Cine conduce cele mai profitabile companii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom, Orange, Romgaz, Vodafone şi Transgaz sunt companiile româneşti care au obţinut anul trecut cele mai mari profituri. Câştigul lor însumat se apropie de pragul de un miliard de euro. Trei dintre primele cinci cele mai rentabile companii activează în domeniul petrolului şi gazelor. Două dintre ele sunt deţinute de stat, iar managerii lor sunt susţinuţi politic.

Primele cinci companii româneşti în funcţie de profitul obţinut anul trecut - Petrom, Orange România, Romgaz, Vodafone România şi Transgaz - au câştigat, împreună, 4,1 miliarde de lei. Valoarea indicatorului este în scădere cu 5% faţă de anul precedent, semn că mediul de afaceri din România a continuat să simtă povara crizei. Totuşi, profiturile obţinute de aceste companii, în condiţiile în care economia ţării a avut un recul de 1,3% în 2010, sunt de apreciat.

Cine sunt oamenii care stau la pupitrul de comandă al acestor coloşi? Unii dintre ei sunt cunoscuţi, cum este cazul Marianei Gheorghe, care conduce Petrom din 2006. Alţii sunt noi, de exemplu şefii de la Orange şi Vodafone. În ceea ce priveşte Romgaz şi Transgaz, fiind companii de stat, managerii sunt susţinuţi politic de partidele de la guvernare, aşa cum deja ne-am obişnuit de 20 de ani. Cei cinci sunt şefi peste 41.807 angajaţi.

1. Mariana Gheorghe, Petrom (Profit 2010: 1,7 mld. lei )

Prima companie din acest clasament este condusă de o femeie. Mariana Gheorghe (55 de ani) a preluat conducerea companiei în vara anului 2006, după ce, anterior, a fost reprezentanta Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Consiliul de Administraţie al Petrom.

Este interesant faptul că o doamnă poate dirija o companie petrolieră de asemenea anvergură, dar dilema se risipeşte după o simplă strângere de mână, extrem de fermă. Mariana Gheorghe este căsătorită, are un fiu şi este absolventă a trei facultăţi: Relaţii Internaţionale în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Drept din Bucureşti şi Finanţe Corporatiste la London Business School.

Şi-a început cariera în 1979, deţinând diverse poziţii în cadrul a două companii romaneşti, Policolor şi Chimica/Romferchim până în 1991. Între 1991 şi 1993, Mariana Gheorghe a lucrat pentru Ministerul Finanţelor din România, unde a fost director general adjunct al Departamentului de Finanţe Internaţionale. În 2003 a devenit bancher în cadrul BERD, mai întâi ca bancher asociat şi apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-Est şi regiunea caspică. După privatizarea Petrom, în 2004, Mariana Gheorghe a reprezentat BERD în conducerea companiei.

2. Jean-FranÇois Fallacher, Orange România (Profit 2010: 933 Mil. lei )

Francezul este proaspăt venit în România, cu rolul de a menţine Orange în poziţia de lider pe piaţa locală de telecomunicaţii. Potrivit profilului său postat în reţeaua de socializare cu caracter profesional LinkedIn, şi el a absolvit trei instituţii de învăţământ superior: Politehnica, apoi Şcoala Naţională Superioară de Telecomunicaţii, urmată de ESSEC International Business School.

Pe parcursul anilor, şi-a dezvoltat experienţa în pieţe extrem de competitive pentru sectorul în care s-a specializat, precum Olanda, unde a lansat o companie de servicii de internet, iar mai apoi un operator alternativ care a devenit un important competitor al KPN - principalul jucător de pe aceasta piaţă.

Înainte de a veni în Romania, timp de şase ani, Jean-François Fallacher a ocupat poziţia de CEO al Sofrecom, companie de consultanţă internaţională a grupului France Telecom - Orange. Pe durata mandatului său la Sofrecom, Jean-François a dezvoltat operaţiuni şi servicii mobile în diferite pieţe în care este prezent grupul.

3. Marcel Piteiu, Romgaz (Profit 2010: 651 Mil. lei )

Sibianul Marcel Piteiu a preluat conducerea Romgaz în ianuarie 2009, odată cu venirea la guvernare a cabinetului condus de Emil Boc. Faptul că este membru al PDL nu a mirat pe nimeni, mai ales că în România se obişnuieşte ca, de 20 de ani încoace, partidele aflate la guvernare
să- şi împartă conducerea companiilor de stat.

4. Inaki Berroeta, Vodafone România (Profit 2010: 486 Mil. lei )

Şi şeful de la Vodafone România este nou. El a înlocuit-o pe Liliana Solomon în decembrie anul trecut. Spaniolul a fost, înainte, timp de trei ani şi şase luni, CEO al Vodafone Malta, după cum arată profilul său bogat în informaţii de pe LinkedIn. Anterior, a condus operaţiunile de vânzări din regiunea de nord a Spaniei, tot la Vodafone, şi a condus centrul de dezvoltare software al companiei din ţara sa natală. A absolvit un MBA la Henley Management College şi a terminat Universitatea Pais Vasco.

El a mărturisit, într-un interviu acordat recent revistei „Business Magazin", că este pasionat de Formula 1 şi că aplică în afacerea pe care o conduce principiile curselor de maşini. În anul 1998, când a venit pentru prima dată în România, i-au sărit în ochi maşinile vechi de pe străzi, dar şi faptul că nimeni nu avea telefon mobil. Iată cum a evoluat industria în aceşti ani, de la zero la afaceri de sute de milioane de lei anual doar în cazul Vodafone România.

Inaki Berroeta (Vodafone România) şi Florin Cosma (Transgaz)  Foto: Mediafax



5. Florin Cosma, Transgaz (Profit 2010: 376 Mil. lei )

Cosma se află în fruntea Transgaz din septembrie 2010, când Florin Muntean şi-a dat demisia. Cosma lucrează în cadrul companiei din anul 2000, iar din 2007 până anul trecut a fost directorul Dispeceratului Naţional de Gaze. El a lucrat şi la Romgaz Mediaş, înainte de a se muta la societatea de transport al gazelor. Deşi CV-ul său este unul de inginer get-beget, faptul că se află în fruntea unei companii de stat indică o susţinere politică din partea partidului aflat la guvernare. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite