Cioloş dă veteranilor scutirea de impozite pe care le-a luat-o Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi soţiile veteranilor vor beneficia de scutirea de impozit asupra cotelor-părţi din clădirile deţinute FOTO Adevărul
Şi soţiile veteranilor vor beneficia de scutirea de impozit asupra cotelor-părţi din clădirile deţinute FOTO Adevărul

Executivul condus de Dacian Cioloş a aprobat miercuri  o Ordonanţă de Urgenţă prin care redă soţiilor veteranilor de război scutirea de la plata taxelor locale, pe care Guvernul Ponta a pierdut-o prin hăţişurile legislative la întocmirea noului Cod Fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal intrat în vigoare la începutul acestui an, astfel încât şi soţiile veteranilor de război să fie scutite de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri, nu numai veteranii, văduvele de război sau soţiile necăsătorite ale veteranilor de război. 

Măsura Guvernului Cioloş vine după ce impozitarea soţiilor de veterani, pe cota-parte care le aparţine dintr-o clădire sau teren, a fost criticată dur tocmai de PSD, adică partidul aflat la cârma Executivului când s-a comis în noul Cod Fiscal această greşeală. 

Codul Fiscal, în vigoare de la 1 ianurie 2016, prevede la articolul 456, alineatul (1), litera r) că „nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor necăsătorite ale veteranilor de război“. De asemenea, la articolul 455, alineatul (6) se arată că, „în cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spaţiile situate în partea de clădire aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru clădirea respectivă“. 

Pe baza celor două articole mai sus menţionate, Guvernul Cioloş a întocmit Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, explicând că „scutirea de impozit priveşte doar cota-parte ce revine categoriilor mai sus menţionate (văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, persoanele persecutate din motive politice, cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cadrele militare care au participat la acţiuni militare în afara ţării – n.r.), nu şi cea deţinută de soţie, copil, rudă etc“. Prevederile actuale sunt aceleaşi şi în cazul terenurilor deţinute de veteranii de război, singuri sau împreună cu soţia.  

Pe baza acestor reglementări, unele Direcţii de Impozite şi Taxe Locale au emis decizii de impozitare pe numele soţiilor de veterani. Iar unele familii de veterani au şi achitat între timp taxele ce reveneau cotelor-părţi deţinute de soţii.  

Greşeala, comisă de fapt de Guvernul Ponta, a fost aspru criticată chiar de reprezentanţii PSD, liderul Liviu Dragnea ameninţându-l pe Cioloş cu moţiunea de cenzură dacă „nu-şi cenzurează dispreţul faţă de veterani“. 

Impact bugetar infim

Pentru a reda soţiilor veteranilor scutirea de impozite locale, Guvernul a aprobat ieri o Odonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal, prin care introduce la articolul 456 încă un alineat, care prevede „(5) a) scutirea se acordă integral pentru clădirile aflate în  proprietatea persoanelor menţionate la alin. (1) lit. r), deţinute în comun cu soţul sau soţia. În situaţia în care o cotă-parte din clădiri aparţine unor terţi, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deţinută de aceşti terţi“. Prevederile sunt similare în cazul articolelor ce prevăd scutirea de impozit pe terenuri. Astfel, soţia veteranului nu va mai datora impozit pe cota-parte ce o deţine dintr-o clădire împreună cu soţul său. În schimb, copiii veteranilor, rudele sau oricare alte persoane care sunt coproprietari ai unei clădiri deţinute şi de un veteran vor datora impozit pe cota-parte deţinută. 

Potrivit notei de fundamentare a OUG, impactul bugetar al măsurii de scutire de impozit şi pentru soţiilor de veterani este de 200.000 de lei în acest an şi câte 600.000 de lei în următorii patru ani. 

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, „organele fiscale locale recalculează impozitele datorate proporţional cu perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2016 şi data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă“. De exemplu, dacă soţia unui veteran a achitat impozitul datorat pentru o clădire pentru întregul an fiscal, ea va primi înapoi suma aferentă perioadei scurse de la data intrării în vigoare a OUG şi sfârşitul anului 2016. Sau, un alt exemplu, dacă o soţie de veteran nu a achitat încă impozitul aferent cotei-părţi, ea îl va datora pentru perioada 1 ianuarie – data intrării în vigoare a OUG. Ordonanţa intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial. 

Scutire pe toate clădirile veteranilor

În vechiul Cod Fiscal, în vigoare până la 31 decembrie 2015, se prevedea că scutirea de impozit pe clădire sau teren se aplică pentru veterani de război, văduve de război şi văduve nerecăsătorite ale veteranilor de război, iar, în cazul în care imobilul sau terenul este deţinut în comun de părţi, scutirea fiscală se aplică intergral pentru aceste proprietăţi. Mai mult, vechiul Cod Fiscal îi scutea pe veterani de impozit doar pentru clădirea folosită ca domiciliu şi pentru terenul aferent clădirii de domiciliu. În schimb, acum, Codul Fiscal croit de Ponta prevede scutire pentru toate clădirile şi terenurile deţinute de acestă categorie. 

Pe de altă parte, în cazul persoanelor persecutate din motive politice, cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, scutirea se aplică integral pe clădire sau teren dacă soţia este coproprietar, însă doar pe clădirea şi terenul cu destinaţia de domiciliu. 

Replici dure Dragnea-Cioloş

Liviu Dragnea, liderul PSD, l-a acuzat pe premierul Dacian Cioloş că veteranii de război şi militarii care au luptat în teatrele de război au rămas fără facilităţi pentru că Executivul actual a modificat Codul Fiscal, fără temei legal, printr-o Hotârâre de Guvern (hotârârea privind normele metodologice). Mai mult, Dragnea l-a ameninţat pe Cioloş cu moţiunea. „Dacă acest Guvern nu va şti să-şi cenzureze măcar acest dispreţ, îl va cenzura PSD prin moţiune“, spunea liderul PSD la începutul lunii august. Replica lui 

Dacian Cioloş nu a întârziat: „Acest Guvern nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilităţi fiscale sau să impună alte taxe şi impozite veteranilor. Am fost surprins să constat că suntem ameninţaţi cu moţiunea de cenzură pentru unele prevederi din Codul Fiscal, un cod care a fost gândit, redactat şi votat chiar de partidul care lansează aceste ameninţări“. „Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca să ştiu ce înseamnă respectul pentru veterani“, a mai spus premierul la acel moment. Ulterior, Cioloş a anunţat că va îndrepta greşeala Guvernului Ponta, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, iar Dragnea a anunţat că „a luat act de declaraţia premierului“, că nu a luat decizia de a nu depune moţiunea, însă „aşteptăm cu interes să vedem care sunt urmările“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite