Cele mai bune oraşe din lume pentru familii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul nu este un oraş prietenos cu familiile, arată un studiu realizat de Movinga, o companie germană specializată în relocare. Capitala României se situează abia pe locul 134 dintr-un total de 150 de oraşe din toată lumea analizate în funcţie de cât de prietenoase sunt cu cei care au copii.

Studiul Movinga ia în calcul trei categorii majore de factori importanţi pentru viaţa unei familii, respectiv calitatea vieţii în oraş, aici fiind analizate lucruri ce ţin de locuire, educaţie, ratele şomajului şi accesibilitatea în general, precum şi legislaţia familială, cum ar fi durata şi cuantumul remuneraţiei în timpul concediului de maternitate sau dacă un oraş este incluziv cu părinţii de acelaşi sex. Totodată, au fost incluse opiniile unor familii care trăiesc în aceste oraşe, aşa că au fost realizate două sondaje printre părinţi, care să indice cât de sigură li se pare comunitatea pentru copiii lor, dar şi atractivitatea oraşului, în ceea ce priveşte activităţile orientate către familie.

Bucureştiul stă foarte slab la numeroase capitole. De exemplu, la capitolul mobilitate, Capitala a înregistrat un jalnic calificativ 5 din 100, care o face al doilea cel mai neprietenos oraş la capitolul transport din cele 150 analizate, doar un oraş din Bahrein obţinând un calificativ mai slab.

Şi calitatea aerului aerului este proastă, cel mai mare oraş din România primind la acest capitol o evaluare de 30 de puncte din 100. Nici la servicii de sănătate nu stăm mai bine, înregistrând doar 27 de puncte din 100.

În ceea ce priveşte incluziunea familială (legislaţie privind căsătoria şi adopţia pentru persoanele de acelaşi sex), Bucureştiul a primit de asemenea un calificativ slab, de aproape 25 din 100.

Activităţile pentru copii sunt de asemenea un punct slab, calificativul Bucureştiului fiind de 57 din 100.

Punctaj mai bun a fost obţinut în ceea ce priveşte accesibilitatea unei case, de 76 din 10, în timp ce la capitolul costuri de trai am înregistrat doar 60 de puncte din 100.

Din punct de vedere al educaţiei, Bucureştiul primeşte un calificativ de 76 din 100, ceea ce ne plasează în cele mai slabe 10 oraşe analizate, însă la siguranţă stăm mai bine, cu 83 din 100.

Rata şomajului este însă mică în Capitala României, de numai 1,45%, acesta fiind unul dintre principalele avantaje ale Bucureştiului.

Totodată, în ceea ce priveşte numărul de zile de concediu de maternitate pe care le poate primi un părinte din România suntem în top 5 în lume, cu 887 zile, în contextul în care Helsinki, aflat pe locul 1, oferă 1.190 zile.

Sondajele efectuate în rândul părinţilor arată că Bucureştiul primeşte calificative bune la capitolele siguranţa cartierelor (88 din 100) şi oraş prietenos cu familiile (81 din 100).

Cele mai prietenoase oraşe din lume

Helsinki (Finlanda) este cel mai prietenos oraş din lume cu familiile, arată studiul. În top 10 urmează: Quebec (Canada), Oslo (Norvegia), Munchen (Germania), Copenhaga (Danemarca), Stockholm (Suedia), Reykjavik (Islanda), Calgary (Canada), Montreal (Canada) şi Gothenburg (Suedia).

 La capătul opus, cele mai neprietenoase oraşe cu familiile dintre cele 150 analizate sunt în Turcia. Istanbul conduce acest top negativ, urmat de Izmir şi Ankara, deşi acestea două din urmă sunt depăşite de Kuweit City (Kuweit). Top 10 al celor mai neprietenoase oraşe analizate este completat de Manama (Bahrein), Mexico City (Mexic), Atena (Grecia), Buenos Aires (Argentina), Santiago (Chile) şi Doha (Qatar).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite