Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cel mai mare producător de ventilatoare din lume nu poate livra nici măcar un singur aparat în România

62
28 Mar 2020 18:07:16
Autor: Elena Deacu
Fabrica de ventilatoare Drager FOTO Lutz Roesler
Fabrica de ventilatoare Drager FOTO Lutz Roesler

Cel mai mare producător de ventilatoare mecanice din lume susţine că, din păcate, nu va putea livra ventilatoare pentru România. Şeful companiei afirmă că, la nivelul la care ţările solicită în prezent ventilatoare noi, producţia lor este o „misiune imposibilă” şi nici aşa nu ar fi de ajuns, scrie Der Spiegel.

Stefan Dräger, şeful Drägerwerk, liderul mondial în producţia de ventilatoare, a declarat într-un interviu pentru Der Spiegel că oricine îi solicită producţie de ventilatoare primeşte un răspuns.

„Tocmai am trimit un telefon de la un grup care ar dori să doneze un singur ventilator către România. Vor primi, desigur un răspuns de la mine”, a spus el, întrebat dacă mai primeşte telefoane de la miniştri sau preşedinţi.

Întrebat care va fi acel răspuns, el a precizat că „unul care nu-i va face fericiţi, din păcate”.

Stefan Dräger susţine că autorităţile americane au solicitat 100.000 de ventilatoare, număr care excede capacitatea de producţie anuală a tuturor producătorilor.

„Este absolut o misiune imposibilă. Şi chiar şi numărul acesta nu ar fi de ajuns”, a spus el, precizând că Drägerwerk va livra doar o parte din aceste ventilatoare.

Acelaşi lucru se întâmplă cu măştile de protecţie. „Un exemplu: autorităţile americane vor să cumpere 500 de milioane de măşti. Acest lucru este pur şi simplu imposibil, pentru oricine”, a spus el.

Dräger afirmă că, atunci când criza a început, speculatorii au profitat rapid. Au cumpărat măşti cu containerul şi acum le vând la preţuri extraordinare.

„Seamănă cu fenomenul hârtiei igienice”

Dräger afirmă că a observat un fenomen similar cu cel al hârtiei igienice, în ceea ce priveşte oferta de componente de ventilatoare. „Sunt cumpărături provocate de panică, realizate de către spitale, în detrimentul tuturor. Componentele vin din toată lumea, inclusiv din Turcia. Sper foarte mult ca lanţurile de distribuţie din lume să rămână intacte în ciuda protecţionismului. Dacă cineva decide să le întrerupă, nu vor mai exista ventilatoare pentru nimeni”, a spus el.

Şeful Drägerwerk susţine că, în ceea ce priveşte ventilatoarele, cererea este atât de mare încât producătorul ar putea realiza chiar şi de 10 ori mai mult decât produce în acest moment.

Şi cererea pentru măşti este uriaşă, astfel că Drägerwerk ar putea vinde cu uşurinţă de 100 ori mai mult decât produce acum.

„Dar este utopic. Am dublat producţia şi nu putem face mai mult de atât. Măştile sunt produse de maşini complet automate care funcţionează 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână”, susţine el.

Stefan Dräger mai susţine că nu prea are sens adaptarea capacităţilor de producţie neutilizate pentru a produce ventilatoare mecanice. El afirmă că a discutat cu gigantul german Daimler, care de asemenea doreşte să ajute, dar din păcate nu este atât de simplu.

„Înainte să investim prea mult în asta, ar trebui să ne concentrăm să folosim acele dispozitive care stau undeva într-un subsol şi să le facem să funcţioneze. Sau am putea modifica alte dispozitive. Există potenţial uriaş acolo”, mai spune el.

Interviul complet poate fi citit aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

62 Comentarii

Toma Caragiu
28.03.2020, 18:32:07

Pe astea le produci singur sau le comanzi cu ani inainte sa ai nevoie de ele. Acum toata lumea le vrea si toti sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru ele.

+5 (9 voturi)
samurai _x
28.03.2020, 18:42:22

In Spain, the first 3D printed respirator has just been developed and approved by medical experts. In order to support hospitals and intensive care units in the face of the current health crisis, the consortium comprising Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP, Leitat, SEAT, Consorci Sanitari de Terrassa (CST) and the Parc Taulí Hospital in Sabadell, designed a 3D printable respirator. The device is an emergency device that can help patients breathe for a short period of time. The alliance aims to industrialize its production in order to be able to produce hundreds of these units per day. https://polandin.com/47241192/poles-construct-first-3d-printed-lifesaving-ventilator https://www.romania-insider.com/romanians-3d-printed-ventilator https://www.3dnatives.com/en/3d-printed-respirator-230320205/SSSS puneti partea de ro_tech , it, 3d printer companyes, startups in ecuaptie, gestionati

+1 (7 voturi)
Sybil
28.03.2020, 18:43:23

deci prefera sa trimita in SUA 100,000 decat sa trimita 100,000 la mai multe tari, nu? banuiesc ca americanii au avut o oferta financiara tentanta. Ar trebui sa ne descurcam cu ce putem, in tara, cu producatori locali, pentru nimeni nu ne va ajuta.

+7 (9 voturi)
samurai _x
28.03.2020, 18:45:02

2. local termen mediu ei pot https://www.theverge.com/2020/3/26/21195433/dyson-ventilators-covent-coronavirus-develop-produce-uk-nhs-donate-vacuum-motor vorbitti cu polonia si implicati industriile posibile locale- doua tari sigur il fac mai usor

+5 (5 voturi)
samurai _x
28.03.2020, 18:47:49

daca restul sunt ocupati - Implicati Intermarium https://adevarul.ro/international/europa/de-trebui-pese-intermariumm-i-1_5b8d3ed4df52022f751639ef/index.html

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (62)

Modifică Setările