Cine este şi ce avere are Enache Jiru, propus la şefia CEC Bank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enache Jiru (50 de ani), secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şefului Trezoreriei statului, a fost nominalizat vineri pentru funcţia de preşedinte-director general al Consiliului de Administraţie al CEC Bank, în urma deciziei Adunării Generale a Acţionarilor băncii de stat şi aşteaptă aprobarea din partea Băncii Naţionale a României (BNR). Astfel, Jiru ar urma să se întoarcă la şefia băncii de stat după 10 ani.

Propunerea lui Jiru pentru funcţia de preşedinte al CEC Bank a fost făcută încă din februarie 2014, când membrii Guvernului au decis schimbarea conducerii – Radu Graţian Gheţea, în urma declanşării scandalului privind creditul acordat de banca de stat Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru achiziţionarea terenului agricol de la Nana. Întrucât mandatul lui Radu Gheţea nu se încheiase, iar o revocarea înainte de finalul mandatului ar fi presupus salarii compensatorii uriaşe, Ministerul Finanţelor au amânat schimbarea conducerii.   

În funcţiile de membri executivi ai Consiliului de administraţie al CEC Bank pentru un mandat de patru ani, începând cu data aprobării de către BNR, Adunarea Generală a Acţionarilor băncii i-a mai nominalizat Lucian Claudiu Anghel ca prim-vicepreşedinte, actualul şef al Bursei de Valori, pe Mihaela Lucica Popa ca vicepreşedinte, Cristian Tudorancea ca vicepreşedinte, dar şi pe Andrei Răzvan Micu.

Până la aprobarea noii conduceri de către BNR, Adunarea Generală a Acţionarilor a prelungit începând cu data de 11 mai mandatele membrilor actualului Consiliu: Radu Graţian Gheţea ca director general şi preşedinte CA, Andrei-Liviu Stamatian ca prim-vicepreşedinte, Gheorghe Carabaşan ca vicepreşedinte, Mihaela Lucica Popa ca vicepreşedinte. De asemenea, a fost prelungit mandatul de director-vicepreşedinte pentru Mirela Iovu, până la data aprobării de către BNR a unui mandat similar pentru Andrei Răzvan Micu.

Cine este Enache Jiru

Enache Jiru (50 de ani) a mai fost preşedinte al CEC în perioada august 2004 – aprilie 2005. Jiru şi-a început activitatea profesională în toamna anului 1990, la Ministerul Finanţelor, ca economist, apoi, din 1991 şi până în 1997, a lucrat la Banca Naţională a României, mai întâi ca economist, apoi ca şef de biroi, iar ulterior ca arbitrajist şef. 

Din 1998 şi până în 2000 a fost director al Trezoreriei BNP – Dresdner Bank România, în perioada iunie 2000 – februarie 2000 a fost vicepreşedinte al CEC, ca apoi, până la sfârşitul lui 2001, să revină la Ministerul Finanţelor ca director general al Direcţiei Generale a Trezoreriei statului. 

Din decembrie 2001 şi până în august 2004, Jiru a ocupat funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor, fiind responsabil de coordonarea activităţilor aferente managamentului datoriei publice şi trezoreriei, dar şi de coordonarea managementului relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale – Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. 

După mai puţin de un an la conducerea CEC, în perioada august 2004 – aprilie 2005, Jiru a trecut în mediul privat, fiind în intervalul aprilie 2005 – noiembrie 2005 consultant al companiei Energy Services, iar apoi, pentru doi ani, vicepreşedinte al Energy Holding 2000. 

Colaborarea cu Energy Holding i-a atras şi critici din partea presei, în condiţiile în care respectiva companie este controlată de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, unul dintre aşa-zişii „băieţi deştepţi“, care ar fi beneficiat de contracte preferenţiale cu Hidroelectrica, de la care ar fi cumpărat energie la preţuri mici şi ar fi rebvândut-o mai scump. 

Ulterior, din septembrie 2007, a fost, pe rând, preşedinte executiv al MKB Romexterra Fond de Pensii, preşedinte al Comisiei de Selecţie a Administratorului pentru Fondul Proprietatea, membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al CEC Bank, consultant financiar în baza unui contract de colaborare, iar din 2012 este secretar de stat la Ministerul Finanţelor.    

Ce avere are Jiru

Potrivit declaraţiei de avere depuse în iulie 2014, Enache Jiru deţine un teren intravilan de 278 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat în 2014, un apartament de 80 de metri pătraţi, achiziţionat în 1994, şi o casă de 208 metri pătraţi, cumpărată în 2003, ambele imobile fiind amplasate în Capitală. 

În aprilie 2014, Jiru a înstrăinat un teren din comuna dascălu, judeţul Ilfov, cu o valoare de 20.000 de euro, către Paul Ichim, vicepreşedintele EximBank.  

Jiru are două credite: unul de la BCR cu scadenţa în 2023, cu o valoare de aproape 35.000 de euro, iar altul de la compania Consol, contractat în 2014 şi cu scadenţa în 2015, în valoare de 78.541 de lei. 

Enache Jiru a încasat în 2013 67.620 de lei din funcţia de secrear de stat al Ministerului Finanţelor, 17.802 lei ca membru în Consiliul de Supraveghere al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), 241.295 de lei ca preşedinte al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări din cadrul EximBank, 1.800 de euro ca preşedinte al Comitetului de Investiţii pentru Fondul Jeremie şi 2.400 de euro ca membru al CA al Băncii europene de Investiţii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite