Cifrele privind producţia record de porumb, umflate ca pe vremea cincinalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea FOTO Mediafax
Petre Daea FOTO Mediafax

Ministrul Petre Daea, un fost membru convins al Partidului Comunist, este acuzat de Comisia Europeană că a umflat cifrele privind producţia record de porumb realizată de România în ultimii doi ani. Reamintim că, în perioada regimului comunist, îndeplinirea planului cincinal devenise cuvântul de ordine al birocraţiei sovietice, iar raportările erau de multe ori umflate pentru a se îndeplini prognozele optimiste din plan.

Comisia Europeană îi solicită Ministerului Agriculturii să revizuiască datele privind producţia de porumb din 2017 şi 2018. 

„Suntem în contact permanent cu toate Statele Membre UE privind datele de producţie pentru a realiza statisticile legate de producţia de cereale în UE. În cazul României, am cerut ca parte a acestui exerciţiu de rutină să revizuiască datele privind producţia de porumb pentru 2017 şi 2018. Acurateţea, fiabilitatea şi credibilitatea statisticilor sunt vitale pentru a asigura transparenţa pieţelor şi a le permite operatorilor din piaţa unică să ia deciziile corecte de investiţii”, au declarat surse din Comisia Europeană pentru G4Media.

Informaţia despre cererile Comisiei Europene pentru revizuirea unor statistici agricole a fost publicată în premieră pe portalul AgroIntel.ro.

În anul 2017, România a înregistrat o creştere semnificativă a producţiei de porumb faţă de 2016, de aproape 3,6 milioane de tone, ţara noastră ajungând la producţie de 14,3 milioane de tone la o suprafaţă de 2,4 milioane de hectare. Creşterea a continuat şi în anul 2018, când România a înregistrat un nivel record al producţiei de porumb, de 18,3 milioane de tone. Creşterea a fost, astfel, de 4 milioane de tone faţă de anul precedent, în condiţiile în care suprafaţa cultivată a scăzut la 2,37 milioane de hectare.

Mai precis, în numai doi ani producţia de porumb a României a crescut cu aproape 8 milioane de tone, adică o majorare de 70%, în condiţiile în care suprafaţa cultivată s-a micşorat cu 210.000 de hectare între 2016 şi 2018.

Este de asemenea de menţionat faptul că, din creşterea economică de 4,1% înregistrată în 2018 de România, 0,4% a fost determinată de creşterea producţiei în agricultură, unde principalul contribuitor a fost porumbul. Şi în anul 2017, agricultura a contribuit cu 0,6% la creşterea economică.

„Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic“                                    

„Dar nu e vorba de revizuit statistici, dom'le, nu e vorba de revizuit statistici atâta timp cât... e punere de acord cu anumite informaţii”, a explicat Petre Daea, pentru Digi 24, atunci când a fost întrebat dacă oficialii europeni au cerut revizuirea datelor.

Ministrul Agriculturii a recunoscut că există o astfel de cerere trimisă de la Bruxelles, dar a spus că „nu e vorba de a umfla producţia aici, doamne fereşte“.

„E... haideţi dom'le, fiţi cuminţi... haideţi, fiţi cuminţi. Sunt comunică între noi, sunt comunicări uzuale. Sunt date care se transmit, unele la o etapă, altele la altă etapă, nu-i niciun fel de problemă. Informaţiile, datele pe care le avem noi, sunt date luate pe bază de semnătură, sunt date care certifică cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, nu-i niciun fel de problemă, sunt interpretări diferite pe o temă pe care noi am gestionat-o printr-o comunicare profesionistă între noi şi Comisia Europeană”, a explicat Daea, stângaci.

Ministrul Agriculturii a mai spus că este vorba despre o simplă punere în acord a cifrelor, pentru că „alţii fac estimări“, în timp ce el are cifrele exacte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite