Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Chevron îl contrazice pe Ponta: Încă nu am finalizat studiul de evaluare a potenţialului de gaze de şist din România

16
10 Nov 2014 15:35:04
Autor: Daniel Ionascu
Chevron deţine un perimetru în judeţul Vaslui şi alte trei în Dobrogea, respectiv Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi FOTO Imagine de la situl de explorare de la Pungeşti (judeţul Vaslui) AFP/Mediafax
Chevron deţine un perimetru în judeţul Vaslui şi alte trei în Dobrogea, respectiv Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi FOTO Imagine de la situl de explorare de la Pungeşti (judeţul Vaslui) AFP/Mediafax

Studiul Chevron pentru evaluarea potenţialului de gaze de şist în România nu a fost încă finalizat, au declarat luni reprezentanţii companiei, la o zi după ce premierul Ponta a afirmat că se pare că ţara nu dispune de rezerve de gaze de şist şi s-a bătut  pe ceva ce nu are, relatează Reuters.

Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care există“, a spus Victor Ponta duminică, fără să prezinte detalii.
 
Analiza datelor colectate de Chevron în timpul operaţiunilor de exploatare a gazelor de şist din România este încă în curs de desfăşurare, au declarat reprezentanţii companiei, potrivit sursei citate.
 
Grupul american Chevron a finalizat în luna iulie activităţile de exploatare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.
 
Chevron are concesionate de la statul român trei perimetre în Dobrogea – respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti – plus cel din judeţul Vaslui.
 
Extracţia gazelor de şist exte controversată din cauza metodei folosite, respectiv fracturarea hidraulică. Aceasta presupune forarea unui puţ până în apropierea rocii care conţine închistate gazele şi detonarea unor mici încărcături explozive. Ulterior, prin foraj se injectează apă amestecată cu o serie de substanţe chimice, care au rolul să menţină deschisă crăpătura. În final, gazul este colectat.
 
Criticii sunt îngrijoraţi că aşa va fi poluată pânza freatică. În schimb, promotorii gazelor de şist acuză că protestatarii sunt manipulaţi de Gazprom şi fac jocurile Rusiei. Premierul Ponta afirma în vară că "nici lui nu-i place Chevron, dar mai bine decât Gazprom".
 
Mai multe proteste au avut loc în România în ultimii ani împotriva gazelor de şist, inclusiv la finele anului trecut, când s-au lăsat cu violenţe la Pungeşti.
 
Mai puteţi citi:
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

valeriu topala
10.11.2014, 15:56:57

baiatul asta minte intr-una,sa speram ca dupa 16nov.vom scapa de acest tip de a face politica.vom scapa si de basescu si de ciudatul asta de ponta!

+6 (8 voturi)
Olteanul.com
10.11.2014, 16:50:52

Nu s-au inteles cu spaga. Mesajul lui Ponta este unul criptat: Chevron n-o sa exploatezele gaze de sist daca nu contribuie.

+5 (7 voturi)
Ara Brandiana
10.11.2014, 16:31:00

Ce poti crede din spusele acestui zabauc? Auzi formulare: „Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care există“, a spus Victor Ponta duminică, fără să prezinte detalii. Pai, ori "s-au batut foarte tare pe ceva ce nu exista ori s-au batut pe ceva care exista?" Curat-murdar este Ponta. L-ati cautat la gulerul camasii, cred ca poarta aceeasi camasa dar isi schimba doar gulerele!

+7 (9 voturi)
Ara Brandiana
10.11.2014, 16:34:36

In timp ce in prima propozitie, afirma cu toata convingerea ca "s-a batut" sau "ne-am batut".....in cea de a doua proprozitie afirma ca "nu crede ca s-a batut" . Mare ti-e gradina, Doamne? Si zabacucul este prim ministru si mai vrea si mai sus!? Daca suntem tampiti un tampit meritam.

+6 (8 voturi)
Patroi Ionut Alexandru
10.11.2014, 17:55:42

Adevarul este ca ponta minte pentru a isi ma spala din pacate mintind ca nu sunt gaze de sis , dar dupa cum stim ele exista.Ideea este ca gazele de sist sun un subiec foarte sensibil pentru Romania si este campanie

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările