Cetatea Rupea a fost salvată cu bani europeni. Ce beneficii aduce redeschiderea monumentului istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Rupeaturistica.ro
Foto: Rupeaturistica.ro

Cetatea Rupea, unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României a fost reabilitată din bani europeni, devenind un monument foarte important care a adus circa 100 de mii de vizitatori pe an.

Potrivit primarului din Rupea, Alexandru Opriş, proiectul a necesitat o sumă de 27 de milioane de lei, din care suma eligibilă  a fost de 25 de miloane de lei, restul fiind acoperit din bugetul local, transmite Digi24.

Conform sursei citate, pe lângă partea de restaurare al monumentului, proiectul a constat şi în construcţia căilor de acces şi în construcţia a 2 km de drum care serveşte turiştilor care vin direct de pe varianta ocolitoare a oraşului. 

”Un drum construit de la zero, cu trotuar pentru cei care vor să vină pe jos. A fost făcut iluminat public pe acesta, iar un alt drum care vine din centrul oraşului care a fost construit şi pavat cu piatră cubică”, a detaliat primarul Alexandru Opriş, menţionând că, în proiect au mai fost prinse două parcări pentru 44 de autoturisme şi 14 autocare.

”Până să fie demarat procesul de reabilitare al cetăţii, cetatea nu era vizitată aproape deloc. Accesul se putea face doar pietonal, pe o potecă, şi asta doar pentru cei cu o condiţie fizică bună. Nu se putea ajunge cu maşina aici, nici vorbă să ajungă autocarele de turişti”, îşi aminteşte primarul din Rupea, Alexandru Opriş.

De opt ori mai mulţi turişti decât erau estimaţi

Alexandru Opriş afirmă că, odată cu redeschiderea porţilor cetăţii în anul 2013 au venit aproape 40 de mii de vizitatori, depăşind estimările proiectului de 5.000.

”Speranţele erau să crească cu 5% în fiecare an, pe când acum am ajuns la aproape 100 de mii de vizitatori”, spune Alexandru Opriş.

”Nimeni nu se aştepta la un asemenea impact. La deschiderea cetăţii, aceasta a fost plină. Cred că nu a mai fost aşa plină de sute de ani. Am devenit mult mai cunoscuţi. Nu doar noi ca cetate, dar ca zonă, Rupea. Iar cetatea a pus Rupea pe harta turistică din centrul ţării, un lucru nemaipomenit pentru localitate şi întrega zonă”, mărturiseşte Adrian Călbează - administratorul Cetăţii Rupea.

Potrivit primarului din Rupea, în momentul de faţă comunitatea locală câştigă doar din biletele de intrare aproximativ 1 milion de lei. Ceea ce înseamnă una din principalele surse de venit la bugetul local.

Edilul are planuri acum pentru a creşte şi mai mult bunăstarea comunităţii cu ajutorul banilor europeni. 

”În primul rând avem în plan proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii şi pentru Cetate avem ca obiectiv ca până la sfârşitul mandatului să accesăm un program pentru înzestrarea cetăţii, să facem un muzeu de nivel european”, spune Alexandru Opriş.

Între timp, însă, şi alte proiecte au fost realizate la Rupea cu bani europeni. La nivelul întregii zone a fost implementat un sistem de apă şi canal, un proiect mare, de 18 milioane de euro, precizează primarul Alexandru Opriş.

Implementarea proiectului s-a desfăşurat între anii 2010 şi 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite