto. Deci, daca se are in vedere introducerea unei taxe de poluare, atunci nu trebuie in niciun caz sa se confunde cu o taxa auto, ci va trebui sa fie o taxa generala de poluare, care sa fie aplicata tuturor poluatorilor, incepand cu CET-urile, apoi cu fabricile care nu s-au echipat cu filtre si instalatii de depoluare, apoi cu transportul feroviar cu locomotive diesel, companiile aeriene in ultimul rand cu transportatorii auto privati sau de firma etc. Chiar si fermele de pasari si porci, sau vite, cu abatoarele lor, trebuie incluse in categoria poluatorilor, pentru ca nu numai poluarea atmosferica este importanta, ci si cea a apelor freatice si a retelelor naturale sau artificiale de ape - rauri si fluvii. Daca se va avea in vedere doar taxa de poluare auto, ma tem ca din nou va fi anulata prin instante europene sau nationale.

Modifică Setările