Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cei 13.000 de mineri ai Complexului Energetic Oltenia intră de miercuri în concediu obligatoriu

1
11 Feb 2013 07:53:55
Autor: Adina Vlad
Scăderea cererii de energie produsă de termocentralele pe cărbune a determinat închiderea minelor CEO pentru cinci zile FOTO Adevărul
Scăderea cererii de energie produsă de termocentralele pe cărbune a determinat închiderea minelor CEO pentru cinci zile FOTO Adevărul

Cei aproximativ 13.000 de angajaţi ai diviziei miniere a Complexului Energetic Oltenia vor intra în concedii de odihnă obligatorii, timp de cinci zile, decizia fiind luată pe fondul scăderii cererii de energie produsă de termocentralele pe cărbune.

 

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a decis ca de miercuri, 13 februarie, minerii să rămână acasă pentru cinci zile lucrătoare, în concediu de odihnă, la serviciu urmând să se prezinte doar angajaţii care răspund de livrările de cărbune şi de buna funcţionare a instalaţiilor, potrivit Mediafax.
 
Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, susţine că sindicatele pe care le reprezintă şi din care fac parte majoritatea minerilor din Complexul Enegetic Oltenia au semnat la sfâşitul acestei săptămâni un acord cu administraţia companiei, care prevede trimiterea minerilor în concediu pentru cinci zile. La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan, a declarat că este de acord cu decizia administraţiei atât timp cât nu există alte variante mai bune în favoarea minerilor.
 
"Este această cerere extrem de scăzută de energie produsă pe bază de cărbune, iar la noi depozitele sunt pline. Ce să facem, să-i fi trimis pe oameni acasă în şomaj tehnic, cu 75% la plată? Asta nu era favorabil nici pentru mineri şi nici pentru complex. E măsura cea mai bună care se putea lua, mai ales că la negocierile cu administraţia am obţinut încă 10 zile în plus de concediu de odihnă pe an pentru mineri, ceea ce consider că este în avantajul oamenilor pe care îi reprezint”, a menţionat Creţan, potrivit Mediafax.
 
Complexul Energetic Oltenia are în prezent în depozite stocuri de peste două milioane de tone de cărbune, iar la termocentralele de la Rovinari, Turceni şi Craiova are o producţie de 1500 MW energie, deşi pragul minim pentru buna funcţionare a unităţii ar fi de 1800.
 
Minerii au mai fost trimişi şi în anii anteriori în concedii de odihnă obligatorii sau în şomaj tehnic pentru diferite perioade de timp, atunci când cererea de cărbune era scăzută. Ei au lucrat, în schimb, şi câte şapte zile pe săptămână în perioadele de secetă din timpul verii, când producţia de energie în sistem hidro era scăzută, iar termocentralele din cadrul CEO asigurau necesarul din Sistemul Energetic Naţional.
 
Complexul Energetic Oltenia a fost format în cursul anului trecut prin unificarea minelor de lignit din Oltenia cu termocentralele de la Craiova, Turceni şi Rovinari, unitatea având aproape 19.000 de angajaţi şi asigurând aproximativ o treime din necesarul producţiei de energie a României. Unitatea este condusă de la sfârşitul lunii trecute de un manager privat, respectiv Laurenţiu Ciurel, care în trecut a mai fost director al termocentralei Rovinari, precum şi vicepreşedinte al PSD Gorj.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iris IRIS
11.02.2013, 12:31:46

hai copii pregatiti florile ca vin la Bucuresti. Ion Iliescu insasi ii va intampúina pe la Otopeni. Si ghirlandele ...totul sa fie pregatit. Vin minerii ....o ce bucrie cu ghirlande o sa va ambrac- voi sunteti eliberatorii ... etc etc (vax)

Modifică Setările