CE: Statele trebuie să protejeze terenurile agricole de speculaţia excesivă a preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Statele membre ale UE au dreptul de a limita vânzările de terenuri agricole pentru a conserva comunităţile agricole şi pentru a promova agricultura durabilă. Nu sunt însă permise restricţii discriminatorii cum ar fi cerinţele de rezidenţă generală sau interdicţiile impuse companiilor străine de a achziţiona terenuri agricole.

Comisia Europeană a emis joi o serie de îndrumări pentru a ajuta statele membre să protejeze terenurile agricole de ameninţări precum speculaţia excesivă a preţurilor şi concentrarea proprietăţii.

„Statele membre ale UE au dreptul de a limita vânzările de terenuri agricole pentru a conserva comunităţile agricole şi pentru a promova agricultura durabilă. În acest sens, acestea trebuie să respecte legislaţia UE, în special normele privind libera circulaţie a capitalurilor”, a informat autoritatea europeană. 

În 2015, Comisia a iniţiat proceduri privind încălcarea dreptului comunitar împotriva statelor membre care discriminează investitorii din alte ţări ale UE şi creează restricţii disproporţionate privind investiţiile transfrontaliere. 

   

Statele pot limita dimensiunile terenurilor ce vor fi achiziţionate

   

Potrivit CE, un stat membru are competenţa de a decide cu privire la măsurile de control al vânzărilor de terenuri agricole. 

După cum a clarificat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, anumite restricţii pot fi acceptabile în anumite condiţii, precum solicitarea unor autorizaţii prealabile ale autorităţilor naţionale pentru achiziţionarea de terenuri, limitarea dimensiunii terenului care urmează să fie achiziţionat şi păstrarea drepturilor de preempţiune care permit anumitor categorii de cumpărători să cumpere terenuri agricole înainte de a fi vândute altora. Cumpărătorii care beneficiază de aceste drepturi pot include agricultori locali, vecini, co-proprietari şi statul.

Pentru a evita speculaţiile, se permite în anumite condiţii intervenţia statului asupra preţurilor.

Legislaţia UE nu permite restricţii discriminatorii, cum ar fi cerinţele de rezidenţă generală, ca precondiţii pentru achiziţionarea de terenuri.

Restricţiile disproporţionate privind investiţiile transfrontaliere sunt, de asemenea, ilegale. Pe baza jurisprudenţei, este deosebit de disproporţionată interdicţia companiilor de a cumpăra terenuri agricole ori solicitarea unor calificări în agricultură ca precondiţii pentru cumpărarea de terenuri.

   

„Investiţiile străine reprezintă o sursă importantă de capital”

   

Decizia Comisiei Europene a fost luată în urma unui apel adresat de Parlamentul European în martie, care i-a cerut să stabilească un set clar şi cuprinzător de criterii pentru reglementarea pieţei funciare, pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile în conformitate cu legislaţia UE.

Terenul agricol este un atu limitat şi special, care merită o protecţie specială. Prin urmare, unele state membre impun restricţii privind achiziţionarea acesteia. 

În acelaşi timp, investiţiile străine reprezintă o sursă importantă de capital, tehnologie şi cunoştinţe. Aceasta poate spori productivitatea agricolă şi poate îmbunătăţi accesul la finanţare pentru întreprinderile locale. 

Normele UE privind libera circulaţie a capitalurilor sunt esenţiale pentru a asigura această investiţie transfrontalieră.

În mai 2016, Comisia Europeană a cerut Bulgariei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei şi Slovaciei să respecte normele UE privind vânzările de terenuri agricole (IP / 16/1827). Anumite dispoziţii ale legislaţiilor statelor membre care restricţionau persoanele fizice şi companiile din UE să cumpere terenuri agricole au fost considerate discriminatorii sau prea restrictive. Aceste legi au fost introduse în urma expirării derogărilor tranzitorii de la libertatea de a achiziţiona terenuri agricole, pe care unele state membre le-au acordat la aderarea la UE.

Parlamentul European a efectuat o cercetare aprofundată a provocărilor cu care se confruntă statele membre ale UE pe pieţele lor agricole. Acestea privesc în special concentrarea crescută a terenurilor sau speculaţiile excesive cu preţurile terenurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite