Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

CEZ a pus în funcţiune prima turbină din parcul eolian de la Fântânele

0
2 Jun 2010 16:37:59
Autor: adevarul

Grupul ceh CEZ a pus în funcţiune, ieri după-amiază, prima din cele 240 de turbine din parcul eolian pe care compania îl construieşte la Fântânele şi Cogealac, se arată într-un comunicat al CEZ.

Investiţia totală se ridică la 1,1 miliarde de euro.

Prima parte a proiectului, cea de la Fântânele, cuprinde 139 turbine eoliene cu o capacitate instalată de 2,5 MW fiecare.

Etapa Fântânele este preconizată să se finalizeze până la sfârşitul acestui an, se mai arată în comunicat. În urmă cu trei luni, reprezentanţii CEZ estimau că toate turbinele din această locaţie vor fi gata în septembrie.

"După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Staţia Principală de Transformare de la Tariverde a fost conectată la reţeaua naţională de transport a energiei electrice de către Transelectrica, la începutul acestei săptămâni prima dintre cele 4 substaţii de transformare împreună cu cablurile electrice de 110 şi 33 kV care o leagă de turbinele eoliene a fost, de asemenea, pusă în funcţiune. O multitudine de teste coroborate au fost apoi efectuate de către CEZ, Transelectrica şi General Electric (GE), culminând ieri seară cu intrarea în producţie a turbinei FE28", se arată în comunicat.

Mai bine de 100 dintre cele 240 de turbine eoliene care vor fi instalate în total la Fântânele şi Cogealac sunt deja construite, lucrările de montaj avansând zi de zi, mai arată reprezentanţii CEZ.

În paralel cu continuarea lucrărilor de construcţie şi montaj, turbinele eoliene deja montate vor continua să fie testate şi puse în funcţiune în perioada imediat următoare. Grupul CEZ estimează că până la sfârşitul lui 2010 toate cele 139 de turbine din partea întâi a proiectului (faza Fântanele) să intre deja în producţie, livrând energie verde în sistemul naţional.

Capacitatea totală a parcului eolian al CEZ este estimată la 600 de MW, ceea ce va conferi proiectului statutul de cel mai mare parc eolian terestru din Europa.

Lucrările de construcţie la cea de a doua etapă, cea de la Cogealac, care va produce 252,5 MW, sunt estimate să înceapă în a doua jumătate a acestui an, cele 101 de turbine devenind operaţionale în 2011, mai transmite CEZ în comunicatul de astăzi.

Etapa de la Cogealac riscă să nu mai fie realizată

Ziarul "Adevarul" a scris la începutul lunii mai faptul că proiectul eolian de 600 de MW din comunele Fântânele şi Cogealac, judeţul Constanţa, estimat la un total de 1,1 miliarde de euro, pe care CEZ l-a cumpărat în 2008 de la Continental Wind Partners (CWP), riscă să-şi piardă titulatura de „cel mai mare parc eolian terestru din Europa". Aceasta deoarece a doua etapă a sa, cea din comuna Cogealac, unde ar trebui instalate 100 de turbine din totalul de 240, este blocată de primarul din localitate, care refuză să acorde ultimul aviz.

„Mai avem nevoie de avizul pentru utilizarea şi consolidarea drumurilor din comună, necesar pentru eliberarea autorizaţiei de construire de către Consiliul Judeţean Contanţa. Primarul din Cogealac refuză fără motiv să ne dea acest aviz, încălcând legea", au declarat, la acea dată, pentru „Adevărul", reprezentanţii Continental Wind Project Management, companie care asigură managementul proiectului.

Aceştia spun că lucrările la etapa Cogealac ar fi putut începe încă din toamna anului trecut, iar această întârziere înseamnă pierderi de 30 de milioane de euro până în prezent.

Semnal negativ pentru investitori

Astfel, CWP a trimis, în luna martie, un memoriu primului-ministru, Parlamentului şi altor instituţii, prin care cere deblocarea situaţiei. „Faza a doua a proiectului, care este amplasată în cea mai mare parte în extravilanul comunei Cogealac, se află în pericolul de a nu mai fi realizată din cauza primarului comunei", au scris oficialii CWP în memoriu.

Pe de altă parte, primarul Cati Hristu susţine că CEZ şi CWP nu au niciun drept să instaleze turbine în comuna sa, întrucât întregul teren disponibil a fost concesionat încă din 2007 către un alt proiect eolian, de 600 de MW, achiziţionat de spaniolii de la Iberdrola.

„CWP a făcut contracte cu oamenii pentru terenuri fără avizul Consiliului Local. Noi nu putem să dăm terenul în acelaşi timp către două firme, întrucât, potrivit reglementărilor, între turbinele eoliene trebuie să existe o distanţă minimă de 700 de metri. CWP a vândut către CEZ ceva ce nu-i aparţinea, iar CEZ a greşit că nu s-a interesat", ne-a declarat edilul din Cogealac.

La rândul lor, reprezentanţii CEZ susţin că au analizat atent proiectul de 1,1 miliarde de euro, atât tehnic, cât şi juridic, înainte de a-l achiziţiona.

„Credem că nu există niciun motiv real pentru a nu finaliza această investiţie, în condiţiile în care CEZ îndeplineşte atât cerinţele legale, cât şi pe cele tehnice. Felul în care autoritatea din Cogealac înţelege să se comporte în relaţia cu CEZ poate da un semnal extrem de negativ către alţi investitori care ar putea fi interesaţi să investească în România", ne-a declarat Ondrej Safar, manager de proiect în cadrul CEZ România. Potrivit lui, aceste acţiuni reprezintă abuz de putere din partea unui oficial public, astfel că CEZ a depus mai multe plângeri penale împotriva edilului.

Probleme şi la etapa Fântânele

Şi la etapa Fântânele sunt probleme, pentru că patru dintre centrale se află pe raza comunei Cogealac, iar primarul a oprit lucrările, invocând lipsa autorizaţiei de construcţie.

„Pentru cele patru turbine construite pe teritoriul comunei Cogealac am obţinut toate documentele şi autorizaţiile înainte de începerea construirii lor, în condiţiile în care aceste patru turbine fac parte din etapa Fântânele a parcului eolian şi sunt incluse în autorizaţia de construcţie emisă de Consiliul Judeţean Constanţa (pentru etapa Fântânele - n.r.)", a mai spus oficialul CEZ.

Mai mult, staţia de transformare care leagă întregul parc eolian la sistemul energetic naţional se află tot în comuna Cogealac, în satul Tariverde. Terenul pe care a fost construită staţia a fost retrocedat unui proprietar şi vândut ulterior celor de la CEZ. Recent, comisia de retrocedare s-a răzgândit, iar CEZ s-a adresat justiţiei şi în acest caz.

CEZ a intrat pe piaţa din România în 2005, când a achizţionat fosta filială de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Oltenia. Pe lângă parcul eolian, compania este implicată în alte două proiecte de producere a energiei: realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi construirea unui nou grup în cadrul termocentralei Galaţi, în parteneriat cu Termoelectrica.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările