Ce trebuie să ştie românii care şi-au cumpărat vacanţe în zonele afectate de coronavirus: Cum le pot anula şi cum îşi pot primi banii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronavirus

Autorităţile de la Bucureşti s-au întâlnit miercuri pentru a discuta situaţia românilor care şi-au cumpărat vacanţe în zone afectate de coronavirus, făcându-le acestora o serie de recomandări.

La întâlnire au participat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Eduardt Cozminschi, Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism, Nicolae Demetriade, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Paul Silviu Anghel, director general ANPC.

„Având în vedere extinderea epidemiei de coronavirus, s-au discutat viitorii paşi care trebuie urmaţi pentru eventualele sesizări şi reclamaţii din partea consumatorilor.

Se recomandă tuturor turiştilor să trateze cu calm această situaţie, să respecte măsurile de prevenire recomandate de autorităţile sanitare şi să-şi continue planurile de călătorie în zonele în care companiile aeriene operează normal.

În toate cazurile în care există contracte care reglementează raporturile dintre agenţii de turism şi călători, acestea trebuiesc respectate şi numai în cazul celor care urmau să se deplaseze în zonele grav afectate din China, respectiv provincia Wuhan, dar şi în alte oraşe precum Beijing, Shanghai şi Shenzhen, cât şi în Nordul Italiei, să se poarte discuţii cu operatorii economici din turism pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru consumatori”, a informat Ministerul Economiei.

Potrivit comunicatului, din punct de vedere legal, persoanele care şi-au cumpărat vacanţe şi doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanţe inevitabile şi extraordinare, au posibilitatea să îşi recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare. Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie.

„Prin excepţie de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanţe inevitabile şi extraordinare care se produc la locul de destinaţie sau în vecinătatea imediată a acestuia şi care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinaţie”.

Prin circumstanţe inevitabile şi extraordinare înţelegem, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2018 “o situaţie care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situaţie şi ale cărei consecinţe nu ar fi putut fi prevăzute şi evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile”.

La momentul actual, în România nu există niciun caz confirmat de infecţie cu virusul COVID-19 (coronavirus). Pentru prevenire, este indicat să evitaţi contactul cu persoanele care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute. Spălarea şi dezinfectarea mâinilor sunt acţiuni decisive pentru a preveni infecţia şi nu luaţi medicamente antivirale şi antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool şi utilizaţi masca de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave.

Nu în ultimul rând, sunaţi la 112 dacă aveţi simptome respiratorii acute (tuse, febră, dureri de gât, scurtarea respiraţiei) sau v-aţi întors din China sau din zonele în carantina din Europa de cel puţin 14 zile. Totodată, le recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii,

Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Referitor la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate din Italia, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale:

Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523369, +390683523371, +390683523374, +390683523352; +390683523344,

Consulatului General al României la Milano: +390240098207, +39 0240074018 şi Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 şi Trieste: +39 340 8821688.

Coronavirusul a făcut zeci de mii de victime la nivel mondial

12 state europene sunt afectate de coronavirus: Italia, Spania, Austria, Croaţia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Elveţia, Belgia, Finlanda, Suedia şi Grecia.

Miercuri dimineaţă, Comisia Naţională de Sănătate din China a raportat 406 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, doar cinci fiind în afara provinciei Hubei.

Miercuri la prânz, erau 81,234 de cazuri de îmbolnăvire la nivel mondial, dintre care 78.073 doar în China, ţară care a raportat 30,012 de cazuri vindecate. În Hubei au fost înregistrate 52 de decese provocate de coronavirus, însă în restul Chinei nu a mai avut loc niciun deces.

În total, 2.715 de persoane au murit în China din cauza îmbolnăvirii cu coronavirus.

În afara Chinei, numărul deceselor este de 48, astfel că numărul total la nivel global este 2.763: China - 2.715, Iran -15, coreea de Sud - 12, Italia - 11, Japonia - 5, Hong Kong - 2, iar Filipine, Franţa şi Taiwan au înregistrat câte un deces. 

Suspiciuni de coronavirus în România: peste 2.000 de persoane sunt monitorizate

Miercuri dimineaţă, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balş 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetăţeanul italian depistat pozitiv de autorităţile italiene.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 44) cu privire la Coronavirus. Le recomandăm cetăţenilor să apeleze numărul de urgenţă doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informaţii utile, le recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 

De asemenea, în cursul zilei de ieri, 25 februarie, au fost înregistrate două dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane.

Referitor la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetăţeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000.

În legătură cu achiziţia de echipamente specifice, miercuri dimineaţă au fost depuse la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite