Cele mai frecvente greşeli făcute de utilizatorii de centrale termice. Sfaturi pentru eficientizarea şi creşterea duratei de viaţă a centralei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai des întâlnite greşeli ale utilizatorilor de echipamente de încălzire apare încă din momentul instalării, mulţi dintre aceştia preferând, în mod eronat, să apeleze la firme nespecializate pentru această etapă. Pe loc secund se află lipsa activităţilor de mentenanţă necesare unei centrale termice, potrivit Ariston Thermo România.

„Utilizarea sigură şi eficientă a echipamentelor de încălzire pentru locuinţe trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice client care instalează sau înlocuieşte o centrală termică. Avem încrederea că, prin prisma maturizării pieţei de centrale termice, ce se reflectă în valul tot mai mare de înlocuiri, românii vor acorda o atenţie sporită acestor aspecte esenţiale şi vor urma recomandările specialiştilor”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Instalarea unei centrale termice fără a apela la o firmă de specialitate determină folosirea echipamentului într-un mod neadecvat şi riscant. Astfel, pentru un montaj corect este necesară colaborarea cu un instalator specializat care va asigura, în primul rând, un calcul al necesarului termic, precum şi al costurilor legate de realizarea întregii instalaţii de încălzire (calorifere, ţevi, robineţi, manoperă, etc.).

Alegerea centralei va ţine cont, de asemenea, de nevoile legate de necesarul de apă caldă menajeră şi căldură. Spre exemplu, o centrală de 24 kW cu preparare instantanee de apă caldă menajeră este potrivită într-un apartament cu o singură baie. În cazul unui spaţiu mai mare, respectiv mai multe băi, se poate lua în considerare o centrală cu putere mărită şi un boiler cu acumulare pentru apă caldă menajeră.

Pentru apartamentele care sunt încă branşate la sistemul de încălzire centralizat, se vor urma etapele legale, specifice fiecărei zone, pentru a debranşa locuinţa de la sistemul centralizat. Următorul pas este racordarea individuală la reţeaua de gaz.

În cazul înlocuirii unui echipament de încălzire mai vechi, alegerea unei centrale termice trebuie să răspundă la nevoile şi preferinţelor actuale ale clientului. Astfel, echipamentul trebuie să fie atât eficient în ceea ce priveşte consumul, cât şi uşor de utilizat. 

„Tot în cazul procesului de înlocuire, am observat deseori faptul că utilizatorii aleg într-un mod eronat să păstreze kit-ul de evacuare de la vechiul sistem de încălzire. Această practică nu este recomandată de producători, întrucât noile centrale în condensare folosesc kit-uri de evacuare rezistente la coroziune, fapt ce cauzează ruginirea şi distrugerea vechilor accesorii de acest tip”, a adăugat reprezentantul companiei.

Totodată, una dintre cele mai frecvente greşeli realizate de utilizatori este lipsa activităţilor de mentenanţă aferente unei utilizări corespunzătoare şi durabile. Astfel, pe toată durata de funcţionare a centralei se vor respecta regulile stabilite de către ISCIR  – echipamentul se va autoriza la punerea în funcţiune şi i se va realiza verificarea tehnică periodică din doi în doi ani (VTP).

„Verificarea tehnică periodică efectuată la timp şi doar prin intermediul unui centru service autorizat ISCIR, este esenţială pentru asigurarea unei durate de viaţă cât mai mare a centralei şi pentru menţinerea unor condiţii corecte de funcţionare. Nu în ultimul rând, VTP previne uzura pieselor, care, pe termen lung, poate genera creşterea consumului de gaz şi, totodată, a costurilor”, a menţionat Cătălin Drăguleanu.

Sfaturi pentru eficientizarea şi creşterea duratei de viaţă a centralei termice

În primul rând, pentru creşterea eficienţei echipamentului de încălzire, specialiştii Ariston recomandă montarea sondelor de interior şi de exterior, pentru a stabili nivelul confortului termic în funcţie de temperatura exterioară. De asemenea, prin activarea funcţiei auto din meniul centralei termice, instalaţia de încălzire va atinge temperatura dorită într-un timp foarte scurt şi cu un consum minim de combustibil.

În plus, eficienţa în consum a centralei termice, ce se reflectă totodată în factura de gaze, se poate realiza şi în cazul echipamentelor ce permit controlul de la distanţă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite