Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ceferiştii ameninţă cu proteste dacă nu li se cresc salariile cu 50%. Ce alte revendicări au angajaţii de la căi ferate

5
18 Jan 2019 12:26:28
Autor: Afrodita Cicovschi

Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN şi Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România solicită Guvernului României să sprijine dezvoltarea transportului feroviar pentru a consolida coeziunea economică, socială şi teritorială, inclusiv prin majorarea salariilor cu 50%, ameninţând că, în caz contrar, vor organiza ampla proteste în luna aprilie.

„Comitetul Director al Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) s-a reunit în data de 17 ianuarie 2019, la sediul Confederaţiei Sindicale Naţionale MERIDIAN (CSN MERIDIAN) pentru a stabili direcţiile de acţiune în primul semestru al anului”.
 
În urma dezbaterilor, membrii Comitetului Director au hotărât ca în data de 14 februarie 2019, să se organizeze întâlnirea Consiliului Naţional de Conducere al FSTFR care va fi prezidată de domnul Ion Popescu, preşedintele CSN MERIDIAN, iar în data de 4 aprilie 2019, în contextul programului de activităţi pentru marcarea Zilei Feroviarului, se va organiza un miting de protest”, au informat sindicaliştii.
 
Potrivit comunicatului, aceştia cer:
 
1.    Adoptarea de urgenţă a Statutului Personalului Feroviar;
 
2.    Ţara noastră este locomotiva Europei pe perioada Preşedinţiei României a Consiliului UE şi drept urmare, această oportunitate trebuie să fie folosită pentru obţinerea unor rezultate concrete privind alocarea fondurilor europene pentru modernizarea parcului de material rulant S.N.T.F.C. “CFR Călători” S.A., dar şi pentru a aduce infrastructura feroviară din România la standardele UE;
 
3.    Guvernul României are obligaţia de a capitaliza S.N.T.F.C. “CFR Călători” S.A. în 2019 pentru modernizarea a cel puţin 600 de vagoane şi a circa 200 de locomotive;
 
4.    Acordarea compensaţiilor reale (necesare) operatorilor de transport feroviar de călători (OTF-urilor) astfel încât S.N.T.F.C. “CFR Călători” S.A. să nu mai înregistreze în mod artificial pierderi, respectiv să se aprobe bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC-ul) CFR Călători pe 2019 pe profit 3%, aşa cum ar rezulta dacă compania ar fi corect compensată pentru serviciile publice de interes general realizate;
 
5.    Numirea unui ministru al transporturilor competent. În ultimii doi ani, am avut 4 miniştri ai transporturilor iar în prezent există doar un ministru interimar;
 
6.    Creşterea salariilor ceferiştilor cu 50%;
 
7.    Anularea Ordinului Ministrului Transporturilor (OMT) nr. 1853 din 2018 şi a OMT nr. 1856 din 2018 ce pun în pericol siguranţa circulaţiei feroviare;
 
8.    Accelerarea investiţiilor guvernamentale în infrastructura feroviară pentru eliminarea restricţiilor de viteză care gâtuiesc traficul feroviar din România şi care ne fac de râsul lumii în Uniunea Europeană.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

123 ABC
18.01.2019, 12:34:59

Miroase a 4.8- 4.9 euroiul !

+2 (2 voturi)
Un Observator
18.01.2019, 12:43:15

Intai sa-si faca treaba. Circul cu trenul destul de rar dar am intalnit atat oameni cu bun simt cat si din alta categorie. Ultima data am intalnit oameni OK chiar foarte draguti. In data de 13 ian tren spre Baia Mare. Aveam bilet in vagonul 1. A plecat trenul dar sa se incalzeasca ioc. Conductoru mi-a spus sa ma duc cu copilul la clasa 1 pentru ca acolo este caldura. M-am dus eu cu, copilul, prietena mea si inca cateva persoane. Nu a spus nimica ca de ce, chiar m-a intrebat daca am gasit locuri. Astea merita un salariu mai mare dar cei care te trateaza cu dispret nu.

+1 (1 vot)
Lucifer
18.01.2019, 12:55:42

Măi, trebuia să te amendeze că ai plătit bilet de a II-a şi ai stat la a întîia! Puneţi greşit problema. Trebuia să fie căldură la clasa a II-a. Fiindcă aşa le permitem nenorociţilor ăştia să nu respecte legea.

Lucifer
18.01.2019, 12:50:49

Îmbuibaţi nenorociţi. Ăştia de la stat nu ştiu nimic altceva decât salarii. Deja salariile lor sunt de 2-3 ori mai mari decât cele din mediul privat. În schimb viteza trenurilor este mai mică de două ori decât la 1900 când erau locomotive cu abur.

cloudvick
18.01.2019, 13:03:24

uitati-va atent la poza articolului, domnul controlor cu mustata, astia au ingropat cfr-ul, au un tupeu nemaipomenit, iau spaga de fata cu celalti calatori in tren fara pic de rusine, si din pacate toata lumea accepta.

Modifică Setările