Cinci posibile scenarii pentru viitorul zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii de la Royal Bank of Scotland (RBS) au lansat recent cinci posibile scenarii cu privire la viitorul Europei. Pentru ei, falimentul Greciei prezintă cea mai mare probabilitate.

Scenariul nr. 1: probabilitate 35%

Grecia intră în incapacitate de plată până în luna decembrie, iar sub pericolul contagiunii crizei datoriilor greceşti se află Portugalia, Irlanda, Spania, Italia şi Franţa. Banca Centrală Europeană cumpără mai multe obligaţiuni pentru a sprijini sistemul bancar, iar Fondul European de Stabilitate Financiară injectează capital în bănci şi împrumută statele aflate în dificultate. Nicio ţară nu părăseşte zona euro.

Scenariul nr. 2: probabilitate 20%

În ciuda faptului că va rata ţinta de deficit bugetar stabilită în cel de-al doilea acord de finanţare externă, Grecia nu intră în faliment: Europa se uneşte într-un gest de solidaritate faţă de situaţia Greciei. Portugalia şi Irlanda obţin finanţări suplimentare, Italia recapătă încrederea pieţelor prin măsuri de austeritate, evitând în acelaşi timp o recesiune. Zona euro intră într-o perioadă de creştere lentă.

Scenariul nr. 3: probabilitate 5%

Sectorul bancar este recapitalizat, valoarea contabilă a datoriilor statelor de la periferia zonei euro va fi redusă cu 50%, iar Banca Centrală Europeană va demara un program de relaxare cantitativă pentru a limita efectele negative.

Scenariul nr. 4: probabilitate 30%

Grecia intră în incapacitate de plată până în luna decembrie, iar afectate sunt Portugalia, Irlanda, Spania, Italia şi Franţa. Fondul de urgenţă pentru ţările aflate în dificultate nu va fi suplimentat, ţările de rating AAA fiind în pericol. Banca Centrală Europeană este nevoită să cumpere obligaţiuni de stat, ceea ce va duce la o criză politică majoră şi riscuri sporite de dezmembrare a zonei euro.

Scenariul nr. 5: probabilitate 10%

Fondul de urgenţă pentru ţările aflate în dificultate nu va fi suplimentat, ţările de rating AAA fiind în pericol. Banca Centrală Europeană este nevoită să cumpere obligaţiuni de stat, ceea ce va duce la o criză politică majoră şi riscuri sporite de dezmembrare a zonei euro. Dar Comisia Europeană salvează situaţia prin introducerea obligaţiunilor comune care îndeplinesc constrângerile politice şi juridice.

Sursa: Business Insider

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite