Articol publicitar

Chateau Valvis Chardonnay, medaliat cu aur la concursul Vinalies Internationales de la Paris, obţinând astfel recunoaştere din partea Uniunii Oenologilor Francezi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chateau Valvis Chardonnay 2017 DOC, un vin din gama premium a Domeniilor Sâmbureşti, a fost medaliat cu aur la cea de-a 25-a ediţie a  ”Vinalies Internationales” de la Paris, una dintre cele mai prestigioase competiţii din lumea vinului, organizată în luna martie de către Uniunea Oenologilor Francezi.

Această distincţie obţinută de Chardonnay Chateau Valvis reprezintă o recunoaştere a soiului Chardonnay, produs în regiunea vinicolă Sâmbureşti prin îmbinarea tehnologiilor de actualitate cu metodele tradiţionale de vinificaţie.

Această certificare reprezintă o încununare a eforturilor de dezvoltare şi retehnologizare făcute la Sâmbureşti pentru un soi atipic pentru această zonă vitivinicolă. Clima din România, în general, este prea puţin călduroasă pentru a produce vinuri premium albe, dar Chardonnay din recolta 2017 a Domeniilor Sâmbureşti a demonstrat calităţi deosebite, primind aprecieri maxime de la echipa de evaluatori a concursului internaţional. 

METODOLOGIA VINALIES INTERNATIONALES ŞI ECHIPA DE EVALUATORI

Competiţia s-a desfăşurat sub patronajul Uniunii Oenologilor Francezi şi al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), iar începând cu ediţia din 2019, şi al Federaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri şi Băuturi Spirtoase (VINOFED). Echipa de evaluatori este formată din oenologi francezi, internaţionali şi degustători distinşi, recunoscuţi în lumea vinurilor şi care au asigurat un nivel înalt al pregătirii tehnice. Thierry Gasco, fostul Preşedinte al Uniunii Oenologilor Francezi şi organizatorul tehnic al competiţiei şi-a exprimat entuziasmul pentru medaliile de aur care atestă progresul calitativ al vinurilor din întreaga lume. 

În cadrul competiţiei de la Paris, 126 de experţi internaţionali au analizat nu mai puţin de 3,341 de vinuri din 45 de ţări, iar în urma unei evaluări care a constat în degustarea vinurilor în ”orb”, 46% dintre medaliile câştigătoare au revenit vinurilor vinificate în Franţa, iar 54% au revenit atât vinurilor din Lumea Veche, cât şi din Lumea Nouă. Degustările au fost făcute pe parcusul a mai multor runde, timp de 5 zile, iar fiecărei etichete i s-a atribuit un scor. Degustarea în orb presupune că degustătorii nu cunosc etichetele vinurilor evaluate, nu au informaţii despre varietăţile de struguri din vin, iar punctajele sunt acordate în funcţie de calităţile instrinseci ale vinurilor înscrise. Evaluarea vinurilor a fost realizată pe categorii de vin (culoare şi si tipul de vin) după o analiză senzorială riguroasă.

SOIUL CHARDONNAY

Popularitatea soiului de vin alb Chardonnay a crescut exponenţial în ultimele decenii, iar mulţi viticultori au început plantarea acestui soi care s-a adaptat unor climate şi stiluri de vinificaţie dintre cele mai variate, de la cele din Burgundia- regiunea franceză de unde provine şi până la podgoriile din România. În Burgundia acest soi de vin alb este cunoscut sub denumirea Alb de  Burgundia”.  Numele Chardonnay este o derivaţie de la latinul „Cardonnacum”  care înseamnă „Pământul lui Cardus” sau „Pamantul cu ciulini”.

Vinul are o culoare de galben pai sau galben verzui, un vin mineral, corp suplu, miros floral, aromă intensă, proaspată, cu note de mere verzi, pere şi citrice dacă recoltarea strugurilor este timpurie, prin întarzierea recoltării căpătând note de caise, piersici, chiar arome tropicale cu note de ananas, mango, condimente.

Prin maturare timp de 3-4 luni în vase noi din esenţă de stejar, vinul devine mai catifelat, suav şi onctuos, culoarea devine mai închisă, spre galben auriu, aroma devine mai complexă datorită taninurilor dizolvate din doagele de stejar, notele dominante fiind cele de vanilie, migdale, mirodenii si fructe exotice. Prin fermentaţie malolactică capătă note de unt şi alune.

CHATEAU VALVIS CHARDONNAY- inclus în ghidul Gault & Millau 2019

Chateau Valvis Chardonnay a fost inclus şi în primul ghid Gault & Millau de vinuri româneşti, care poziţionează vinurile româneşti într-un context internaţional prin metodologia şi echipa de evaluatori implicaţi. Acest vin premium a fost inclus în ghid în urma unei evaluări riguroase în care s-au implicat nume importante din industria vinului, printre care menţionăm Caroline Gilby (Master of Wine), Ana Săpungiu (Master of Wine) sau Isa Bal (Master Sommelier). Echipa de evaluare a făcut o descriere a vinului în urma unui proces de degustare: ”Deşi vinificat în sec, Chateau Valvis Cardonnay oferă complexitate şi o senzaţie dulce şi densă de vanilie şi fructe coapte, pe fondul unor note de citrice. Aşadar, un stil de Chardonnay împlinit şi bogat de la Sâmbureşti. La nivel olfactiv, întâlnim arome de măr roşu, corcoduşe şi citrice, susţinute de nuanţe parfumate date de stejar.”

Un vin sec, echilibrat, de mare fineţe cu aciditate moderată cu însuşiri complexe de aromă şi buchet ce evoluează foarte bine prin învechire la sticla. Chateau Valvis Chardonnay a fost premiat de-a lungul anilor, în cadrul a numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, bucurându-se de o apreciere atât pe meleaguri autohtone, cât şi peste hotare. Acest vin semnat de Domeniile Sâmbureşti s-a întors cu distincţii în urma unor concursuri locale şi internaţionale printre care menţionăm: premiul I la categoria High level la TasteVin Ghidul vinurilor si gastronomiei româneşti din 2018, medalie la AWC Vienna International Wine Challenge din 2017, medalie de aur la International Wine Contest Bucharest 2018, la Salonul Internaţional de Vinuri VINVEST sau Premiile de Excelenţă Vinul.ro.

PODGORIILE DOMENIILE SÂMBUREŞTI

Din punct de vedere al terroir-ului, Podgoriile Domeniile Sâmbureşti au o suprafaţă cultivată de 314 ha, fiind amplasate într-o regiunea viniviticolă care se întinde pe teritoriul a trei comune, situate în partea de nord a judeţului Olt: Dobroteasa, Sâmbureşti si Vitomireşti. Calitatea vinului depinde în principal de caracteristicile solului, iar Sâmbureştiul a fost binecuvântat cu soluri excelente cu un nivel ideal de umiditate de-a lungul ciclului de viaţă al viţei de vie. Terrior-ul este personalizat atât de caracteristicile solului, cât şi de influenţa vecinătăţii cu Valea Oltului.

Încă de demult, când râul era mult mai larg, podgoriile au moştenit bolovanii pe care râul i-a adus în aval. Acum, prinşi în pământurile argilos-nisipoase, aceşti bolovani captează razele de soare din timpul zilei, pentru a elibera apoi treptat căldura pe timpul nopţii, comportându-se ca nişte rezervoare naturale de căldură. Strugurii se coc astfel încet şi fără grabă, favorizând apariţia unui gust şi a unui conţinut de zahăr bine dozat, într-un climat ideal- cu puţină ploaie de-a lungul anului.

Distincţia obţinută la ”Vinalies Internationales” de Chateau Valvis Chardonnay este importantă nu doar pentru podgoria Domeniile Sâmbureşti, ci şi pentru România care astfel apare pe harta internaţională a vinurilor excepţionale prin soiurile locale şi internaţionale care sunt vinificate cu ajutorul noilor tehnologii şi a metodelor tradiţionale de vinificare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite