Ministerul Transporturilor a sesizat DNA după un control la CFR, având indicii privind săvârşirea unor infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul de Control al Ministerului Tranporturilor a sesizat DNA şi Secţia Regională de Poliţie de Transporturi Bucureşti după un control la CFR SA, în urma căruia au fost constatate deficienţe de natură economică, administrativă sau organizatorică, precum şi indicii privind săvârşirea de infracţiuni.

Ministerul Transporturilor a dispus controale la CFR SA, Tarom, CFR Marfă, CFR Călători şi Societatea de Administrare Active Feroviare SAAF, perioada analizată fiind ianuarie 2012 - septembrie 2013.

Controlul la CFR SA s-a finalizat în noiembrie, raportul de la Tarom este pe circuitul de aprobare, iar în cazul celorlalte trei companii, acţiunile sunt în derulare, a comunicat Biroul de presă al Ministerului Transporturilor (MT) pentru Mediafax.

Rezultatele acţiunii de control de la CFR au fost consemnate în Raportul nr. 49627/04.11.2013, în cuprinsul documentului fiind menţionate deficienţele de natură economică, administrativă, organizatorică, precum şi aspecte care constituie indicii privind săvârşirea unor infracţiuni.

„Măsurile dispuse pentru remedierea deficienţelor de natură economică, administrativă şi organizatorică sunt în curs de implementare. Având în vedere aspectele constatate, ce constituie indicii privind săvârşirea unor infracţiuni, Direcţia Corpul de Control a sesizat organele abilitate ale statului (...) În acest sens, în luna noiembrie 2013, Corpul de Control a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia Poliţie Transporturi - Secţia Regională de Poliţie de Transporturi Bucureşti", mai arată reprezentanţii instituţiei.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a acuzat la finele anului trecut conducerile companiilor feroviare CFR SA şi CFR Călători de management defectuos, în contextul în care, pe 24 decembrie, zeci de pasageri au aşteptat mai multe ore în frig din cauza unor defecţiuni ale garniturilor de tren.

Potrivit ministerului Transporturilor, managerii nu au luat măsurile necesare în acest caz, încălcând prevederile legale, iar consiliile de administraţie, conform legii, nu au intervenit în supravegherea activităţii managerilor pentru a asigura un transport civilizat călătorilor.

În replică, reprezentanţii CFR SA au anunţat că au fost luate toate măsurile necesare pentru remedierea defecţiunilor şi reluarea circulaţiei feroviare în condiţii de siguranţă, fără încălcarea prevederilor legale.


Mai puteţi citi: 

Ministrul Mănescu, despre trenurile cu călători blocate marţi pe câmp: Este o consecinţă a managementului defectuos. Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, cere consiliilor de administraţie ale companiilor CFR şi CFR Călători să ia măsuri atât împotriva conducerilor acestor societăţi, cât şi a persoanelor responsabile de blocarea în câmp a două trenuri Regio, timp în care zeci de călători au rămas în frig mai multe ore marţi.

Revoltător: CFR aruncă bani pe maşini de lux pentru ştabii de la Transporturi.  CFR Marfă, CFR SA şi CFR Călători au cumpărat ilegal autoturisme de lux, pe care le-au cedat ulterior Ministerului Transporturilor prin contracte de comodat. Mai mult, companiile s-au angajat să suporte şi costurile de întreţinere ale maşinilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite