Cifre negre în industria HoReCa. Între 300.000 şi 400.000 de angajaţi au fost afectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 300.000 şi 400.000 de de angajaţi din industria HoReCa sunt concediaţi, au intrat în şomaj tehnic sau au contractele de muncă suspendate, în contextul pandemiei COVID-19, arată o staistică a Hospitality Culture Institute.

În contextul pandemiei COVID-19, cel mai greu le va fi să-şi revină businessurilor din HoReCa care au mai puţin de un an de experienţă întrucât nu au resurse financiare puse de-o parte, iar industria ospitalităţii se va reduce cu cel puţin 50% după terminarea acestei crize, potrivit Hospitality Culture Institute. În momentul redeschiderii, cele mai mari probleme din HoReCa vor fi că foştii angajaţi nu vor dori să mai revină la job (consumul va fi redus, iar bacşişul redus substanţial), plata chiriilor în primele 3-6 luni, taxele la stat (care vor deveni scadente împreună cu cele amânate de acum) şi cash-ul către furnizori.

În contextul noilor măsuri şi restricţii prin care s-au suspendat servirea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor în hoteluri, restaurante şi cafenele, platformele de food delivery sunt cele care menţin în viaţă o parte a localurilor româneşti. Printre cele mai cunsocute platforme în România se numără Eucemananc, Uber Eats, Food Panda, Glovo şi TakeAway. De asemenea, unele restaurante româneşti au opţiunea de comandă prin telefon sau şi-au creat propriul sistem de livrări la domiciliu.

Conform estimărilor Hospitality Culture Institute, livratorii şi-au crescut cifra de afaceri cu 30-50% în ultimele săptămâni, iar numărul restaurantelor şi al cafenelelor ce funcţionează în sistem delivery şi/sau takeaway sunt la nivelul sutelor la nivel naţional (raportat la aproximativ 25.000 înainte de izbucnirea crizei).

Ziua Naţională a Mâncatului în Oraş de Acasă

Hospitality Culture Institute iniţiază Ziua Naţională a Mâncatului în Oraş #deAcasă vineri, 10 aprilie, cu scopul a ajuta afacerile româneşti din HoReCa aflate în suferinţă din cauza pandemiei COVID-19.

„Cea mai afectată industrie în timpul pandemiei COVID-19 este cea a ospitalităţii. Pentru a ne asigura că restaurantele noastre preferate rămân în picioare şi după terminarea crizei din sănătate, trebuie să le ajutăm să treacă de această perioadă critică în care vânzările au scăzut cu până la 90%. În acest context, am decis să instituim Ziua Naţională a Mâncatului în Oraş de Acasă. Invităm toţi românii să ne ajute să salvăm industria ospitalităţii din România şi să transformăm împreună ziua de 10 aprilie în Ziua Naţională a Mâncatului în Oraş de Acasă”, au declarat reprezentanţii Hospitality Culture Institute.

Astfel, toţi românii sunt invitaţi să sărbătorească Ziua Naţională a Mâncatului în Oraş de Acasă în data de 10 aprilie printr-o comandă de la restaurantul preferat.

Hospitality Culture Institute este un institut independent de cercetare, training şi consultanţă din România care studiază piaţa şi trendurile din HoReCa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite