Cine este Dumitru Chiriţă, omul pus de PSD să conducă ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Dumitru Chiriţă a fost votat, luni, pentru a conduce timp de cinci ani Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în locul lui Nicolae Havrileţ, al cărui mandat expiră în data de 23 octombrie.

Chiriţă şi-a început cariera ca electrician, a continuat ca sindicalist, a trecut şi pe la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi prin câteva mandate de deputat. Nici scandalurile nu l-au ocolit, fiind acuzat că atunci când era sindicalist era şi acţionar într-o companie care avea contracte bănoase cu Electrica, unde a fost chiar membru în consiliul de administraţie.

Alături de Chiriţă, Zoltan Nagy-Bege, propus de UDMR, a fost votat pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte, iar Gabriel Gheorghe (ALDE) şi Cornelia Sulger (PSD) au fost votaţi pentru celelalte două funcţii libere de membru din comitetul de reglementare al ANRE. Propunerile comisiilor reunite vor fi supuse la vot miercuri, în plenul reunit.

De la electrician la reglementatorul pieţei de energie

Despre parcursul profesional al unui Chiriţă se poate spune că a urmat o direcţie ascendentă în domeniu. El a început ca electrician şef de tură, meserie pe care a practicat-o în perioada 1981-1990, după care a fost promovat direct în fruntea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, unde a stat în perioada 1990-2000, şi a Sindicatului Liber Independent „Energia”, din 1990 până în 2011. În 1996 a avansat la Blocul Naţional Sindical, unde a fost vicepreşedinte până în 1999.

Anul 2000 i-a adus şi implicarea în politică. A intrat în PSD şi a câştigat ulterior şi patru mandate de deputat. S-a despărţit pentru puţină vreme de social-democraţi, în februarie 2015, când a fost exclus pentru că intenţiona să se înscrie în partidul lui Mircea Geoană, PSRO, lucru pe care l-a şi făcut. În septembrie acelaşi an, însă, el a revenit în PSD.

Între 2004 şi 2008 a fost şi vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar din 2008 până în prezent a rămas membru al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Ca studii, Chiriţă a făcut Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale, la Universitatea Nicolae Titulescu, dar şi un master în „Relaţii de muncă şi industriale” la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Scandalurile nu au stat departe                                                                    

Presa a scris despre Dumitru Chiriţă, în 2011, că era „creierul” unei afaceri derulate prin societăţi înfiinţate de lideri sindicali. Aceasta viza contracte Electrica de 25 de milioane de euro obţinute de firmele Alt Univers Company 2002 SA şi Sindserv SA, care erau în acel moment controlate de Adolf Murelan şi Dumitru Chiriţă, preşedinte, respectiv preşedinte executiv ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate – Univers, potrivit unei investigaţii derulate de România Curată. Practic, prin această manevră, liderii sindicali erau acţionari, angajatori, controlând şi sindicatul propriilor angajaţi, potrivit sursei citate.

Ce avere are Chiriţă

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, din ianuarie 2017, Dumitru Chiriţă deţine două terenuri agricole în Tărtăşeşti, Dâmboviţa, de 5.400 şi 7.500 mp, un teren intravilan de 1.094 mp, tot în aceeaşi localitate, şi un teren forestier de 1.000 mp în Arefu, Argeş.

De asemenea, el mai are şi un apartament în Bucureşti şi o casă în Tărtăşeşti.

Chiriţă mai deţine şi trei autoturisme, o Lada din 1978, o Kia Ceed din 2012 şi o Dacia Duster din 2016.

În bănci, el mai deţine şi două conturi curente, la Raiffeisen Bank şi ING România, în care ţine 234.145, respectiv 148.538 lei, dar şi o descoperire de cont la BCR, în valoare de 10.400 lei.

Chiriţă încasează de la Camera Deputaţilor un venit lunar de 84.943 lei, în timp ce soţia sa are un contract individual de muncă la Termoelectrica, de unde primeşte 44.300 lei pe an.

Deputatul a mai obţinut şi 266.115 lei din vânzarea unui teren intravilan în Tărtăşeşti.

Cum controlează PSD instituţia

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat recent ANRE, în urma scumpirilor de preţuri la energie, precizând că o comisie parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE va identifica vinovaţii. Aceasta după ce, înainte, declarase că „nu e în regulă ca în fiecare an preţul la energie şi gaze să crească pur şi simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează şi populaţia şi agenţii economici”.

Şi ministrul Energiei Toma Petcu susţinea recent, în contextul majorării preţurilor la energie, că o comisie parlamentară va analiza mecanismul de funcţionare al ANRE şi ar putea decide reorganizarea autorităţii, astfel încât unele activităţi să fie preluate de Guvern, scria Agerpres. Ca răspuns, Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul ANRE, a spus că politizarea ANRE va atrage cu siguranţă o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene, potrivit aceleiaşi surse. Şi comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat recent la Bucureşti, a atras atenţia politicienilor autohtoni că ANRE trebuie să fie independentă, conform legislaţiei europene.

În răspuns, Niculae Havrileţ spunea, la începutul lunii octombrie, că ANRE este supusă unor presiuni puternice venite din partea celor care au interese în această piaţă, în contextul în care instituţia este sub control parlamentar.

PSD a cerut depolitizarea instituţiilor de reglementare şi a ales să numească în funcţia de preşedinte al ANRE un politician din propriul partid. Cam asta e distanţa dintre declaraţiile partidului de guvernământ şi realitatea pe care o consideră necesară pentru mersul României”, scrie şi deputata USR Cristina Prună. Ea mai susţine că, lângă Dumitru Chiriţă, PSD „a făcut cadou şi funcţia de vicepreşedinte al reglementatorului din energie unor oameni din camarila partidului, ignorând cu desăvârşire lipsa lor de pregătire în domeniul energetic”.

Miza la ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Astfel, pe lângă faptul că ANRE este actorul principal care se ocupă cu monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii referitoare la piaţa energiei electrice, termice şi a gazelor naturale, o funcţie în instituţie este râvnită şi pentru recompensa financiară pe care o oferă.

De exemplu, actualul şef al ANRE, Nicolae Havrileţ, arăta în declaraţia de avere că a încasat în anul 2015 un salariu de 525.850 de lei. Asta înseamnă nu mai puţin de 9.700 de euro pe lună, la un curs de 4,5 lei pentru un euro.

Şi actualul vicepreşedinte, Emil Calotă, a primit, în acelaşi an, 468.010 lei, adică 8.600 de euro pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite