Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Şeful Consiliului Concurenţei: Plafonarea preţului la carburanţi ar însemna să ne întoarcem în comunism, când stăteam la coadă în benzinării

5
29 Jun 2022 18:28:29
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când stăteam la cozi în benzinării din lipsa produselor, a transmis, miercuri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Toate ţările din Uniunea Europeană se confruntă cu creşterea preţurilor la carburanţi, însă nu există suspiciuni că operatorii din sector profită de criza din piaţă şi scumpesc nejustificat, a arătat Chiriţoiu, informează Agerpres.
 
Acesta a participat, marţi, la Bruxelles, la reuniunea preşedinţilor de Consilii ale Concurenţei din ţările UE, cu directorul general al DG Competition şi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
 
„Discuţia s-a axat pe partea de digital şi situaţia de pe piaţa de energie. Am constatat că toate statele membre se confruntă cu fenomenul creşterii inflaţiei şi al preţurilor mari. Nu noi, ca şi Consiliu al Concurenţei, avem instrumentele să combatem inflaţia sau creşterile de preţuri, nu e jobul nostru. Ce facem noi este să monitorizăm ca agenţii economici de pe aceste pieţe să nu profite de context şi să crească preţurile nejustificat, peste creşterile cauzate de această criză", a spus Chiriţoiu.
 
Concluzia a fost că autorităţile de concurenţă din toate ţările analizează aceste pieţe, dar până acum nu există indicii că ar exista companii care scumpesc nejustificat sau încalcă legislaţia.
 
Au existat în trecut suspiciuni pe piaţa de certificate de emisii, însă analiza realizată de autoritatea europeană de supraveghere financiară şi Comisia Europeană a infirmat că s-ar fi produs ilegalităţi în tranzacţiile cu aceste certificate.
 
"Pe partea de carburanţi, monitorizăm marjele companiilor, dar nu are nimeni dovezi până acum că ar fi comportamente incorecte la agenţii economici. Este normal ca preţurile să crească dacă au crescut cotaţiile materiilor prime. Însă nu avem dovezi în UE că peste evoluţia internaţională a preţurilor s-ar adăuga comportamente incorecte. Cu toţii monitorizăm situaţia şi dacă apar indicii vom deschide investigaţii", a adăugat oficialul Concurenţei.
 
Avantajul României este că avem preţuri sub media UE la carburanţi.
 
Întrebat care este opinia sa cu privire la măsura pe care o pregăteşte Guvernul României, de reducere a preţului cu 50 de bani, care presupune şi deducerea unor taxe aplicate companiilor petroliere, el a precizat: "Este ceea ce se poate face. În contextul creşterilor mari de preţ, când creşte preţul materiilor prime, statul vrea să compenseze un pic această creştere şi îşi reduce taxele. Şi alte state din UE au luat măsura reducerii taxelor, ca să compenseze", a mai spus Chiriţoiu.
 
De asemenea, întrebat dacă plafonarea preţului ar fi fost o măsură mai bună, el a răspuns: "Dacă ar fi o măsură bună, ar fi în general practicată, dar este o măsură proastă, în general, care duce fie la preţuri prea mari, fie la lipsa produselor. Plafonarea preţului are sens atunci când piaţa este foarte perturbată, iar preţurile nu mai au legătură cu fundamentele economice, cum ar fi o perioadă de panică sau cum a fost în timpul pandemiei, când nu ştiam ce se întâmplă". Ceea ce nu este cazul acum, a adăugat el.
 
„Plafonarea preţului ar însemna să ne întoarcem în comunism, când stăteam la coadă în benzinării. E greu să văd ce rost ar avea măsura aceasta, pentru că nu este o criză trecătoare care a izbucnit acum şi trece peste două săptămâni. Era de aşteptat să crească preţul petrolului după pandemie, pentru că în pandemie a fost la cotaţii scăzute, dar a crescut acum cu mult mai mult decât înainte de pandemie din raţiuni care se leagă de războiul din Ucraina. Dacă credem că se termină războiul într-o lună, două, putem lua o măsură de acest gen, dar mă tem că aceste preţuri ridicate la energie vor continua, cel puţin aşa ne spun analizele Comisiei Europene, pe o perioadă mai lungă, nu ştiu, şase luni, un an, doi, dar nu ne aşteptăm ca situaţia să se rezolve în următoarele săptămâni", a concluzionat Chiriţoiu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Utilizator Adevărul
29.06.2022, 19:53:02

Comentariu considerat abuziv.

australis
29.06.2022, 21:38:17

sa mori tu bourene

+3 (3 voturi)
iosif kiszely
29.06.2022, 22:22:31

Plafonaerea pretului la carburanti se poate face in mai multe variante. Se poate plafona pretul pentru o anumita cantitate lunara, iar cei ce vor sa consume mai mult pot sa plateasca pretul stabilit. Ince priveste intoarcerea la vechea administratie "socialista" este poate in unele cazuri benefica. Administartia cu toate ca avea un tel ideal, ne realizabil, avea un tel nu ca in prezent cand asteptam linii directoare de la UE si in acest caz avem pe cine pune vina pentru nereusite. Asa guvern fara busola nu am mai vazut in epoca "socialista", iar domnul care in acea vreme se juca cu .... in tarana, nu are dreptul sa vorbeasca.

+1 (3 voturi)
UN OM DE STANGA
29.06.2022, 23:26:27

Aveti dreptate. Capitalismul inseamna maximizarea profitului inclusiv in perioadele de criza. Asta s-a dorit. Nu stiu de ce lumea este indignata. Ce credea ca este capitalismul?

0 (2 voturi)
om bun
30.06.2022, 08:57:14

Pentru Adevarul, a sterge un comentariu calomnios la adresa unui politician sau funcționar al statului numit politic este un drept al cetățeanului plătitor de taxe si impozite , un renumit judecător austriac intr-un proces de calomnie deschis de un politician împotriva unui cetățean a dat dreptate cetățeanului , Cetățeanu are dreptul sa jignească politicianul , politicianul nu are nici un drept el fiind ales sa faca o politica in favoarea cetățeanului nu pentru el sau apropriați lui este o regula de 2000 de ani asa ca daca un cetățean aduce jigniri politicienilor este corect si normal nu mai ștergeți comentariile jignitoare la adresa politicienilor pentru ca de cele mai multe ori merita aceste jigniri , de 32 de ani isi bat joc de noi iar voi Pressa trebuie sa fiti aliați cetățenilor nu apărători lor sau voi Cântați pentru cine da mai mult?

Modifică Setările