Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Chiriţoiu, despre preţul electricităţii şi al gazelor: Până acum companiile erau stăpâne pe moşia lor, creşteau preţul care genera inflaţie. Acum e concurenţă

15
30 Jul 2021 14:27:44
Autor: Afrodita Cicovschi

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat într-un interviu acordat Agerpres pe tema preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale că până acum companiile din aceste domeniu aveau un soi de monopol, fiind „stăpâne pe moşia lor”, putând creşte după bunul plac preţurile, care generau la rândul lor inflaţie.

„Ne uităm cu atenţie la această piaţă, în primul rând pentru că e foarte importantă şi pentru consumatorii casnici şi pentru cei industriali, şi pentru că este un proces de liberalizare, este ceva nou şi pot fi derapaje, mai ales când avem de-a face cu companii din astea care nu sunt obişnuite cu concurenţa, ci sunt obişnuiţi să facă ce vor, aşa, un fel de stăpâni ei pe moşia lor.
 
Nu se bagă nimeni peste ei, nişte monopolişti în esenţă. Acum e loc de ceva concurenţă. Evident, rămâne şi o parte de monopol, ţevile, cablurile de electricitate şi ţeava de gaze, dar restul, lucrările, branşamentele, conectările la reţea, acestea sunt o piaţă care poate fi concurenţială, furnizarea, la fel.
 
Vrem să ne asigurăm că piaţa funcţionează bine, iar preţurile se vor duce unde e corect să se ducă. Ele pot fi mai mici cum erau anul trecut, când nu era consum, şi atunci normal preţurile au scăzut la tot, petrolul s-a ieftinit, benzina s-a ieftinit şi ea cu mai mult de un leu anul trecut faţă de acum doi ani. A scăzut preţul gazelor, a fost jos anul trecut, în perioada liberalizării, deci am avut noroc cu momentul.
 
La electricitate, din contră, porneam de la preţuri joase, pentru că statul obliga Hidroelectrica să vândă sub preţul de piaţă electricitatea şi atunci normal, când trecem la liberalizare, se duce preţul în piaţă. Hidroelectrica vinde şi ea la preţul pieţei ca să facă profit cum trebuie să facă orice companie. Şi atunci la electricitate, da, pentru consumatori preţurile s-au dus în sus. La gaze s-au dus în jos, anul trecut.
 
Acum vedem o revenire a cererii, industria reporneşte şi vedem creşteri de preţuri, şi la gaze - şi-a revenit economia, iar ruşii livrează mai puţin, dar şi la electricitate, în bună măsură pentru că creşte preţul poluării şi atunci preţul certificatelor de CO2 împinge în sus preţul electricităţii.
 
Nu înseamnă că piaţa nu funcţionează bine, nu înseamnă că e ceva ilegal ce fac actorii aceştia în piaţă. Înseamnă că acesta este contextul economic şi preţurile cresc. Iar creşterea preţului curentului, al gazelor, al benzinei, se duce şi în preţul produselor.
 
Deci vedem o creştere a inflaţiei datorită scumpirii energiei. BNR ne spune că e temporar, până la urmă lucrurile se vor stabiliza. 2020 a fost deosebit de jos, acum revenim cumva şi ne vom stabiliza în jurul preţurilor din 2019.
 
De exemplu, barilul de petrol era, înainte de pandemie, la 50 şi ceva dolari, în pandemie, s-a dus la 20 şi ceva, acum şi-a revenit şi s-a dus spre 70. Dar probabil că va rămâne undeva la 50-60.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Infractorul Burci
30.07.2021, 14:38:57

Ăsta e mai retardat ca Gollumul, nu credeam că este posibil așa ceva.

-49 (57 voturi)
imsi2 imsi2
30.07.2021, 14:41:47

Cu chiritoiu asta care vorbeste mai rau ca unul ce vinde cartofi in piata nu i de mirare ca preturile o iau razna. Un limbaj "academic" intalnit in talcioc. ii clar cine conduce tara.

-53 (59 voturi)
bovis al XI-lea
30.07.2021, 15:19:17

CRESC preturile la toate utilitatile si retardatul asta de la Consiliului Concurenţei se face ca ploua.

+3 (3 voturi)
bovis al XI-lea
30.07.2021, 15:20:08

https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/factura-la-gaze-s-ar-putea-scumpi-la-iarna-cu-pana-25-la-suta-ministrul-energiei-nu-exclude-aceasta-posibilitate-1534813

+2 (2 voturi)
bovis al XI-lea
30.07.2021, 15:20:56

https://www.economica.net/factura-energie-electrica-1-iulie-2021-pret-kw-1-iulie-contract-nou-scumpiri-electricitate_519594.html

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările