Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Circa 8 milioane de români lucrează în străinătate. Cum plănuieşte statul să îi convingă să se întoarcă în România

45
19 May 2022 15:09:59
Autor: Afrodita Cicovschi
Condiţiile mizere în care locuiesc românii aflaţi la cules de căpşuni şi sparanghel într-o fermă din Eggenstein-Leopoldshafen Germania Foto Dominic Körner - BNN
Condiţiile mizere în care locuiesc românii aflaţi la cules de căpşuni şi sparanghel într-o fermă din Eggenstein-Leopoldshafen Germania Foto Dominic Körner - BNN

Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării şi, cu siguranţă, se vor găsi soluţii pentru a aduce o parte dintre aceştia în România, a declarat joi secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu.

„Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi - 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 - 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi", a menţionat Florin Cârciu, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung, potrivit Agerpres.
 
El a precizat că Guvernul României are în vedere sprijinirea românilor din afara graniţelor şi din interiorul graniţelor.
"Cu siguranţă vom găsi soluţii pentru a aduce o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara graniţelor, să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România. Vom găsi soluţii prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara graniţelor, acolo unde se regăsesc astăzi", a mai spus secretarul de stat, referindu-se mai ales la lucrătorii din construcţii şi agricultură.
 
Totodată, Florin Cârciu a subliniat că au loc "discuţii deschise pe toate zonele, în agricultură şi construcţii".
 
"Patronatele nu sunt cele care vor să îi repatrieze pentru că au nevoie de ei acolo. Eu lucrez în Franţa de 30 de ani, am o experienţă în acest domeniu - şi noi acolo avem nevoie de forţă de muncă, este lipsă de forţă de muncă. Datoria noastră este să găsim soluţii. Sunt convins că le vom găsi împreună cu Guvernul României, să convingem românii din afara graniţelor că şi în România se poate trăi decent şi se poate câştiga, dacă nu ca în statele europene avansate, măcar aproape", a mai spus Florin Cârciu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Saas Abi
19.05.2022, 14:57:01

deci, atunci cati avem in tara?!

+4 (4 voturi)
muresan anna
19.05.2022, 15:43:45

Nu se vor intoarce in tara sa ingrase politrucii si acolitii lor!

+14 (14 voturi)
plavanu al xxv-lea
19.05.2022, 15:59:19

secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu. IO CRE CA DACA GUVERNU A DAT DECRETUL ALA CU CRESTEREA DE 200 LEI A SALARIULUI MINIM CARE E FACULTATIVA TOTI ASTIA 8 MELEOANE DE FII RATACITORI O SA DEA BUZNA INAPOI IN TARA.

-11 (15 voturi)
predex
19.05.2022, 16:27:01

Dom'le, sunt impresionat. Deci cei 3,5 milioane de cetateni care muncesc la privat in tara produc anual bunuri si servicii in valoare de vreo 180 miliarde dolari. Asta inseamna 51.500 dolari produsi per cap de palmas, S-ar zice ca-n Romania salariile nu-s, totusi, corelate cu productivitatea.

+5 (5 voturi)
Sphinx
19.05.2022, 16:43:06

Dacă neica-nimeni ăsta crede ca toti românii care au plecat au plecat doar pentru salarii mai bune(desi este un criteriu important si asta) se înseală amarnic, sistemul politic din Romania este corupt până în măduva oaselor mai mult decât atât, toți, dar toți cei din conducerea principalelor institutii aici includ biserica,politia si armata sunt obedienti ocultei mafiote si securiste care se bazeaza pe prostocratie în loc de mertitocratie, gen prost prost dar prostul nostru, face ce spunem noi? atunci merită postul...

+17 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările