articolul anterior articolul urmator

Ce trebuie să facă România pentru a nu deveni dependentă de gazul rusesc şi cum poate fi folosită producţia de gaz din Marea Neagră pentru industria internă

6
8 May 2018 09:51:40
Vlad Epurescu

6 Comentarii

Random
8.05.2018, 10:15:26

Nu va mai ambalati atat, gazul acela este vandut deja, ungurii s-au asezat pe scaunel si sunt primii la rand.

+5 (5 voturi)
Scorilo
8.05.2018, 10:30:33

A propos de titlu... Oamenii,de multe ori,fac si ceea ce LI SE IMPUNE...Daca esti slab si strans cu usa ("prieteneste") nu prea ai ce face...Se supun ! Este valabil si in cazul TZARILOR ! Este vorba de "care pe care",principiul de baza in politica internationala ! "Cine poate...Oase roade !" sau "Cainele si catelul" sau "Primus inter pares - (Primul între egali)" sau "Quod licet Iovis, non licet bovis.(Ceea ce-i este permis lui Jupiter nu-i este permis si unui bou)" etc...

Adrian Andrei
8.05.2018, 11:16:21

Vlad, ai scris un articol bun si coerent, eu te felicit pentru el. Tot ce era de inteles ai scris tu deja, ai folosit corect si subtitlurile, si evidentierea cu caracter bold si trimiterea prin link. Raman suparat pe Dragnea si Tariceanu, caci ei urmeaza sa faca ceva cu norocul asta care ne-a cazut peste cap, iar supararea se transforma incet in teama sau chiar furie!

+1 (1 vot)
anisco lucaciu
8.05.2018, 12:24:34

Ce trebuie să facă România? Să vină la putere oameni cinstiți și nu corect politic !! Globalizarea înseamnă ca dacă o tara stă pe un munte de aur-acesta este al celor puternici nu al poporului care îl are de fapt. Așa spun ei ca e corect politic. Un om cinstit spune ca bogăția e a țării în care se află. România are potențial energetic pentru nevoile ei, dar dacă românul plătește gazul,curentul și benzina potrivit prețului internațional -e clar ca de fapt de gaz beneficiază companiile și cateva procente 3-4% statul.Asta e tot castigul-redeventele ! Ungurii,cehii, sârbii etc. țări care nu au gaze plătesc ca românii. Deci,se pot găsi 100 trilioane tone petrol sau gaze pe teritoriul romanesc, nu e al românilor. Ultima reduta încă nepierdută este Hidroelectrica. Dar se vede ca corectitudinea politică continua. Asta e globalizarea. Stabilesc cei puternici și aroganți ce se întâmplă cu toate bogățiile lumii. Nu popoarele care le dețin. Că rușii, că ungurii, ca pakistanezi, sunt discuții sterile care sporesc confuzia.

+3 (3 voturi)
Titus Livius
9.05.2018, 07:52:47

Acum este momentul sa fim un pic destepti si treji. Doar cat sa facem o lege buna si legata. Poate fi un test, un mini proiect de tara in care toti se pot aduna pentru viitorul tarii la propriu. Taxe minime, dar Haliburton, Schlumberger si Weatherford sa isi mute departamentele de R&D in Romania! Taxe minime dar 50% din echipamentele folosite sa fie dezvoltate si furnizate de firme romanesti sau cel putin de filialele romanesti ale multinationalelor mentionate. Taxe minime dar cel putin 50% din forta de munca trebuie sa fie romaneasca. Taxe minime pe extractia gazului dar sa fie perceputa o taxa de export a resursei in forma bruta, ne prelucrata. Taxe minime dar Romgazul trebuie sa aibe procente din consortiul de exploatare a zacamintelor (caz in care statul sa opreasca decapitalizarea Romgazului astfel incat acesta sa aiba putere financiara de investitie). Taxe minime dar statul (sau Romgaz) trebuie sa aibe drept de preemtiune la orice vanzare/schimbare a licentei de exploatare. Taxe minime dar dupa 20-30 de ani si recuperarea totala a investitiei de catre investitori infrastructura de foraj, extractie si transport sa revina statului. Taxe minime dar statul trebuie sa aiba posibilitatea de a Taxa orice profit extraordinar care poate apare in anumite circumstante (o crestere a pretului pentru ca asa vrea UE, Putin sau Papa).