Chimcomplex intenţionează să extindă producţia după achiziţie. Băncilă: După sectorul IT, industria chimică are cel de-al doilea potenţial de creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul chimic român Chimcomplex intenţionează să se consolideze prin achiziţia rivalului Oltchim, pentru a-şi creste cifra de afaceri până la aproximativ 300 de milioane de euro până în 2020, a declarat vineri preşedintele consiliului de administraţie Virgiliu Băncilă, potrivit Reuters.

Oltchim a fost forţată să intre în insolvenţă în 2013, după ce a suferit din închiderea unei rafinării petrochimice, a unei infrastructuri depăşite şi a unui management defectuos. Directorul său desemnat de instanţă a pus activele în vânzare anul trecut.

Chimcomplex, care are o capitalizare de piaţă de 376 milioane de lei şi se numără printre cele mai mari fabrici de produse chimice din România, a câştigat licitaţia pentru şase active în valoare de 127 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată.

Băncilă a estimat că achiziţia va fi finalizată cel târziu la începutul lunii iulie.

„Din acel moment, vom începe să folosim activele şi să le integrăm în Chimcomplex”, a spus Băncilă. „Avem un plan de investiţii estimat la 70 de milioane de euro pentru primii trei ani”, susţine el.

Scopul este de a crea un producător de produse chimice integrate, modelat după firme regionale, cum ar fi Grupul Azoty din Polonia, şi de a revigora industria chimică din România.

Cifra de afaceri totală a Oltchim - inclusiv celelalte active - a fost de 969,9 milioane de lei în 2017, în timp ce Chimcomplex, care încă nu a oferit rezultate complete, a înregistrat o cifră de afaceri de 115,37 milioane lei pentru prima jumătate a anului 2017.

Produsele emblematice ale firmelor sunt clorosodice, care sunt utilizate pentru a face săpunuri, pesticide şi materiale plastice şi polieter. Chimcomplex exportă în prezent aproximativ 60-65% din producţia sa în Moldova, Ucraina, Turcia, Israel şi alte state, a declarat Băncilă, care estimează că consumul intern va creşte.

„Suntem într-o etapă în care România importă cantităţi mari de produse chimice”, a spus el. „Există mai mult decât o piaţă suficientă pentru produsele noastre ... şi există suficient spaţiu pentru creşterea producţiei”, a menţionat el.

Băncilă a declarat că societatea va demara un program ambiţios de dezvoltare şi extindere începând cu anul 2020, cu scopul de a creşte cifra de afaceri la peste 650 de milioane de euro în decurs de cinci ani.

Extinderea va fi determinată de relansarea producţiei de clorură de polivinil (PVC) a Oltchim, care va necesita investiţii de până la 300 de milioane de euro. Chimcomplex analizează, de asemenea, posibilitatea de a fuziona sau de a achiziţiona alte instalaţii de îngrăşăminte chimice aflate în prezent în insolvenţă.

Băncilă a afirmat că societatea ar putea lua în considerare acumularea de capital pe bursă după 2020 pentru a-şi finanţa investiţiile.

„După sectorul IT, industria chimică din România are cel de-al doilea potenţial de creştere”, a spus Băncilă. „Are toate resursele, energia, gazul, mineralele, platformele industriale, forţa de muncă şi o mulţime de pieţe, ce mai poate avea nevoie?”, a conchis el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite