Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ce spune Orban despre îngheţarea salariilor şi concedieri de bugetari

33
8 Nov 2019 17:02:49
Autor: Elena Deacu
Ludovic Orban şi Florin Cîţu FOTO gov.ro
Ludovic Orban şi Florin Cîţu FOTO gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că nu se pune problema afectării drepturilor salariale, însă vor avea loc reduceri pe partea de cheltuieli de personal, prin restructurări ale aparatului administrativ. Liberalul a afirmat că deficitul de 6% estimat de Comisia Europeană pentru anul 2021 nu reflectă situaţia reală.

„Interesul comun este de a corela politicile guvernamentale cu politicile BNR. Am discutat de soluţii posibile pentru îndreptarea stricăciunilor produse, de la soluţii de natură fiscală, la Ordonanţa 114, de revenit pe reglementările din domeniul energetic, din comunicaţii, din sistemul financiar- bancar, reglementări care afectează funcţionarea Pilonului II de pensii”, a declarat Ludovic Orban, în urma unei întâlniri comune cu ministrul Finanţelor Florin Cîţu şi guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu.

Întrebat dacă se are în vedere îngheţarea salariilor, după cum a sugerat recent oficialul BNR Lucian Croitoru, Orban a răspuns: „Evident că e o discuţie pe care am avut-o, este o discuţie legată de a menţine în limite cât mai rezonabile deficitul bugetar. Cu siguranţă avem câteva obiective simple, în primul rând îmbunătăţirea colectării, nu e admisibil ca în România să avem 27% din PIB. Acea mai mare evaziune fiscală, mai ales pe TVA.  De asemenea, un control al cheltuielilor, de la cheltuielile de personal până la cheltuielile materiale şi servicii. Evident nu vorbim despre afectarea drepturilor salariale”.

Premierul susţine că, exact cum a redus numărul de ministere, acest proces de optimizare a funcţionării adminstraţiei, de simplificare instituţională este un proces care va menţine în sistemul public acei oameni care sunt competenţi, care îşi fac treaba.

„Cu siguranţă vor urma reduceri inclusiv pe partea de cheltuieli de personal. Anul 2019 cea mai mare creştere de cheltuieli o reprezintă creşterile cu cheltuielile de personal, care sunt peste 26%”, a precizat el.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă concedieri, Orban a răspuns că „înseamnă restructurări ale aparatului administrativ care să fie conforme cu viziunea asupra modului în care trebuie să funcţioneze optim fiecare instituţie guvernamentală”.

„Am şi anunţat că în ultimii trei ani au intrat pe uşa din dos foarte mulţi angajaţi, fără niciun fel de concurs. Am reuşit să oprim concursurile în aproape toate instituţiile publice. În mod clar restrângem cheltuielile, pentru că orice simplificare administrativă duce la reducerea cheltuielilor, inclusiv reducerea numărului de miniştri, de secretari de stat”, a precizat şeful Guvernului.

Ludovic Orban a menţionat că, exact aşa cum anticipa, fotografia este „mult mai proastă decât au lăsat să se vadă” guvernanţii PSD, dar că economia nu este pe marginea prăpastiei.

„V-am spus că situaţia este mult mai proastă decât... Anul trecut deficitul bugetar în perioada similară era la 1,8%, acum ajuns la 2,6% la 10 luni. Este o înrăutăţire dramatică a situaţiei bugetare şi ne arată foarte clar că există riscul ca deficitul bugetar să se apropie de 4 procente”, a declarat premierul.

El a afirmat ironic: „Mai e cineva în România care îşi imaginează că deficitul nu va depăşi 3%?”, susţinând că deficitul va depăşi cu siguranţă 3%, însă nu trebuie să ne panicăm.

Ludovic Orban a menţionat că va exista o discuţie la nivelul Comisiei Europene, iar Guvernul liberal va arăta ce a găsit şi ce plan are de remediere a situaţiei, având convingerea că „partenerii noştri de la nivel european vor înţelege foarte bine situaţia şi bunele noastre intenţii”.

Întrebat dacă este posibil un deficit de 6%, după cum estimează Comisia Europeană pentru anul 2021, Orban a răspuns: „Sub nicio formă, este o evaluare cu care nu sunt de acord şi care nu reflectă situaţia reală”.

Întrebat dacă Guvernul liberal plănuieşte să introducă vreo taxă, Orban a menţionat: „Politica noastră fiscală nu prevede introducerea de noi taxe. În cursul anului viitor evident nu va apărea nicio taxă nouă”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Costica vasile
8.11.2019, 17:32:46

Pnl nu introduce taxe noi,nu da afara bugetari,nu taie pensii.....nici macar din cele speciale ! Nu poate sau nu vrea ! Cine stie cat va fi primministru ca sa se hazardeze ?

+1 (7 voturi)
geek-a-contra
8.11.2019, 17:59:19

n-am nici o apasare daca este vorba despre pusul pe liber a functionarimii din ministere. dar nu cred ca asta sa reduca semnificativ deficitul. daca nu sint atinse pensiile speciale geaba gilceava...

+6 (8 voturi)
ileana iliescu
8.11.2019, 18:38:43

dl Orban,daca faci curatenie si raman bugetari atatia cati erau inainte de 89,ca populatie nu mai suntem nici la jumatate,reduci pensiile alea speciale si salariile parlamentarilor ,aia 300 ca asa a votat populimea,introduceti criterii de performanta la toate categoriile de bugatari si salariile le achiti tot asa dupa performante, sigur ai bani sa achiti toate cheltuielile fara sa mai faci imprumuturi.spune -le oamenilor cu exemple in fiecare seara la tvu ce cumparau cu banii inainte de majorare pensiilor si cat cumpara acum dupa ce a crescut inflatia si preturile au luat o razna la utilitati,alimente,medicamente.nu le spune dumneata nici aia cu kilbilul,gaseste un bun comunicator cu fata umana care sa transmita fara dusmanie si ura tot ce vrei sa faci si mai ales cum vrei sa faci.

0 (8 voturi)
imsi imsi
8.11.2019, 18:45:36

Da s au intilnit niste borfasi si si au spus ca da avem destul de furat. In final toate aberatiile cu greau mostenire se dovedesc a fi niste minciuni sfruntate destinate unor isterici care daca nu prefigureaza catastrofe inseamna ca isi respecta tratamentul.

+4 (12 voturi)
Andrei Ripcescu
8.11.2019, 18:52:06

Îngrijorător, foarte îngrijorător este faptul că sunt foarte mulți fără școală dar care se cred deștepți la care merg astfel de minciuni și tehnici mișelești.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (33)